Χρηματιστήριο: Ισορροπία για ΓΔ, «παιχνίδι» στις τράπεζες

Χάθηκε η αρχική δυναμική, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στη ζώνη των 1.175 μονάδων. Μερική κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες, μετά το «άλμα» νωρίτερα. Ξεχωρίζει η Jumbo.

Χρηματιστήριο: Ισορροπία για ΓΔ, «παιχνίδι» στις τράπεζες

Συντηρείται το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά, εξανεμίστηκε η αρχική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από 0,49% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στο μείον 0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο μείον 0,64% ο FTSE100 στο Λονδίνο, από τις 1.189,52 στις 1.171,99 μονάδες ο ΓΔ στο ΧΑ.

«Γύρισμα» μετά από ένα αρχικό διάστημα -περίπου 2ωρών- με κυρίως βραχυπρόθεσμους επενδυτές να «τιμολογούν» τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit, την τροπή που προσλαμβάνει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ευκαιρία για μερική κατοχύρωση θέσεων σε συγκριτικά ικανοποιητικές τιμές.

Στον τραπεζικό κλάδο από νωρίς το σημαντικό μέρος των εντολών, με την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank να στρέφει τους traders σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank

Εως τις 963,30 μονάδες η αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών που, συνεκτιμώντας τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με θετικό πρόσημο για το ΧΑ, άφηνε περιθώριο μερικού «κλειδώματος». Ενδεικτικό το γεγονός πως και για τους τρεις κύριους δείκτες και τα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά το «ταμείο» είναι θετικό σε συγκυρία ρευστότητας, αυξημένου ρίσκου στις διεθνείς αγορές.

Από νωρίς η ανακοίνωση για το mega deal Alpha Βank - UniCredit δημιούργησε αίσθηση, ενεργοποίησε αντανακλαστικά αρκετών, κάτι που αποτυπώθηκε στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Τόσο στις μετοχές των τριών συστημικών όσο σε συγκεκριμένα blue chips και μετοχές σηματωρούς.

Τα 12 εκατ. της πρώτης ώρας είναι ο μεγαλύτερος τζίρος αρχής των τελευταίων συνεδριάσεων, ενδεικτικός της διάθεσης των επενδυτών από τη στιγμή που θα υπάρξουν ουσιαστικά νέα.

Πώς είδαν JPMC και UBS τη συμφωνία αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, τι είπαν στους αναλυτές τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Πέραν των τραπεζικών, από την αρχή της συνεδρίασης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για Mytilineos -σε αναμονή της ανακοίνωσης μεγεθών 3μήνου την Πέμπτη-, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Aegean, TITAN, Cenergy Holdings, ΟΤΕ κ.α., με τον FTSE25 έως τις 2.931 μονάδες.

Χρηματιστές εκτιμούσαν πως μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor's και την εξέλιξη με την Alpha Βank, ορισμένοι διαχειριστές ξαναδείχνουν ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Το συσχετίζουν και με τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα των ελληνικών ομολόγων έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών, για να υποστηρίξουν την άποψη ότι διαμορφώνεται τάση/trend. Συνακόλουθα θα πρέπει να αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του ενδιαφέροντος με αύξηση συναλλαγών.

Αν και πρώιμη μία τέτοια προσέγγιση, η διαφοροποίηση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών είναι διακριτή, κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές εισηγμένων εκδηλώνεται, θα μπορούσε να ήταν ουσιαστικότερη με καλύτερο διεθνές περιβάλλον.

Στις 47/59 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα 40 εκατ. ο τζίρος νωρίτερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v