Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking «εντός ορίων» στο χρηματιστήριο

Επέστρεψε κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών. Διόρθωση για Πειραιώς, κάτω από τα 4 ευρώ, παραμονές του placement. Ξεχώρισαν ΟΠΑΠ, Motor Oil και Σαράντης.

Profit taking «εντός ορίων» στο χρηματιστήριο

Μετά το χθεσινό ανοδικό τίναγμα των βασικών δεικτών στο Χ.Α., που όμως είχε γερές “δόσεις” από “window dressin” και rebalancing, λόγω σημαντικών αλλαγών στάθμισης στους δείκτες MSCI, σήμερα η Εγχώρια Αγορά επέστρεψε στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων ημερών, με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να “ταλαιπωρούνται” πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται εντός στενού εύρους κίνησης και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στο εξωτερικό, καθώς μόλις χθες οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, η ίδια επίδοση σήμερα το πρωί και από τον Nikkei που τερμάτισε τη συνεδρίαση μία ανάσα από τις 40000 μονάδες, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά οδεύει και ο Γερμανικός DAX.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και οι ανακοινώσεις που θα αφορούν τις λεπτομέρειες από το επικείμενο placement του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ, θα είναι ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης, ενώ στη συνέχεια η προσοχή των traders θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα των Εισηγμένων, αλλά και στις “ετυμηγορίες” των Οίκων αξιολόγησης, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ Οίκους, αναμένονται: Scope Ratings, 12/7 – 6/12, DBRS 8/3 – 6/9, Moody’s 15/3 – 15/9, S&P 19/4 – 18/10, Fitch 31/5 – 22/11.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, ευδιάκριτα και απόλυτα αναμενόμενη, χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών, σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των traders σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στάση αναμονής και από τον τίτλο της Πειραιώς (-2,06%), μετά το χθεσινό +5,22%, καθώς χθες η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και θέλει “αναπνοές” πριν κινηθεί ψηλότερα.

Από την άλλη, συνεχίζουν να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, αρκετές μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που λόγω θεμελιωδών αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”, όμως συνεχίζουν να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και στην συναλλακτική απαξίωση, πιθανότατα και λόγω μηδενικής χρηματιστηριακής παιδείας, από τους βασικούς τους μετόχους.

Με διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη, με υποχώρηση για τα Αμερικανικά ομόλογα και ανοδική κίνηση για τους Ευρωπαϊκούς Κρατικούς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,61% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,24% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,389% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 7 Μαρτίου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1427,37 (+0,18%) και 1421,03 μονάδων (-0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1424,24 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 88,9 εκατ., από τα οποία τα 17,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΟΤΟΕΛ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΝΤΕΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, OPTIMA), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 88,9 εκατ., τα 75,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε έκτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,67%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,51%.

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες είναι ρεκόρ 15 μηνών και, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., παραπέμπουν στο διάστημα από 16/12/2022 έως και 3/3/2023, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει έντεκα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,02% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,69%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

O ΜΥΤΙΛ έβγαλε αντίδραση μετά από μέρες. Το 37,40 είναι κοντινός στόχος. Όσο η μετοχή των ΕΛΠΕ συντηρεί το 8,00 θεωρείται επιβεβαίωση. Θυμίζουμε το πρόσφατο placement, αλλά και το επικείμενο προς το Καλοκαίρι. Ας δούμε πάλι λίγο το ημερήσιο γράφημα του ΓΔ. Οι αποκλίσεις συνεχίζονται με τον ταλαντωτή μας να διορθώνει ακόμα, χωρίς παρόλα αυτά να βλέπουμε σημαντικές απώλειες. Ουσιαστικά το σενάριο συσσώρευση σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές έχει πάρει σάρκα και οστά. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε την Αγορά όταν φεύγει, αυτό το αφήνουμε σε αυτούς που έχουν ‘short’ θέσεις να το κάνουν, ή σε άλλους που βιάζονται να πάρουν θέσεις σε κάθε περίπτωση. Το 1426 επίπεδο είναι λογικό να βγάζει πωλητές βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση που ο ΓΔ το περάσει, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε την ζώνη του 1454 που θα μας φέρει μνήμες από το χαμηλό τον Απρίλιο του 2003 και του Μαρτίου του 2009”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αναζωπυρώνουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, υπό το φως των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που συμφωνούν με τις προβλέψεις”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό και τα ικανοποιητικά μέχρι στιγμής εταιρικά κέρδη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Ξεκίνησε ένας γεμάτος μήνας, με το placement της Πειραιώς να είναι στο επίκεντρο (το βιβλίο ανοίγει μεταξύ 4 - 6 Μαρτίου), τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης, τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια. Οι προοπτικές είναι θετικές, τα γεγονότα θα αυξήσουν το ενδιαφέρον και θα δώσουν κίνητρα για αποφασιστική δράση. Περιμένουμε αυτά τα γεγονότα ως μεσοπρόθεσμους καταλύτες να υποδείξουν θετικές επαναξιολογήσεις, επομένως βλέπουμε την Εγχώρια Αγορά να διατηρεί την ανοδική της δυναμική, ενόψει των γεγονότων αυτών”, σημειώνει η Beta Sec.

Η ολοκλήρωση της απεξάρτησης της Πειραιώς από τη μετοχική σύνδεσή της με το Κράτος, δικαιολογεί τη συντήρηση του θετικού momentum στο Χ.Α.”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με σημαντικά κέρδη κλείνει και αυτή η εβδομάδα για την Αγορά (6η συνεχόμενη ανοδική) με την συνολική απόδοση του ΓΔ να ξεπερνά το 10% τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα της εβδομάδας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης που είχαμε το rebalancing των δεικτών του MSCI, η Αγορά κράτησε και έβγαλε αντίδραση στα επίπεδα των 1400 μονάδων. Στα θετικά της εβδομάδας, HELLENIC ENERGY και ENTERSOFT ανακοίνωσαν εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων τους, το 2024 προβλέπεται ότι θα είναι μια θετική χρονιά. Για την ώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο placement της Πειραιώς, θυμίζουμε ότι μέσα στον Μάρτιο πέρα από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών Εισηγμένων, περιμένουμε και τις αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, των μεγάλων Οίκων όπως Moody’s και DBRS. Τα παραπάνω θεωρούμε ότι θα δώσουν και την κατεύθυνση που ψάχνει η Αγορά μας. Τεχνικά τα επόμενα αντίστασης εντοπίζονται στις 1431 και 1467, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1405 και 1378 μονάδες. Στο εσωτερικό την επόμενη Δευτέρα έχει Ε.Γ.Σ. ο ΟΛΠ. Οικονομικά αποτελέσματα 2023 ανακοινώνουν την Τρίτη η ΕΛΧΑ , την Τετάρτη η Optima Bank και την Πέμπτη οι ALPHA BANK, EUROBANK και AUTOHELLAS. Στο εξωτερικό στην ατζέντα ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης (7/3), ενώ την Παρασκευή (8/3) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας για τον Ιανουάριο”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υψηλά 13 ετών, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η δεκαπενθήμερη αναμονή ενόψει του ποσοστού διάθεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν στοίχησε σε μονάδες, η Αγορά βρήκε στηρίγματα σε αποτελέσματα και το κυκλικό ενδιαφέρον υποστήριξε καινούργιες ιδέες και από το χώρο των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς, καθώς εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα, υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα.

Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων, μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας Εισηγμένης, θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την Αγορά, δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου, ή και της Αγοράς γενικότερα.

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι η δημόσια προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει, λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά, διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε Ελληνικές μετοχές “βάζοντας πλάτη” σε μια δυνητική διόρθωση.

Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, αλλά σε δισ. ευρώ.

Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας, είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες.

Σε αυτό το διάστημα, στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου.

Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην Εγχώρια Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το μοτίβο συσσώρευσης, η εβδομάδα κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης μικρότερο του 2%. Χωρίς να απειληθούν κομβικές τεχνικές ζώνες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τις 1400 μονάδες, χωρίς ωστόσο να προβληματίσει, αφού οι αγοραστές είχαν σε όλες τις συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο.

Το αργό τέμπο της Αγοράς έδειξε να αντιστρέφεται την Πέμπτη με ικανοποιητικές συναλλαγές, επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στις 1424,77 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του 2024.

Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες, ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια. Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών, ή κινητών μέσων.

Η ανοδική τάση, αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1431).

Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα, σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές, με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1460 μονάδες

H Elvalhalcor παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης η Optima Bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023. Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank και Autohellas.

Την ίδια ημέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023, ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Εθνική (-0,47%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,89%), Eurobank (-0,05%) και Πειραιώς (-2,06%).

Μεταξύ 1250,24 (+0,21%) και 1237,4 μονάδων (-0,82%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1239,07 (-0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1238,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1048 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1034 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-1,08%), ΕΕΕ (-1,96%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,37%), ΕΛΠΕ (-2,26%), ΕΛΧΑ (-1,55%), ΟΤΕ (-1,86%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,54%).

Η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε την ακύρωση 625 ιδίων ομολογιών του από 28/2/2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου που διαπραγματεύονται στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. Οι ως άνω 625 ομολογίες, που αντιστοιχούν στο 0,313% του συνόλου των ομολογιών, αγοράσθηκαν κατά το διάστημα από 3/1/2024 έως και 13/2/2024, σε εκτέλεση της σχετικής από 28/9/2023 απόφασης του ΔΣ. Από την 5/3/2024 θα πάψει η διαπραγμάτευση των 625 ιδίων ομολογιών της Εταιρείας, οι οποίες θα ακυρωθούν και το σύνολο των διαπραγματεύσιμων ομολογιών στο Χ.Α. θα ανέρχεται σε 199375 ομολογίες.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+1,27%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά εξαμήνου. Το ημερήσιο “stop long” στα 12,24 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 13,70 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-1,96% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Η σημαντική στήριξη στη ζώνη 26,53 – 26,29 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 29,26 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,89%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες διορθωτικές και 13 διορθωτικές στις προηγούμενες 17 συνεδριάσεις). Το ημερήσιο “stop short” στα 39,56 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 35,25 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+2,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και 7 πτωτικές, 1 αμετάβλητη και 1 οριακά θετική, στις προηγούμενες 9.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,93 ευρώ και την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στη ζώνη 6,13 – 6,19 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Μέχρι ο τίτλος να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της εν λόγω ζώνης, το διάγραμμα θα συνεχίσει να “γέρνει”.

Σε νέα υψηλά 16 ετών η μετοχή της TITC (+0,95%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+84,07%) ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+81,32%), ΣΑΤΟΚ (+79,66%), ΒΙΟΤ (+65,83%), ΓΚΜΕΖΖ (+52,79%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,27%), ΚΟΥΑΛ (+42,43%), ΕΒΡΟΦ (+40,83%), ΑΣΤΑΚ (+38,36%), ΔΟΜΙΚ (+36,81%), MONTA (+36,13%), ΜΙΝ (+32,08%), ΕΠΙΛΚ (+30,43%) και REALCONS (+30,42%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

H Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενέκρινε την τροποποίηση της απόφασης 22 του Χ.Α., ως εξής:

Επικαιροποιούνται οι διατάξεις της απόφασης 22 αναφορικά με την διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος των μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά, η οποία θα υπολογίζεται με την ενισχυμένη μέθοδο, με έλεγχο σημαντικής αξίας συναλλαγών όπως αυτή περιγράφεται στον Κανονισμό του Χ.Α. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές της μεθόδου 6-1 να πραγματοποιούνται σε μη έγκυρο βήμα τιμής, εφόσον πραγματοποιούνται σε τιμή η οποία βρίσκεται στο ενδιάμεσο των τρεχουσών τιμών αγοράς και πώλησης. Η παραπάνω απόφαση για την ΕΝ.Α. του Χ.Α. ενεργοποιήθηκε από σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.

Συμπερασματικά, από σήμερα και στην ΕΝ.Α. οι τιμές κλεισίματος θα προσδιορίζονται από τις τελικές δημοπρασίες και όχι από τη Μέθοδο του Σταθμισμένου Μέσου Όρου του 10% των τελευταίων πράξεων, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 72 του Κανονισμού του Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+0,98%), ΝΑΥΠ (+0,89%), ΕΛΙΝ (+1,28%), ΜΕΝΤΙ (+0,98%), ΜΙΝ (+1,45%), ΠΡΔ (+3,66%) και ΕΒΡΟΦ (+1,20%).

Κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν στην ΝΤΟΠΛΕΡ (-6,60%).

Σε νέα υψηλά 18 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+1,75%), σε νέα ιστορικά υψηλά Realcons (+4,57%) και Entersoft (+1,90%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 26/2 για ΣΙΔΜΑ (+7,31%) και στις 23/2 για ΕΧΑΕ (+1,82%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+3,33%), Unibios (+2,02%), Fourli (+0,70%), Space (+2,14%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” και επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, έδωσε αξιοσημείωτη αντίδραση η Q&R (+4,34%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΑΔΜΗΕ (+2,19%), Ιντρακόμ (+1,01%), Profile (+4,07%), Performance (+0,74%), Centric (+3,17%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,68%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1281 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1262 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στις 1431 και 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3113 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3066 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ν. Κορέα.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0835 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2090 και προς νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, ο Χρυσός, προς τα $23,35 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $61500 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3390 το Ethereum.

Η Ινδική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,4%, σε ετήσια βάση, το τέταρτο τρίμηνο, αρκετά πάνω από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,6%. Σε νέα ιστορικά υψηλά το Ινδικό Χρηματιστήριο.

Η Οικονομία της Κίνας παρουσίασε περαιτέρω σημάδια υποτονικής δυναμικής, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα επιβραδύνθηκε. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον κλάδο της Μεταποίησης υποχώρησε ελαφρώς τον προηγούμενο μήνα στις 49,1 μονάδες, από τις 49,2 μονάδες του Ιανουαρίου. Η μέτρηση ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Σταθεροποιήθηκε ο Μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα των δεικτών PMI από την S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης HCOB PMI υποχώρησε οριακά το Φεβρουάριο στις 46,5 μονάδες, μετά τις 46,6 μονάδες του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση του 46,1, αλλά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για 20ό μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν ετησίως κατά 1,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,6%, από 2,8% τον Ιανουάριο, λίγο πιο πάνω από τις εκτιμήσεις για 2,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των Τροφίμων και της Ενέργειας, μειώθηκε στο 3,1%, από 3,3%, αποκλίνοντας από τις προσδοκίες για 2,9% και διατηρούμενος πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Η Goldman Sachs προβλέπει, πλέον, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα από ότι αναμενόταν. Η Επενδυτική Τράπεζα ανέμενε προηγουμένως ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο. Η Goldman Sachs βλέπει τώρα πέντε μειώσεις 25 μονάδων βάσης τη φετινή χρονιά, έναντι έξι που προέβλεπε προηγουμένως. Για την επόμενη χρονιά, η Goldman προβλέπει τώρα δύο μειώσεις επιτοκίων, αντί για μία που ανέμενε προηγουμένως.

“Ο Κυβερνητικός Συνασπισμός της Γερμανίας σχεδιάζει πακέτο μέτρων 7 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Το πακέτο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τις Γερμανικές Επιχειρήσεις” ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε 1,3 μονάδες στις 47,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας από το υψηλό 15 μηνών στο οποίο είχε βρεθεί τον Ιανουάριο. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της Μεταποίησης.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2022. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες διολίσθησαν 0,2%, στα $2,1 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

O αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι “με βάση το outlook για τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το Καλοκαίρι”.

“Η Αμερικανική Οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πιέσεις στις τιμές”, τόνισε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Τόμας Μπάρκιν, λέγοντας ότι “είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς πότε θα είναι η Fed σε θέση να μειώσει τα επιτόκια”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 98,9 δισ. ευρώ.

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Φεβρουάριο, παρέμεινε στο 3,2%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ντεμπούτο στο Χ.Α. κάνει νέα ΑΧΕ. Το όνομα της νέας Χρηματιστηριακής Εταιρείας είναι “Vigor” και στο εγχείρημα θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νίκος Κονταρούδης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, CENER και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, TITC και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.154 συμβόλαια).

Στα 4.451 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.388 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 281, 241 για τον Μάρτιο και 40 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.461,5), κινήθηκε μεταξύ 3.456 και 3.478,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.247,25), κινήθηκε μεταξύ 1.247,25 και 1.247,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.549,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.861), Πειραιώς (11.951), Εθνική (437), ΔΕΗ (307), Alpha Bank (10.127), Ιντρακόμ (583), Ελ. Πετρέλαια (633), Τέρνα Ενεργειακή (213), Viohalco (309), ΟΠΑΠ (130), ΕΧΑΕ (364), ΕΛΧΑ (243), Μυτιληναίο (293), ΑΔΜΗΕ (356), Αεροπορία Αιγαίου (348), Cenergy (173), Ελλάκτωρα (126), Ιντρακάτ (158), ΓΕΚ (134), ΟΤΕ (519), Lamda Development (548), Motor Oil (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.497, Πειραιώς 72.000, Eurobank 29.771, Εθνική 13.855, ΑΔΜΗΕ 30.159. ΔΕΗ 28.755, Τέρνα Ενεργειακή 23.526, ΕΧΑΕ 11.277, ΓΕΚ 11.807, ΟΤΕ 10.068.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.626.346 τεμ. (34.594.422), ΟΠΑΠ 1.615.745 τεμ. (1.615.745), Εθνική 14.096.653 τεμ. (14.171.776), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.217.898 τεμ. (6.217.898)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer            NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v