Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδί το placement της Πειραιώς

Η αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας διάθεσης των τίτλων του ΤΧΣ τη Δευτέρα και η διαχείριση της ρευστότητας από τους ξένους θεσμικούς καθορίζει την τάση την ερχόμενη εβδομάδα. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την εγχώρια αγορά.

Χρηματιστήριο: Κλειδί το placement της Πειραιώς

Με θετικό πρόσημο για την Wall Street και τα ευρωπαϊκά η πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου. Με οριακές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την διόρθωση 0,71% του Δείκτη Τραπεζών στις 1.238,76 μονάδες.

Απόρροια των ρευστοποιήσεων/πιέσεων κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς στα 3,986 (-2,06%) αλλά και των Εθνικής στα 7,21 (-0,47%), Alpha Bank στα 1,7215 (-0,89%), Eurobank στα 1,9105 (-0,05%).

Πιθανότατα η τελευταία άντληση ρευστότητας εν όψει του placement της Πειραιώς, αναμφίβολα του "γεγονότος" της εβδομάδας που ξεκινά αύριο, σηματοδωτώντας την αποεπένδυση του ΤΧΣ και από την συγκεκριμένη τράπεζα, μένοντας πλέον με το 18,39% του μ.κ της Εθνικής.

Ολα τα "φώτα" στην διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με τον κλάδο να είναι στο προσκήνιο και λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 από τις Alpha Bank (πρωϊ Πέμπτης) και Eurobank (απόγευμα της ίδιας ημέρας).

Κλάδος αυξημένου "βάρους" για τους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς η στάθμιση των 4 τραπεζικών στο "καλάθι" του MSCI Standard Greece διαμορφώνεται στο (συνολικά) 51,84% με το υπόλοιπο να κατανέμεται σε Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Προφανές πως, ανάλογα με την διαδικασία που θα "τρέξει" στην Πειραιώς θα διαμορφωθεί η τάση συνολικά για τον κλάδο, με τις 1.212 μονάδες να παραμένουν stop για long θέσεις, σύμφωνα με "μέτρηση" του Ηλία Ζαχαράκη. Αντίσταση στις 1.250 μονάδες, πειστική υπέρβαση ενεργοποιεί τον σχηματισμό προς τις 1.284 μονάδες "νέα υψηλά".

Ζητούμενη για την κοινότητα η απελευθέρωση ρευστότητας με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς, καθώς χρηματιστές εκτιμούν πως ένα μέρος θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Θα εξαρτηθεί, κατ' αρχήν από την πορεία των διεθνών αγορών- θυμίζοντας πως την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, ενώ ανακοινώνονται οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Ευρώπη- τεχνικές συντεταγμένες για τον S&P500 θα δοθούν αύριο (στον Εκηβόλο). Προσώρας κρατάμε την long τάση τόσο του S&P500 όσο του DAX, με καταγραφή διαδοχικών υψηλών.

Παράλληλα, παράμετροι που επηρεάζουν την στάση traders είναι τα οικονομικά αποτελέσματα 2023, η μερισματική πολιτική, οι επιχειρηματικές/επενδυτικές εξελίξεις. Και από αυτή την άποψη είναι αρκετές και ουσιαστικές, ικανές να διαμορφώσουν τάση. Την Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη η διοίκηση της ElvalHalcor (2,255), την Τετάρτη της Optima Bank (7,60) μαζί με το μέρισμα, την Πέμπτη η Autohellas (13,58).

Πλούσιο όμως και το επιχειρηματικό ημερολόγιο με διαγωνισμούς, πιθανές συμφωνίες και κινητικότητα σε αρκετά πεδία τόσο στη μεγάλη όσο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Οσον αφορά στο μεγάλο project του ΒΟΑΚ, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα το ΥΠΟΜΕ ζητά παράταση μέχρι τις 7 Μαϊου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των οικονομικών προσφορών- παρά το γεγονός πως προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τέλη Ιανουαρίου.

Ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" με 4 σχήματα να συμμετέχουν στην διαδικασία: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- GMR Airports Ltd, Mytilineos- Corporation America Airports, Egis-AKTOR Concessions-Aeroports de la Cote d' Azur και Fraport-Delta Airports- Πηλέας.

Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης με αμφότερους τους ομίλους στο προσκήνιο.

Στα 14,34 ευρώ η μετοχή της πρώτης, στα 27 της δεύτερης-πολύ κοντά σε ένα νέο ιστορικό υψηλό (28 ευρώ).
Ενέργεια, κατασκευές/υποδομές/παραχωρήσεις κλάδοι αιχμής συμπληρώνουν τον τραπεζικό στην 3άδα των προτιμήσεων διαχειριστών ξένων funds. Είναι όμως και άλλοι επί μέρους με αξιόλογη δραστηριότητα, με την πληροφορική για παράδειγμα λόγω ενδεχόμενου deal των SoftOne-Entersoft, με τον Στέφανο Κοτζαμάμνη να το "ακτινογραφεί".

Δεν είναι τα μόνα ωστόσο, καθώς συνεχίζονται οι επαφές της πλευράς Φέσσα με την γερμανική GLS για το ενδεχόμενο πώλησης της ACS Ταχυμεταφορές, η Περιφέρεια Αττικής γνωμοδότησε θετικά-επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- του project Voria (πλευρές Λασκαρίδη-Κόκκαλη), η ένταξη των Intrakat-Intralot στον MSCI Small Cap ενεργοποίησε σημαντικές εισροές κεφαλαίων, τα νέα υψηλά της ΤΙΤΑΝ (26,50) και η θεαματική άνοδος της Cenergy Holdings (7,39 ) δεν περνούν απαρατήρητα από παίκτες που επιχειρούν να δουν πίσω από τις γραμμές, η είσοδος του EuroJackpot από τον ΟΠΑΠ κ.α. εξελίξεις σε μικρότερες κατηγορίες συντηρούν το ενδιαφέρον.

Στα 98,2 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων- μένει να φανεί εάν θα υπερβεί το όριο των 100 €δισ. αυτή την εβδομάδα, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την Πειραιώς σε ρόλο ρυθμιστή. Στα 106,8 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα- δεύτερη σερί με τζίρους αυτού του μεγέθους.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη: "... η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).

Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1.460 μονάδες...".

Επιπλέον, τέλος της εβδομάδας ανακοινώνεται η αξιολόγηση της DBRS- με τον καναδικό οίκο να έχει εντάξει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα- για ορισμένους θεωρείται πρόκριμα για την σημαντική ετυμηγορία της Moody's- στις 15 Μαρτίου- Συνδυαστικά με την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2023 από την Εθνική (12/3), τα road shows που διοργανώνονται τη μεθεπόμενη εβδομάδα, το πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου προοιωνίζεται ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v