Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Ελαχιστοποιήθηκε η πτώση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ωστόσο δεικτοβαρείς μετοχές δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις. Ποια είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επανεμφανίστηκε το γνωστό φαινόμενο απόσυρσης των αγοραστών.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος.

Κύριος εκφραστής του “profit taking” ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι έλλειψαν και οι σημαντικές βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθούν οι σημαντικές βοήθειες που προσέφεραν οι τελικές δημοπρασίες, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα των 1420 μονάδων.

Μικτή η εικόνα και ήπιες οι μεταβολές στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας να δημοσιευτούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, σήμερα το απόγευμα, αλλά και τα αποτελέσματα της Nvidia σήμερα το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στην Wall Street.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έλαβαν χώρα, σε καμία περίπτωση δεν πήραν επιθετικό χαρακτήρα καθώς, όπως έχει τονίσει αρκετές φορές η στήλη, “το ‘reality check’ στο Χ.Α. αναμένεται μετά το placement της Πειραιώς. Μέχρι τότε η Αγορά θα συνεχίσει να ‘προσέχεται’, έστω και με παρεμβάσεις της τελευταίες στιγμής, ενώ το συνεχιζόμενο ‘rotation’ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα βοηθά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται πλαγιοανοδικά, ακόμα και αν σε αυτή την κίνηση το Χ.Α. δεν βρίσκει ‘συμμάχους’ τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές”.

Από την άλλη και σήμερα ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη η εικόνα κόπωσης που βγάζουν οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και μόνο ένα deal που θα επιβεβαιώσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, μπορεί να αναζωπυρώσει άμεσα το ενδιαφέρον στο ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που εκτιμούν ότι οι κινήσεις αύξησης της ρευστότητας στα ενεργά χαρτοφυλάκια, κυρίως από Εγχώριους Θεσμικούς, σχετίζονται με το επικείμενο placement της Πειραιώς, όμως αυτό είναι κάτι που θα κληθούν να το επιβεβαιώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στο επερχόμενο placement και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην πώληση του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Επί της διαδικασίας, το placement αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού θα διατεθεί στους Ξένους επενδυτές και ένα μέρος στην Ελληνική Επενδυτική Αγορά. Βέβαια, θα προηγηθεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όσο για τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, John Paulson, που ελέγχει μέσω της Εταιρείας του περίπου το 18% της Τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρήσει στο ακέραιο το ποσοστό του”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με εύρος απόδοσης 6% - 6,4%. Αύριο και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο ΟΤΕ δημοσιεύει τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης, με την προσοχή επενδυτών και αναλυτών να είναι στραμμένη στην πολιτική επιβράβευσης των μετόχων και στις προοπτικές του 2024.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,59% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,326% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,83% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 625 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία η απόδοση ήταν στο 3,77%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1415,33 μονάδες (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1417,71 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1420,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος στα 121 εκατ., από τα οποία τα 37,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΔΑΑ, ΕΝΤΕΡ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121 εκατ., τα 102,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ απασχόλησε το 25,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με την βοήθεια τριών “πακέτων” τα δύο συνολικά 13734030 τεμ. στα 1,90 ευρώ και άλλο ένα 290000 τεμ. στα 1,89 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε 2 μήνες, προς το τέλος Απριλίου, έχουμε τις αλλαγές στον FTSE25. Σίγουρα τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι μόνο, θα ετοιμάζονται για αυτό. Οι πιο πιθανές αλλαγές είναι είσοδος του ΔΑΑ και της ΙΝΚΑΤ και έξοδος της ΚΟΥΕΣ και της ΕΥΔΑΠ. Αν υπάρξει και τρίτη έκπληξη θα το δούμε”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

H αναφορά του συμβούλου του Πρωθυπουργού για στόχο επιστροφής του Χ.Α. στις Ανεπτυγμένες Αγορές το 2025, με φετινή ωστόσο ανακοίνωση, συνεισφέρει στη διατήρηση του ανοδικού momentum, υποβοηθώντας την είσοδο ‘φρέσκου’ χρήματος. Το βράδυ, η Federal ανακοινώνει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η σημερινή ημέρα είναι πιθανό να έχει μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της Nvidia και τα πρακτικά της FED”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται”, εκτιμά η Optima Bank.

Οι επενδυτές ίσως διατηρήσουν την επιλεκτική τους στάση, περιορίζοντας το πτωτικό περιθώριο”, εκτιμά η Beta Sec.

Στάση αναμονής τηρήθηκε χθες στην Ευρώπη και στο Χ.Α., ελλείψει σημαντικών μάκρο. Από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, υπήρξε διόρθωση τιμών, κυρίως στην Τεχνολογία, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της Nvidia σήμερα, μετά το κλείσιμο της Wall Street, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στα πρακτικά της FED αργά το απόγευμα. Στο εσωτερικό ο ΓΔΧΑ μπορεί χθες να συγκρατήθηκε με τα κέρδη των ΤΕΝΕΡΓ, TITC και ΟΤΕ, εκ των Δεικτοβαρών τίτλων, αλλά η γενικότερη εικόνα δείχνει όλο και μειούμενη ανοδική ορμή”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η ανοδική κίνηση των Αγορών συνεχίζεται. Η οικονομική ανάπτυξη έχει εκπλήξει θετικά, ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους. Ο πληθωρισμός όμως ανθίσταται και αυτό καθυστερεί τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αισιόδοξη. Με αυτά τα δεδομένα, οι διακυμάνσεις των Αγορών δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Η Ελληνική Αγορά παραμένει σε μια τεχνικά δύσκολη περιοχή. Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή και παρακολούθηση, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μια διορθωτική κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλά 52 εβδομάδων με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Μετά την εκρηκτική άνοδο της ΕΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, που ακολούθησε την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, αυτή ήταν η εβδομάδα του ΟΤΕ που πραγματοποίησε άνοδο 9% σε πέντε συνεδριάσεις.

Αν προσθέσουμε τα υψηλά 52 εβδομάδων της TITC, αλλά και το πρόσφατο ιστορικό υψηλό της Motor Oil, καταλαβαίνουμε εύκολα από πού προήλθε το νέο υψηλό του Γενικού Δείκτη.

Φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδική τροχιά του τελευταίου τετράμηνου, χωρίς εξάρσεις και με συνεχές “rotation”.

Μετά την εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η Αγορά στρέφει την προσοχή της στην ομολογιακή έκδοση της Intralot, αλλά κυρίως στο επικείμενο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο διεθνές περιβάλλον, αναμένουμε τα πρακτικά της FED σήμερα, ελπίζοντας να ‘ρίξει λίγο φως’, όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες”, αναφέρει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι ΑΛΦΑ (-0,90%) και ΕΤΕ (0%) ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι ΕΥΡΩΒ (-1,30%) και ΠΕΙΡ (-0,30%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου 2023 την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30, της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “φρένο’ σε τυχόν μαξιμαλιστικά αιτήματα και υπερβολικές προσδοκίες, αναφορικά με τη μερισματική πολιτική της τριετίας 2024 - 2026, συνιστούν, σύμφωνα με Τραπεζικά στελέχη, οι ως τώρα επισημάνσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) προς τις Διοικήσεις Εγχώριων συστημικών Τραπεζών”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1222,61 μονάδες (-1,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,87 (-1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1234,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1035 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1020 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,32%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,69%), ΕΕΕ (+0,49%), ΕΛΠΕ (+0,63%), ΚΟΥΕΣ (+1,91%), ΜΟΗ (+1,25%), ΜΠΕΛΑ (+0,50%), ΟΤΟΕΛ (+0,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,12%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Η ΔΕΗ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για συμφωνία εξαγοράς της Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών "Nova", ενημέρωσε ότι “δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση, ή συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των Τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,24%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στη ζώνη 10,38 – 10,34 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 9,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 12,67 ευρώ.

Γεύμα παρέθεσε, χθες, σε αναλυτές η Διοίκηση της Μυτιληναίος και σύμφωνα με όσα ελέχθησαν, “ο Όμιλος είναι εν δυνάμει αγοραστής για Εταιρείες που αναπτύσσουν Δίκτυα, Εταιρείες προμήθειας Ρεύματος σε Ελλάδα και αναζητά διεύρυνση της παρουσίας του στην παραγωγή Ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη, μέσω εξαγορών, ή σύναψης στρατηγικών συνεργασιών. Η πτώση της τιμής του Φυσικού Αερίου μείωσε στην τρέχουσα συγκυρία τους υποψήφιους πωλητές. Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο συνεργασίας για νέα Μονάδα στη Δυτ. Ευρώπη”.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Eurobank Equities, “η Διοίκηση, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το 2024, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κερδοφορία είναι βιώσιμη. Περισσότερες πληροφορίες θα δώσει στη γενική συνέλευση του Ιουνίου”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-1,13%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έντεκα. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 39,56 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 34,90 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 34,05 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,69%), “η Τέρνα Ενεργειακή (+0,12%) αποτελεί διαχρονικά Αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέροντος από μεγάλους Διεθνείς Επενδυτές. Το ενδιαφέρον αυτό κάθε φορά αξιολογείται. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+127,12%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+87,47%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+82,42%), ΒΙΟΤ (+69,17%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,51%), ΓΚΜΕΖΖ (+49%), ΚΟΥΑΛ (+48,68%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΦΡΙΓΟ (+42,11%), MONTA (+35,08%), ΔΟΜΙΚ (+34,97%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+9,42%), ΔΡΟΜΕ (+2,27%), ΑΒΕ (+2,42%), ΕΛΒΕ (+3,41%), ΑΣΚΟ (+0,77%), ΣΙΔΜΑ (+0,48%), ΠΑΙΡ (+1,53%), ΛΟΥΛΗ (+1,38%) και ΛΟΓΟΣ (+4,13%).

Συνεχίζει να έχει πωλητή η ΕΚΤΕΡ (-0,49%).

Η Dimand (+0,20%) διέψευσε κατηγορηματικά φήμες για δήθεν καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, καθώς και δήθεν απροθυμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έργα της.

Επανεμφανίστηκε το “μηχανάκι” πωλήσεων στον Πετρόπουλο (-1,95%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (-2,58%).

Αύξησε συναλλαγές η Κορδέλλου (+3,53%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,32%), ΓΚΜΕΖΖ (-1,19%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-0,47%) και τρεις για ΦΒΜΕΖΖ (-4,75%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 9/2 και υψηλά 25 μηνών για Sato (+9,84%).

Επιστροφή αγοραστών στην ΕΥΑΘ (+1,21%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΔΑΑ (+1,05%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χαμηλά τετραμήνου, αντέδρασε η Ελλάδος (+1,47%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές και υψηλά διμήνου για Profile (+4,03%).

Σε υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+1,96%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+2,97%).

Βγήκε προσφορά σε ΒΙΟΤ (-6,88%) και ΒΙΣ (-9,72%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1271 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1250 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3095, 3089 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3038 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0817 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2035 ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $51000 υποχωρεί το Bitcoin, στα $2885 το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κλάδο της Μεταποίησης κατρακύλησε στο -1 το Φεβρουάριο, από 6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Tankan του Reuters. Αυτή ήταν η πρώτη αρνητική μέτρηση από τον Απρίλιο.

“Μετά από πτώση κατά περίπου $7 τρισ. το 2022, το Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από $15 τρισ. το 2023, φτάνοντας στο νέο επίπεδο ρεκόρ των $313 τρισ.”, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 98,5 δισ. ευρώ.

“Η Κρι Κρι είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνικές Εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, που εστιάζει στην παραγωγή και πώληση γιαουρτιού και παγωτού”, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυση με την οποία ξεκινά κάλυψη της μετοχής και δίνει τιμή - στόχο τα 13,6 ευρώ, με σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ και στο υψηλό οι Εθνική, Πειραιώς, Quest, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.358 συμβόλαια).

Στα 4.691 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.550 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.533 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 301, 300 για τον Μάρτιο και 1 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.452,25), κινήθηκε μεταξύ 3.440 και 3.470 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.250,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.563).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.898), Πειραιώς (2.967), Εθνική (537), ΔΕΗ (466), Alpha Bank (7.378), Ιντρακόμ (266), ΑΔΜΗΕ (2.128), Ελλάκτωρα (280), Ελ. Πετρέλαια (132), Τέρνα Ενεργειακή (605), Viohalco (167), ΟΤΕ (225), ΕΧΑΕ (168), Ιντρακάτ (131), Μυτιληναίο (223), ΓΕΚ (170), ΕΛΧΑ (138), ΟΠΑΠ (156).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.754, Πειραιώς 80.318, Eurobank 28.441, Εθνική 15.949, ΑΔΜΗΕ 32.600. ΔΕΗ 29.701, Τέρνα Ενεργειακή 21.455, ΕΧΑΕ 10.499, ΓΕΚ 12.084.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.599.597 τεμ., (από 57.300.898 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.888.533 τεμ. (34.873.598), ΟΠΑΠ 1.612.219 τεμ. (1.612.219), Εθνική 14.408.680 τεμ. (14.408.680), ΟΤΕ 1.558.230 τεμ. (1.558.230), Πειραιώς 897.352 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer            NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v