Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Helleniq Energy: Κρίνεται το επόμενο 6μηνο η συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πώς τοποθετήθηκε ο CEO του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης για τη Lukoil, τον πετρελαιαγωγό με τα Σκόπια και τις νέες εξαγορές ΑΠΕ στη Βουλγαρία. Εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το status quo για τον διορισμό προέδρου από το δημόσιο.

Helleniq Energy: Κρίνεται το επόμενο 6μηνο η συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αποφασισμένη εμφανίζεται η διοίκηση της Helleniq Energy να ξεκαθαρίσει οριστικά στους επόμενους 3-6 μήνες την τύχη της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ταυτόχρονα, οι κεραίες της είναι απλωμένες στη βαλκανική γειτονιά μας και συγκεκριμένα σε δύο χώρες, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, για τρία σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εξέλιξη της πώλησης της Lukoil, το δεύτερο με την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων και το τρίτο με την εξαγορά ΑΠΕ κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλγαρία.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης της εταιρείας, μίλησε για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου του ομίλου, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας αυτή τη στιγμή είναι μία επιχείρηση ανταγωνιστική στις δραστηριότητές του. «Δεν γίνεται να τρέχω με δύο οχήματα στην αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Επί του παρόντος, δεν έχει αποφασιστεί αν η Helleniq Energy θα πουλήσει το ποσοστό της (35%) στο δημόσιο ή θα αγοράσει εκείνη το ποσοστό του δημοσίου.

«Τα πάντα είναι συνυφασμένα με το τι είναι εφικτό και ποιες είναι οι αξίες», επισήμανε ο κ. Σιάμισιης. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν επιβεβαιώθηκε από τον CEO, φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αναζήτησης επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όλα αυτά επιδίωξη της Helleniq Energy είναι να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη Lukoil, για την οποία έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι τραβά την προσοχή της Helleniq Energy κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές στις 2 Νοεμβρίου, επί της ουσίας δεν υπάρχουν νεότερα. Η ρωσική εταιρεία συνεχίζεται να φέρεται προς πώληση, κάτι το οποίο υποχρεώνει την ελληνική εταιρεία να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κι αυτό γιατί τόσο η Lukoil όσο και η Gazprom δραστηριοποιούνται στις αγορές της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στις οποίες έχει επενδύσει η Helleniq Energy, συνεπώς, επηρεάζουν τη δραστηριότητά της.

«Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται», επισήμανε ο κ. Σιάμισιης, αναφέροντας, μάλιστα, ότι υφίστανται συναλλαγές μεταξύ Helleniq Energy με Lukoil και Gazprom για αγορές τελικών προϊόντων που προορίζονται για το δίκτυο πρατηρίων της στη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Επί του παρόντος, η Helleniq Energy αποκλείει την εξαγορά του διυλιστηρίου της Lukoil στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Το διυλιστήριο, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, έχει τρεις λειτουργίες. Αγοράζει ρωσικό αργό, διυλίζει και προμηθεύει την εσωτερική αγορά της Βουλγαρίας. «Εμάς μας επηρεάζει στον βαθμό που πουλάει στην εσωτερική αγορά ή μπορεί να κάνει εξαγωγές προς την Ελλάδα. Άρα, αν δούμε έναν παίκτη που δεν λειτουργεί με τους κανόνες που πρέπει, τότε θα αντιδράσουμε κι εμείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Lukoil διαθέτει στη γειτονική χώρα δίκτυο 500-600 πρατηρίων. Η Helleniq Energy δεν φαίνεται να εστιάζει στην εξαγορά αυτού του δικτύου, αλλά στην ενίσχυση του δικού της δικτύου στη Βουλγαρία. «Το συζητάμε και το βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. «Δεν θα δώσουμε υπερβολικά χρήματα σε κάτι το οποίο δεν θα προχωρήσει στα επόμενα 10-15 χρόνια».

Ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγωγός θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μέσα στο 2024, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες και «αγκάθια» που πρέπει να διευθετηθούν. Το πρώτο, σημαντικό, πάντως, βήμα έγινε, με την άδεια λειτουργίας που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό επέτρεψε την έναρξη πρόδρομων εργασιών, προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία του αγωγού.

Ωστόσο, η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει πληρώσει ακόμη το ποσό που επιδίκασε σε βάρος της το Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεών της για την αγορά 500.000 τόνων πετρελαίου σε ετήσια βάση από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ. Επιπλέον, οι γείτονες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού, που εξακολουθεί να είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών. Πάντως, ο κ. Σιάμισιης επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση αυτή. «Πρέπει να έχουμε υπομονή, είναι μια χώρα σε διαφορετική φάση ανάπτυξης. Έχουμε μπροστά μας σκαμπανεβάσματα, αλλά θα είναι λιγότερα, σε σχέση με το παρελθόν», είπε.

Νέα εξαγορά ΑΠΕ

Η Helleniq Energy δεν κρύβει ότι εξακολουθεί να σκανάρει ξένες αγορές για την εξαγορά έργων ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλγαρία είναι η επόμενη χώρα, μετά τη Ρουμανία, όπου ανιχνεύεται πιθανή εξαγορά φωτοβολταϊκών, η οποία εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2024.

Στην ελληνική αγορά, ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή 460 MW ΑΠΕ εν λειτουργία και μέσα στον επόμενο χρόνο προβλέπεται να προστεθούν άλλα 100-150 MW, από το pipeline έργων που διαθέτει.

Περιορισμός επιρροής του δημοσίου στο Δ.Σ.

Στις 28 Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, για την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού της εταιρείας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Ταμείο, στην περίπτωση που η συμμετοχή του δημοσίου μειωθεί κάτω του 35% αλλά όχι του 25%, τότε θα έχει το δικαίωμα να ορίζει τα 3 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σήμερα, το δημόσιο ορίζει 4 μέλη, καθώς και τον πρόεδρο της Helleniq Energy, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας με την πλευρά Λάτση.

Η συμμετοχή του δημοσίου μετά το placement για την ενίσχυση του free float της εταιρείας έχει περιοριστεί στο 31%. Ερωτηθείς ο κ. Σιάμισιης αν το δημόσιο, μετά την αλλαγή του καταστατικού, θα μπορεί να ορίζει τον πρόεδρο της εταιρείας, χωρίς να απαντά ευθέως, επέλεξε μία διπλωματική απάντηση, από την οποία προκύπτει ότι θα συνεχισθεί το ίδιο status quo. «Όταν έχεις μια εταιρεία που έχει επιδείξει αυτή την ιστορία στη στρατηγική της, τη διαχείριση των θεμάτων της, τη συνεργασία των μετόχων και τις εξαιρετικές σχέσεις με το προσωπικό, νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένει κάποιος ότι αυτά τα πράγματα θα συνεχισθούν».

Για το placement

Την ικανοποίησή του για τη διαδικασία διάθεσης επιπλέον μετοχών ώστε να ενισχυθεί το free float εξέφρασε ο κ. Σιάμισιης. Όπως είπε, λίγο παραπάνω από το 50% ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και το υπόλοιπο διεθνή Funds. Από αυτά, το 50% ήταν τα λεγόμενα long-only funds, δηλαδή, αυτά που αγοράζουν και διακρατούν τις μετοχές, τα οποία συνεχίζουν και αγοράζουν μετοχές της εταιρείας και μετά το placement. Το υπόλοιπο 50% ήταν hedge funds, τα οποία έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές μόλις τις αγόρασαν, γεγονός που πίεσε την τιμή της μετοχής.

Σήμερα η τιμή της μετοχής της εταιρείας διαμορφώνεται στα 7,20-7,30 ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει, όπως είπε ο CEO, ότι η τιμή στη διάρκεια του placement ήταν λογική. «Οι μετοχές που μπήκαν στην αγορά τις επόμενες ημέρες είναι αυτές που θα μας βάλουν στον Δείκτη για το 2024. Εκεί θα δούμε τα οφέλη», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος, ανέφερε ότι μέσα στο 2024 πιθανόν να υπάρξει απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα στα οποία διαθέτει και μετέχει η Helleniq Energy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v