Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς Πειραιώς η συνεδρίαση

Στο επίκεντρο της προσοχής το placement της τράπεζας, καθοριστικό για την τάση. Με το βλέμμα και στις εξελίξεις σε πληροφορική - κατασκευές οι επενδυτές. Ο χρονικός ορίζοντας των στοιχημάτων.

Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς Πειραιώς η συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά, στη διάθεση του 27% του μ.κ. της Πειραιώς η εστίαση των ομολόγων τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Nikkei καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει το τέλος της περιόδου αποπληθωρισμού της οικονομίας της χώρας. Από τις 5.137 μονάδες ο S&P500, σε υψηλότερα επίπεδα παραπέμπουν τα futures του δείκτη, από τις 17.735 ο DAX και στο ΧΑ από τις 1.422,15 μονάδες η εκκίνηση της συνεδρίασης.

Στις 1.238,76 ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.454,66 ο FTSE25 και στις 2.435,84 ο FTSEMidCap, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα 105 εκατ. ευρώ.

Κοινός τόπος πως -κατ' αρχάς- για τη βραχυπρόθεσμη στάση των επενδυτών «κλειδί» είναι το placement της Πειραιώς, με την κοινότητα να «πιάνει» την τιμή διάθεσης του ποσοστού που θα πωλήσει το ΤΧΣ. Στις 10:00 π.μ. εκκινεί η σχετική διαδικασία για τη συνδυαστική διάθεση 22%+5% σε εύρος τιμών 3,7-4 ευρώ, που συνδυαστικά με τη ζήτηση-προσφορά των ξένων-Ελλήνων θα «κουμπώσει» το απόγευμα της Τετάρτης.

Η πρώτη εκτίμηση των χρηματιστών είναι θετική, τόσο για το εύλογο της τιμής όσο και του ποσοστού που θα διατεθεί στους εγχώριους επενδυτές, με το ΤΧΣ να έχει την ευχέρεια κατανομής του επιπρόσθετου 5%.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Πειραιώς διαφοροποιείται σε σχέση με της Εθνικής, ακόμη και με του ΔΑΑ, και προς τούτο παραπέμπουν στη διακύμανση της μετοχής την προηγούμενη εβδομάδα. Στα 3,986 ευρώ η τιμή σε «κλείσιμο» Παρασκευής -με διόρθωση 2,06%-, αλλά με θετικό πρόσημο 1,68% στην εβδομάδα. Εύλογο το discount, λογικοί οι όροι, θετικοί για την κοινότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προοπτικά, κατ' αρχάς σε «κλείσιμο» εβδομάδας -την Παρασκευή 8 Μαρτίου-, με ορίζοντα τη μεθεπόμενη, 15 Μαρτίου/ημέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's.

Σημειωτέον πως επιτελείς της Πειραιώς συμμετείχαν (με Εθνική και ΟΠΑΠ) στο road show της HSBC στο Ντουμπάι. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ακολουθεί η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής, αλλά και σειρά παρουσιάσεων σε Λονδίνο και αλλού, όλα αυτά μέσα στο 15νθήμερο.

Παράλληλα με το τραπεζικό, εξελίξεις «τρέχουν» και σε ακόμη 3-4 μέτωπα, με την πληροφορική στο επίκεντρο λόγω των εξελίξεων με την Entersoft -σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη- και την κοινότητα να αναμένει ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα.

Κινητικότητα σε κατασκευές/υποδομές -η Πέννυ Κούτρα έχει το ρεπορτάζ-, σε μεταφορές -η ανακοίνωση μεγεθών από τη διοίκηση του ΔΑΑ θα περιλαμβάνει και το μέρισμα, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι επενδυτές και για τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων 2023 από τις ElvalHalcor, την εισαγωγή του νέου παιχνιδιού EuroJackpot από τον ΟΠΑΠ κ.α.

Στα επτά τουριστικά projects που αλλάζουν την όψη της αθηναϊκής Ριβιέρας αναφέρεται η Εύα Δ. Οικονομάκη, στο ποιοι τα κατασκευάζουν, το ενδιαφέρον για την κοινότητα. Στα υπόψη πως από σήμερα ισχύει το νέο ωράριο λειτουργίας των Lidl (από τις 07:45 τις καθημερινές, έως τις 21:00 το Σάββατο), με την αγορά να προεξοφλεί ευρύτερες αλλαγές στον κλάδο, όπως και νέες «τσουχτερές» χρεώσεις των τραπεζών για συναλλαγές (και) μέσω ΑΤΜ -ακόμη και για τον λογαριασμό του κατόχου/πελάτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v