Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με εκτίναξη 6,3% άνοιξε η Alpha Bank

Αλμα για τη μετοχή της τράπεζας μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες για προσφορά στο €1,33 ανά μετοχή από UniCredit. Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός.

Χρηματιστήριο: Με εκτίναξη 6,3% άνοιξε η Alpha Bank

Σε επιφυλακή οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με επάνοδο της Alpha Bank στο ταμπλό η εκκίνηση της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τίτλο να κινείται άμεσα έως 6,3% υψηλότερα.

Μικτές τάσεις σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο από 0,40% υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Την επαναφορά της μετοχής της Αlpha Bank στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια των διευκρινίσεων που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» από σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023. Επίσης, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης και των παραγώγων προϊόντων της εν λόγω εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο τη μετοχή της».

Με την επιβεβαίωση σχετικών πληροφοριών πως θα δινόταν το Ο.Κ για την επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου της Αlpha Bank χρηματιστές και αντικρυστές έπιασαν από νωρίς δουλειά. Αυτό γιατί οι εντολές αφορούσαν τόσο τη μετοχή-στην υποκείμενη αγορά- όσο το Συμβόλαιο της στα Παράγωγα. Συν το ότι η μετοχή της Αlpha Bank είναι μία από τις 4 τραπεζικές στον δείκτη MSCI Standard Greece όπως και σε όλα τα αντίστοιχα "εργαλεία" ETFs που τοποθετούνται κυρίως κεφάλαια από αγορές του εξωτερικού.

Για αυτό και η προσοχή στραμμένη στην Αlpha Bank, με τις εντολές που δόθηκαν στην προσυνεδρίαση να κινούνται στο εύρος των 1,35 έως 1,397 ευρώ, πιθανότατα οι traders να αναζητούν την "εύλογη τιμή" της διαδικασίας. Θα δείξει στην συνέχεια της συνεδρίασης, συνεκτιμώντας το ότι στο ΧΠΑ είχαν "ανέβει" 649 Συμβόλαια με premium έως 6,79% υψηλότερα.

Με αυτή την προεργασία, στο προ-άνοιγμα, οι πρώτες εντολές πέρασαν με τη μία στην Αlpha Bank από τα 1,35 ευρώ (6,30%), στα 5,49 (0,55%)στην Εθνική, στα 1,546 (2,05%) στην Eurobank και στα 2,91 (1,96%) στην Πειραιώς.

Αναπόφευκτο το ανοδικό χάσμα για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 939,58 της χθεσινής συνεδρίασης και έχοντας ως γνώμονα το υψηλό Δευτέρας στις 963,20 μονάδες.

Το κλίμα στις αγορές

Μέχρι νεωτέρας το πιθανότερο είναι πως ειδικά οι traders θα τηρούν στάση ανάλογη της χθεσινής σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με οδηγό τη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από 0,31% υψηλότερα και τις 4.255 μονάδες.

Σταθερά πάνω από το όριο των 20 ο CBOE Volatility Index, ελαφρά χαμηλότερα απ' ό,τι εχθές το πρωί, στα 4,84% το 10ετές των ΗΠΑ, στα $90,20 το Brent.

Γενικότερα επιφυλακτική, σε αναμονή η κατάσταση στην πλειονότητα των αγορών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εύλογα οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο την Alpha Βank, η μετοχή της οποίας τίθεται εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Κατά ορισμένες πληροφορίες, που εκ της φύσεώς τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, κάνουν λόγο για προσφορά από τη UniCredit που κινείται στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή

Πώς είδαν JPMorgan και UBS τη συμφωνία με UniCredit ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η Αναστασία Παπαϊωάννου αποκαλύπτει το παρασκήνιο και το πώς φτάσαμε στις χθεσινές ανακοινώσεις.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με τη διακύμανση του κλαδικού δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση να παραπέμπει σε παρουσία «γρήγορου χρήματος», συνεκτιμώντας την προσωρινή χθες απουσία της Alpha Βank από το ταμπλό.

Εύρος διακύμανσης για τον ΔΤΡ από τις 963,20 στις 939,18, με «κλείσιμο» οριακά στα χαμηλά ημέρας, που θα πρέπει να ιδωθεί συνδυαστικά με τη long τάση των Συμβολαίων των 3 μετοχών (Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς). 

Σε Πειραιώς και Εθνική το κύριο μέρος των συναλλαγών, με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς από τα αρχικά υψηλά των 2,95 και 5,65 ευρώ διαμορφώθηκαν τιμές έως τα χαμηλά των 2,834 και 5,452 ευρώ αντίστοιχα. Στην πέμπτη θέση η Eurobank, με ενδιαφέρουσα ανατροπή στη σχετική κατάταξη σύμφωνα με την αποτίμηση, εξέλιξη που θα αναπτύξουμε στον Εκηβόλο.

Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο όμως, η συνέχεια στις εισροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές κυρίως των Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ, αλλά και των Aegean, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy Holdings.

Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας η αξία συναλλαγών, παρά το αρχικά ενθαρρυντικό άνοιγμα των 12 εκατ., ένδειξη πως έστω μικρό μέρος χρήματος επιχειρήθηκε να τοποθετηθεί κυρίως προεξοφλητικά στα τραπεζικά χαρτιά.

Σταθερή ωστόσο η αγοραστική διάθεση «ισχυρών χεριών» σε μετοχές/εισηγμένες σηματωρούς και ενόψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου. Με αυτή τη συλλογιστική η εστίαση στον τίτλο της Mytilineos -καθώς ανακοινώνει μεγέθη 3μήνου μεθαύριο Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Εξελίξεις όμως και σε άλλα μέτωπα, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει το σχέδιο συγχώνευσης των Attica-ΑΝΕΚ και την (υπερ)αξία για τους μετόχους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v