Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση συναλλαγών και stock picking στο Χρηματιστήριο

Προσγειώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Aegean, Cenergy, ΔΕΗ, Coca Cola επέλεξαν οι αγοραστές. Πωλητές σε Motor Oil, Mytilineos.

Καθίζηση συναλλαγών και stock picking στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα της Εγχώριας Αγοράς, δεν άφησε τις παρακαταθήκες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός, απογοητευτικός, τζίρος, ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2/10 (53,1 εκατ.).

Δυστυχώς για το Χ.Α., ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα Ξένα χαρτοφυλάκια συμπλήρωσαν έξι μήνες εκροών (596,79 εκατ.), κάποια από αυτά αναγκασμένα σε υποχρεωτικές πωλήσεις λόγω του “investment grade”, ακόμα δεν διαφαίνονται οι εισροές από τα χαρτοφυλάκια που θα έσπευδαν να πάρουν θέσεις, λόγω ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το Ελληνικό αξιόχρεο.

Όπως προαναφέρθηκε, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την προσοχή των ενεργών επενδυτών στην υπερφορτωμένη ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε, αλλά και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του NYSE.

Ξεκινώντας από την “άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, “μετά τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq και ο S&P 500 πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχή διόρθωσης, αφού έκλεισε άνω του 10% χαμηλότερα από το υψηλό που είχε σημειώσει τον περασμένο Ιούλιο”, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Να σημειωθεί ότι ύστατο όριο στήριξης για τον εν λόγω δείκτη, αποτελεί η ζώνη 3936 – 3892, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Από την άλλη, την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την Αγορά να μην αναμένει αλλαγή πολιτικής, ούτε σημαντική αλλαγή στα επικοινωνιακά μηνύματα. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η σημαντική έκθεση για την Αγορά εργασίας του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Βασικά στοιχεία της Ευρωζώνης θα είναι επίσης διαθέσιμα, με την έκθεση για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και την προκαταρκτική έκθεση πληθωρισμού για τον Οκτώβριο, να ανακοινώνονται την Τρίτη. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το Νοέμβριο.

Ερχόμενοι “εντός των τειχών”, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν δικαίωσε τις εκτιμήσεις παραγόντων της Αγορά, που περίμεναν βελτίωση της συναλλακτικής εικόνας, καθώς η σκυτάλη των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων περνάει στις Τράπεζες (ΑΛΦΑ 3/11, ΠΕΙΡ 3/11, ΕΥΡΩΒ 7/11, ΕΤΕ 7/11), με τους αναλυτές να περιμένουν ισχυρά αποτελέσματα και για το τρίτο τρίμηνο.

Δυστυχώς οι συναλλαγές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά και δεν αποκλείεται και περαιτέρω υποχώρηση, με την αποκοπή υψηλών μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς τίτλους (2/11 ΟΠΑΠ, 23/11 Jumbo).

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν όσοι ασχολούνται με την τεχνική εικόνα του Χ.Α., επισημαίνοντας πως “η μέχρι πρότινος στήριξη των 1200 μονάδων, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 21 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και ιδιαίτερα αν δυσκολέψει έτι περαιτέρω το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Αντίθετα, επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1170 – 1160, δεν αποκλείεται να φέρει νέα “νηοπομπή”, από κινήσεις “stop long”.

“Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Εισηγμένων αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, καθώς την Τρίτη ανακοινώνουν Coca Cola (trading update πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Mermeren. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη η Helleniq Energy, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Από τις 2 Νοεμβρίου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το καθαρό προμέρισμα 0,951682818 ευρώ ανά μετοχή. Την Τρίτη θα λάβει χώρα στην Φρανκφούρτη η ημερίδα του Χ.Α. για τις Εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με συμμετοχή 12 Εταιρειών. Στις 27 - 29 Νοεμβρίου περισσότερες από 30 Εισηγμένες ταξιδεύουν στο Λονδίνο σε ένα road show της ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley. Στη συνέχεια οι Εισηγμένες θα πάνε στη Νέα Υόρκη, καθώς στις 11 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο της Capital Link. Η δημόσια προσφορά μετοχών της Trade Estates για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. θα διεξαχθεί από την Τετάρτη ως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου” υπενθυμίζει η Beta Sec.

Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των περισσότερων αναλυτών, με τους περισσότερο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι “το Χ.Α. θέλει να κινηθεί ψηλότερα, ή έστω να μην υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αλλά λείπουν τα απαιτούμενα συναλλακτικά ‘καύσιμα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο συντηρητική σχολή σκέψης, “η γενίκευση της σύρραξης μοιάζει να είναι προ των πυλών. Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει ξανά σε κύκλο αβεβαιότητας όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Βασική ανησυχία η τιμή των καυσίμων, η οποία θα συμπαρασύρει και την τιμή της Ενέργειας”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το σχετικό volatility που σημειώθηκε στον τίτλο της Alpha Bank, ο οποίος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,3705 ευρώ (-2,18%), όταν από το ΤΧΣ έγινε γνωστή η πρόταση της UniCredit για αγορά του 9% που κατέχει το Ταμείο στον Όμιλο, στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος της ΑΛΦΑ αντέδρασε από τα πρωινά χαμηλά.

Δεν δείχνουν διαθέσεις ουσιαστικής υποχώρησης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,04% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,88% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,078% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1186,79 μονάδες (+0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1186,22 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1186,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 57,6 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΝΕΠΟ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, CENER, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 57,6 εκατ., τα 51,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων, ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Μια περιπετειώδης εβδομάδα ξεκινάει: Μερίσματα, δημόσια εγγραφή και η απόφαση της FED για τα επιτόκια θα κρατήσουν τους επενδυτές σε εγρήγορση, ενώ από την άλλη πλευρά οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να διατηρήσουν την επιφυλακτικότητα στην Αγορά. Οι ανάμεικτες δονήσεις αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου περιορίζουν προς το παρόν την πτώση”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Η Ανδρομέδα διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το ύψους €0,209 μέρισμα, ενώ την Πέμπτη αποκόπτει προμέρισμα €0,95/μετχ ο ΟΠΑΠ. Την Τρίτη η ΕΕΕ ανακοινώνει τα μεγέθη της για το 9μηνο, την Πέμπτη ακολουθεί η Hellenic Energy και την Παρασκευή είναι η σειρά των Τραπεζών, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα να είναι σε εξέλιξη, οι Αγορές καλούνται επιδείξουν ψυχραιμία, προσβλέποντας στη μη επαλήθευση των χειρότερων φόβων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πλούσια θα είναι η εβδομαδιαία ατζέντα για το Χ.Α., αλλά και τις Διεθνείς Αγορές, καθώς αναμένουμε μια σειρά σημαντικών εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα συνεδριάζει και η FED την Τετάρτη και η BOE την Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα, αύριο πρωί δημοσιεύει η ΕΕΕ το Γ΄ τρίμηνο, τα ΕΛΠΕ δημοσιεύουν την Πέμπτη μετά το κλείσιμο και οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ το πρωί της Παρασκευής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη ξεκινά και η δημόσια εγγραφή για την Trade Estates. Εκτιμούμε ότι ο ΓΔΧΑ, στηριζόμενος στα αποτελέσματα των Εισηγμένων, ενδέχεται να κινηθεί υψηλότερα και ίσως να αυτονομηθεί μερικώς από τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για το επόμενο διάστημα ορίζουμε το εύρος τιμών του ΓΔΧΑ μεταξύ των 1130 και 1280 μονάδων. Το γεωπολιτικό, ωστόσο, παραμένει στο επίκεντρο και ενδεχομένως επικρατεί στην διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Η Αγορά μπορεί να μην κάνει ανοδική κίνηση, παρόλα αυτά κάνει σημαντική προσπάθεια να συντηρήσει τα όποια κέρδη από τα πρόσφατα χαμηλά της, με τις Ξένες Αγορές να μην βοηθούν καθόλου με την επιθετική πτωτική τους τάση, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Για να καταλάβουμε την διαφορά, από το χαμηλό που καταγράψαμε στις 1105 μονάδες στις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, υπέρ αποδίδουμε έναντι του DAX 9%.

Το “κατενάτσιο” μπορεί να μετατραπεί σε τάση, αν οι Ξένοι βοηθήσουν με μία σημαντική ανοδική κίνηση. Σε περίπτωση που η πτωτική τάση συνεχιστεί επιθετικά, τότε θα διακινδυνέψει το “stop” μας στο 1160, που αν χαθεί θα βγάλει νέο κύκλο πωλήσεων.

Το γεγονός της αμυντικής συμπεριφοράς έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τζίρο, με την Αγορά να διψάει για νέα και τάση, χωρίς όμως να είναι σε συγχρονισμό με τις Ξένες Αγορές.

Τα αποτελέσματα της εβδομάδας που ξεκίνησε, μπορούν να βοηθήσουν την εικόνα και εφόσον συνδυαστούν και με μία αντίδραση των Ξένων, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

O πόλεμος συνεχίζει να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ψυχολογία, χωρίς παρόλα αυτά να είναι και ο μόνος λόγος που οι Αγορές έχουν αυτή την συμπεριφορά.

Τα επιτόκια φαίνεται να κάνουν στάση, ή και με καλές πιθανότητες και κορύφωση, παρόλα αυτά ο φόβος για την διάρκεια που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα είναι πιο σημαντικός.

Το νέο της ΑΛΦΑ φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη Ιδιωτικοποίησή της, αλλά και να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τον κλάδο έχουμε να δούμε σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον.

Από την άλλη, η ΔΕΗ πλέον μιλάει επίσημα και Ρουμανικά, με την Διοίκηση να μας δείχνει ότι έχει όραμα για μεγαλύτερη μεγέθυνση της Εταιρείας, αλλά και νοικοκύρεμα των υφιστάμενων assets.

Πολλοί βλέπουν αρνητικά την πιθανή εξαγορά του Κωτσόβολου, παρόλα αυτά το κομμάτι “Δίκτυο” είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε τέτοιου μεγέθους Εταιρείες.

Τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που θα κρίνουν τις σημαντικές κινήσεις, σε μία Εταιρεία που πριν λίγα χρόνια είχε βρεθεί σχεδόν στο 0.

Τεχνικά η Αγορά μας συνεχίζει να κινείται περισσότερο αμυντικά, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα για τον ΓΔ, άλλα όχι και στο μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών.

Ο Τραπεζικός κλάδος κλέβει το ενδιαφέρον τόσο σε volatility, όσο και σε εμπορευσιμότητα.

Οι 1200 μονάδες χρειάζονται κατοχύρωση αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία κίνηση στις 1250, ενώ ιδανικό θα ήταν και ένα κλείσιμο μήνα πάνω από τις 1210 μονάδες που φαίνεται ότι στην παρούσα έχει μικρές πιθανότητες.

Μένει να δούμε τι χρόνος χρειάζεται, αλλά και ποιο είναι το timing για μία σοβαρή ανοδική τάση.

Η Οικονομία έχει καταφέρει για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, να αναπτύσσεται και μάλιστα κόντρα με τους Υπόλοιπους και σε ένα Παγκόσμιο περιβάλλον που διαφέρει αισθητά της προηγούμενης 10ετιας.

Το σημαντικό είναι να συνεχίζουμε τα επόμενα χρόνια να διατηρήσουμε σημαντική ανάπτυξη, γεγονός που θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο ποσοστό χρέους/ΑΕΠ. Στην παρούσα τα επιτόκια δανεισμού μας έπιασαν και την Ισπανία, έχοντας αφήσει πίσω την Ιταλική Οικονομία.

Η επενδυτική βαθμίδα αλλά και οι “καλές κουβέντες” κάνουν την διαφορά, παρόλα αυτά είναι απαραίτητη η συνέχιση μεταρρυθμίσεων, μιας και φαίνεται ότι σε αρκετά σημαντικά επίπεδα έχουν μείνει πίσω.

Φαίνεται ότι στο κοντινό μέλλον, μπορεί να δούμε και πληρωμή μέρους του χρέους από το ‘μαξιλάρι’ που συντηρούμε τα τελευταία 6 χρόνια. Στην Αγορά το πιο σημαντικό δεδομένο, εκτός από τις τιμές είναι αυτό του χρόνου. Ο χρόνος παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ψυχολογία του Επενδυτικού Κοινού”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από Eurobank (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,6), Εθνική (5), Μυτιληναίο (4,9), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+1,30%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1%), Εθνική (-0,48%) και Eurobank (+1,70%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,342 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,355 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,327 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,319 και 1,15 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,45 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,32 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 5,387 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 5,298 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 5,50 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,5725 ευρώ. Οι στηρίξεις στην ζώνη 1,433 – 1,409 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,708 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2,639 – 2,63 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,00 ευρώ.

Μεταξύ 969,89 (+1,04%) και 956,48 μονάδων (-0,36%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 966,11 (+0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 968,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 921 – 906 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ξεκινά η διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών για την Alpha Bank, μετά την πρόταση της UniCredit στο ΤΧΣ για αγορά του 9% που κατέχει το Ταμείο στον Όμιλο. Η πρόταση της Ιταλικής Τράπεζας, ως γνωστόν, έχει κατατεθεί και έως τώρα αποτελεί τη μόνη προσφορά που είναι στο τραπέζι. Ανέρχεται, όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Στην περίπτωση, πάντως, που η UniCredit δεν αποκτήσει το 9%, έχει δεσμευτεί να αγοράσει τουλάχιστον το 5% της Alpha Bank εντός 24 μηνών”.

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,11%), ΛΑΜΔΑ (-0,08%), ΜΟΗ (-1,23%), ΜΥΤΙΛ (-1,65%), ΟΤΕ (-0,46%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,85%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Cenergy (+3,20%), που σήμερα έδωσε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,51 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,47 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,32 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,42 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,25%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,40 ευρώ και οι στηρίξεις στα 9,76 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Μυτιληναίος (-1,65%). Στα 34,40 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 37,48 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+281,48%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+126,39%), ΜΙΓ (+123,06%), ΙΝΚΑΤ (+105,14%), ΓΚΜΕΖΖ (+105,03%) και CENER (+102,65%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,2092312255 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών (καθαρό ποσό).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΟΣΥΣ (+2,75%), ΤΖΚΑ (+1,69%), ΣΕΝΤΡ (+2,47%), ΞΥΛΚ (+0,66%), ΜΟΤΟ (+1,82%), ΜΟΝΤΑ (+2,78%), ΣΠΙ (+0,37%) και ΦΟΥΝΤΛ (+0,62%).

Ξεκίνησε τις συναλλαγές με 12 τεμ., υποχωρώντας μέχρι το -10,69%, ο ΚΥΡΙΟ, για να κλείσει στο -1,58% με συνολικό όγκο 27 τεμ.

Συντηρείται με ελάχιστες συναλλαγές η Λάμψα (+2,10%), όμως για να “αλλάξει πίστα” θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 29,80 ευρώ.

Αύξησε συναλλαγές η ΕΧΑΕ (+5,45%).

Βγήκε κάποιο “bid” στην Βιοτέρ (+3,96%).

“Non stop” η κίνηση – ασανσέρ στην ΕΚΤΕΡ (+1,48%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΙΝΛΟΤ (-7,89%) και ΑΒΑΞ (-1,81%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/10 για Entersoft (+2,03%) και στις 23/10 για Unibios (+2,73%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+0,48%) και τέσσερις για Αλουμύλ (+1,23%).

Μία ανάσα από τα υψηλά 251 μηνών η Ιντεάλ (+6,15%).

Με 20 τεμ. στο -5,82% η ΕΒΡΟΦ και εκεί παρέμεινε μέχρι τέλους.

Με επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα, η ΠΕΡΦ (-2,26%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1174 – 1164 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2853 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2827 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0619 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $2010 ο Χρυσός, πάνω από τα $23,40 το Ασήμι.

Προς τα $34650 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $1820 το Ethereum.

Δικαστής από το Χονγκ Κονγκ έδωσε στην υπερχρεωμένη Κινεζική Εταιρεία ανάπτυξης Ακινήτων, Evergrande, μια τελευταία ευκαιρία να καταλήξει σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ή να αντιμετωπίσει εκκαθάριση, στην επόμενη ημερομηνία ακρόασης, στις 4 Δεκεμβρίου.

Υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο η μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης να μπει σε ύφεση. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε 0,1%, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, λιγότερο από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, όπως ανέφερε η Destatis.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε στο -17,8 τον Οκτώβριο, αμετάβλητη από το ποσοστό που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο 3% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Destatis. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 3,3%.

Ο πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπό την προοπτική κλιμάκωσης και κινδύνου επέκτασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την Παγκόσμια Οικονομία, ή ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν μπλεχτούν στη δίνη της αιματηρής σύγκρουσης περισσότερες Χώρες. Σε αυτό το σενάριο, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του Πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα $150 το βαρέλι και η Παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο 1,7%, υποχωρώντας μια ποσοστιαία μονάδα του 2024. Μία ύφεση που αφαιρεί περίπου $1 τρισεκατομμύριο από την Παγκόσμια παραγωγή. Επίσης αυξάνεται κίνδυνος ανόδου των τιμών, δημιουργώντας ένα στασιμοπληθωριστικό βαρύ κοκτέιλ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,5 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 81,4 δισ. ευρώ.

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 18,8 ευρώ ξεκινά κάλυψη για ΟΠΑΠ η Euroxx Sec. Η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι με μικρές ανάγκες χρηματοδότησης ενόψει, ο OΠΑΠ αναμένεται να διατηρήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, προσφέροντας σημαντική απόδοση για τους επενδυτές που αναζητούν τέτοιες περιπτώσεις μετοχών. Ειδικότερα, η Euroxx προβλέπει ότι η Εταιρεία θα δώσει μέρισμα 1,65 - 1,83 ευρώ ετησίως έως το 2025, προσφέροντας απόδοση 10,9% - 12%. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 465 εκατ. ευρώ φέτος, στα 505 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 526 εκατ. ευρώ το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas και Αεροπορία Αιγαίου.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 65 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.373 συμβόλαια).

Στα 3.071 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.138 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.799 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.799 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 403, 353 για τον Νοέμβριο και 50 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.908,5), κινήθηκε μεταξύ 2.891 και 2.911,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 51, 51 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 976,5), κινήθηκε μεταξύ 975 και 976,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.667,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.391), Πειραιώς (1.679), Εθνική (780), ΔΕΗ (309), Αεροπορία Αιγαίου (176), ΑΔΜΗΕ (227), Cenergy (133), Alpha Bank (10.651), ΕΧΑΕ (512), Μυτιληναίο (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 189.506, Πειραιώς 74.120, Eurobank 30.294, Εθνική 19.136, ΔΕΗ 20.679, ΑΔΜΗΕ 22.128, Τέρνα Ενεργειακή 14.842.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.671.165 τεμ., (από 58.673.679 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.417 τεμ. (1.567.417), Εθνική 10.357.731 τεμ. (10.506.051), ΟΤΕ 1.682.092 τεμ. (1.677.092), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v