Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς διάβασαν τέσσερις οίκοι τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου

JP Morgan, Deutsche Bank, ΑΧΙΑ και Optima Bank εκτιμούν ότι η ΕΤΕ όχι μόνο ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο αλλά έβαλε τον πήχη για υψηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους.

Εθνική: Πώς διάβασαν τέσσερις οίκοι τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια των αναλυτών για τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε το πρωί η Εθνική Τράπεζα.

H JP Morgan επισημαίνει ότι οι μετοχές της ΕΤΕ έχουν αυξηθεί κατά 65% φέτος και είναι διαπραγματεύσιμες με 5,2 φορές Ρ/Ε και 0,66 φορές δείκτη P/TBV για το έτος 2024. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν άλλο ένα 6% σε τριμηνιαία βάση (69% σε ετήσια). Η μετατόπιση του μείγματος των καταθέσεων στις προθεσμιακές παραμένει αργή, με το μερίδιό τους να εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλό 17%. Η τράπεζα είδε ισχυρότερες εταιρικές εκταμιεύσεις το τρίτο τρίμηνο, όπως είχε σηματοδοτηθεί προηγουμένως, αλλά η αύξηση των δανείων ήταν σχετικά υποτονική, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες υψηλές αποπληρωμές.

Οι τιμές-στόχοι

Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας αλλά εξακολουθεί να συστήνει διακράτηση με τιμή-στόχο τα 7,10 ευρώ. Η JP Morgan εξηγεί ότι το γ’ τρίμηνο της Eθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικό και η σύσταση για τη μετοχή είναι υπεραπόδοση με τιμή-στόχο τα 8,10 ευρώ.

Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι η ΕΤΕ ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων και διατηρεί αξιολόγηση τη σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο τα 7,40 ευρώ. Τέλος, η Optima Bank παραμένει με σύσταση αγοράς και τιμή- στόχο τα 8 ευρώ.

Η Deutsche Bank

«Τα κεφάλαια ήταν ισχυρά το τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 17,88%, +62 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και σε οργανική παραγωγή, που μόλις αντισταθμίστηκε από την ελαφρά αύξηση των RWA και τις αποσβέσεις DTC, με την επιτάχυνση της πληρωμής των μερισμάτων και της επαναγοράς μετοχών να βρίσκεται ήδη στο τραπέζι», επισημαίνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Η Optima Bank επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, πλην του έκτακτου εξόδου των 60 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έχει τις καλύτερες μετρήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υψηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 FL, την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, τον χαμηλότερο δείκτη NPE, την υψηλότερη ταμειακή κάλυψη των NPEs, το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και το καλύτερο προφίλ ρευστότητας. Η μετοχή διαπραγματεύεται με 0,77 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με discount 12% σε σχέση με τους ομολόγους της στην Aνατολική Ευρώπη.

Τα εγχώρια εξυπηρετούμενα δάνεια διευρύνθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε 28 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 621 εκατ. ευρώ σε 56,3 δισ. ευρώ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 18,7% της ελληνικής καταθετικής βάσης έναντι 17,8% το β' τρίμηνο. Τέλος, οι επενδυτικοί τίτλοι μειώθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ σε 15,7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση επανέλαβε την καθοδήγηση για την καθαρή πιστωτική επέκταση των δανείων σε 1,0-1,5 δισ. ευρώ για το 2023, αναμένει ότι τα NII θα ανακάμψουν το α' τρίμηνο του 2024 και θα ανακοινώσει νέα καθοδήγηση για το 2025 στα αποτελέσματα του 2023.

Τέλος, σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, εύκολα ξεπέρασε η Εθνική Τράπεζα το consensus στα έσοδα και τα βασικά κέρδη αντίστοιχα, οδηγώντας τον δείκτη core RoTE στο 20,8%. Η ισχυρή διαδοχική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά +6%, λόγω υψηλότερων επιτοκίων και υψηλότερων περιθωρίων δανεισμού.

Ο σχεδόν μηδενικός οργανικός σχηματισμός NPEs σε συνδυασμό με την τελευταία συναλλαγή NPEs ώθησαν τον δείκτη NPEs του ομίλου στο 3,6% το γ' τρίμηνο ή -174 μ.β. σε διαδοχική βάση, με την κάλυψη να φτάνει το 93,5% από 82,1% το β’ τρίμηνο. Ο δείκτης FL CET1 του ομίλου κινήθηκε ανοδικά στο 17,9% ή +64 μ.β. σε διαδοχική βάση, υποστηριζόμενος από την ισχυρή οργανική κερδοφορία. Η διοίκηση επανέλαβε τον δείκτη διανομής μερισμάτων σε 20% - 30% και άλλων πιθανών πρωτοβουλιών και καθοδήγησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών.

Η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley παραμένει με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή και εκτιμά ότι τα καθαρά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ήταν +55% σε ετήσια βάση, 4% πάνω από το τις εκτιμήσεις της και 3% πάνω από το consensus στα 671 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα μεγέθη έως το οικονομικό έτος 2025, μαζί με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, αποδίδοντας την αλλαγή σε υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια, καλύτερα από τα αναμενόμενα beta για τα δάνεια, καθώς και στην ανθεκτικότητα της ποιότητας του ενεργητικού.

"Συγκρίνοντας το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα, εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών (κυρίως των προβλέψεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για επισφάλειες που σχετίζονται με τη συναλλαγή εξυγίανσης των NPE κατά τη διάρκεια του τριμήνου), το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα ανήλθε σε 353 εκατ. Από το εννεάμηνο, η ΕΤΕ έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων που είχε θέσει για φέτος", συμπεραίνει η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v