Χρηματιστήριο: Ποιοι πήγαν «ταμείο» τον Οκτώβριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. «Μάχη» για το πρόσημο του Οκτωβρίου, με το stock picking να δείχνει μονόδρομος. Η πτώση τζίρου, οι τράπεζες και η έλλειψη «φρέσκου» χρήματος.

Χρηματιστήριο: Ποιοι πήγαν «ταμείο» τον Οκτώβριο

Θεαματική επιστροφή αγοραστών στη Wall Street, την προτελευταία συνεδρίαση Οκτωβρίου.

Στη διήμερη συνεδρίαση της Fed η προσοχή, όπως και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Apple και των στοιχείων απασχόλησης Οκτωβρίου την Παρασκευή.

Στο 4,88% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ, «βουτιά» για το πετρέλαιο, υποχώρηση για το δολάριο και με ισχυρό premium νωρίτερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Η μέχρι τώρα μη εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας είναι ένας από τους λόγους που έχει επαναφέρει τον CBOE Volatility χαμηλότερα των 20 μον., μετά από -σχεδόν- δύο εβδομάδες υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου για τον γνωστό ως «δείκτη φόβου».

Είχε προηγηθεί συντηρητική άνοδος στα ευρωπαϊκά -και για τον συγκεκριμένο προαναφερθέντα λόγο-, ανάλογη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία συνεδρίαση με την αξία συναλλαγών -ούτε καν στα 58 εκατ. ευρώ- εύγλωττη της «ρηχότητας» της αγοράς και της απουσίας ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταία συνεδρίαση Οκτωβρίου σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.186,38 να «μετρά» οριακές απώλειες 0,58%, αλλά με τον Δείκτη Τραπεζών στις 968,55 να έχει επανακάμψει 5,49% -σε διάστημα μηνός/με υπεραπόδοση τις τελευταίες δύο εβδομάδες- και με σημαντικό premium έναντι του FTSE25.

Στις 2.914,75 με οριακές απώλειες σε μηνιαίο για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς για μόλις δύο blue chips το «ταμείο» είναι θετικό (ΔΕΗ, Sarantis).

Σύμφωνα με χρηματιστές, σ' ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, δίχως ουσιαστικές νέες εισροές, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο και πολλά blue chips να έχουν υπεραποδώσει σε διαστήματα 3μήνου-9μήνου, μέρος της ρευστότητας ανακυκλώθηκε από τη μία κατηγορία εισηγμένων σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Η απόδοση και των 4 τραπεζικών συνδυαστικά με τη διόρθωση των 19 από τα 21 blue chips χωρίς να έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές καταδεικνύει τα όσα έγιναν τον Οκτώβριο. Μήνας που παρά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's, ελάχιστα οφέλη απέφερε -όσον αφορά στην εισροή νέων κεφαλαίων. Μήνας που παρά τις υπερθετικές εκθέσεις/αναλύσεις των ξένων οίκων, άμεσες τοποθετήσεις δεν καταγράφηκαν. Με αυτά κλείνει σήμερα ο Οκτώβριος, από αύριο καλός Νοέμβριος και μένει να φανεί εάν θα αλλάξει το σκηνικό.

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο -με τη διαδικασία για το 9% της Alpha Βank ενεργή από εχθές (και για 10 ημέρες)-, η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μήνου ενδεχομένως να αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των funds. Για να έχει και νόημα/ουσία το road show της Morgan Stanley για την ΕΧΑΕ τέλη Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

Προσώρας, το stock picking μονόδρομος, με γνώμονα και τα μεγέθη 3μήνου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνονται οι πωλήσεις της Coca Cola HBC, με άνοδο 1,28% στα 24,59 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση. Με αγοραστές η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 15,42 (1,45%), δημιουργώντας «μαξιλάρι» ενόψει της αποκοπής (προ)μερίσματος, μεθαύριο Πέμπτη.

Εκκίνηση για τον Νοέμβριο, από αύριο οι εγγραφές για την είσοδο της Trade Estates στο ΧΑ- στα 3,97 ευρώ (-0,25%) η μετοχή της Fourlis-, Τετάρτη και η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την -και τυπική- έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την Intrakat. Στα 2,995 (-0,17%)
η μετοχή και στο 1,87 (-0,11%) για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 100 εκατ. τα έσοδα, έχει λάβει ήδη τα 20 εκατ.).

Κινητικότητα σε επιλεγμένα mid caps, Ideal Holdings στα 5,87 (6,15%), ΕΧΑΕ στα 4,84 (5,45%), λόγω της συμμετοχής τους στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ σήμερα στη Φρανκφούρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v