Χ.Α.: Με το βλέμμα σε Παράγωγα και Τρισέ

Αψιμαχίες στα χαμηλά των 3.660 μονάδων, με τη διάθεση και την τάση εξαιρετικά ρευστή και ευμετάβλητη στα ξένα χρηματιστήρια. Παραμένουν χαμηλότερα κρίσιμων αντιστάσεων βασικοί δείκτες, μετοχές. Ευκαιρίες για αποκόμιση κερδών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντιμέτωποι με την τεχνικότητα των αγορών, τη συγκυρία και την προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για τιθάσευση της κερδοσκοπίας στο πετρέλαιο βρίσκονται οι παίκτες.

Οι αγορές ξεκίνησαν ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. να «ανοίγει» από τις 3.680 μονάδες και τον 20άρη από τις 1.971 μονάδες, με την Εθνική στα 30,86 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 5 - 10 λεπτά της συνεδρίασης η αγορά μας άρχισε να παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και περισσότερο τη γερμανική.

Οι αγορές βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο. Καταρχήν λόγω της «τριπλής λήξης» Παράγωγων προϊόντων, κάτι που διαμορφώνει την τάση της σημερινής συνεδρίασης, κυρίως όμως λόγω των προσπαθειών που καταβάλλονται από Ευρωπαίους ηγέτες για άμβλυνση της κρίσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αγορά θα κινηθεί μεν σήμερα σύμφωνα με τη διακύμανση που διαμορφώνεται στο ΧΠΑ, τα σπουδαία όμως θα πρέπει να τα περιμένουμε από Δευτέρα - Τρίτη, καθώς οι δηλώσεις σήμερα του Τρισέ αναμένονται αργά το απόγευμα.

Από τεχνικής πλευράς, βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται στο όριο ή χειρότερα, με το… ενάμισι πόδι στο κενό. Ωστόσο φαίνεται πως μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη θα δοθεί σήμερα αλλά και από Δευτέρα - Τρίτη.

Για τον Γενικό Δείκτη θεωρούμε γραμμή άμυνας τις 3.600 - 3.610 μονάδες, με ζητούμενη την αντίδραση τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εύρος αντίστασης προς τις 3.715 - 3.750 μονάδες.

Δεν είναι της παρούσης, αλλά σε ενδεχόμενη αντίδραση υψηλότερα αυτού του εύρους θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την αγορά με βάση τον σχηματισμό που προκύπτει με την τελευταία διόρθωση από τα υψηλά των 4.316 μονάδων και την καθοδική διάσπαση της περιοχής των 3.890 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ο 20άρης θα πρέπει σήμερα, τη Δευτέρα - Τρίτη, να αντιδράσει υψηλότερα των 2.010 - 2.030 μονάδων εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα καθοριστεί και από τη συμπεριφορά της Εθνικής, το εβδομαδιαίο διάγραμμα της οποίας είναι απογοητευτικό.

Θα πρέπει η Εθνική σε αυτές τις δύο - τρεις συνεδριάσεις να κινηθεί υψηλότερα των 31,10 - 31,20 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί, σε αυτή τη φάση, η διολίσθηση σε τιμές που μπροστά τους θα γράφεται το 2.

Το πετρέλαιο παραμένει ελαφρώς υψηλότερα των 132 δολαρίων, αν και όσον αφορά στον «μαύρο χρυσό»  θα πρέπει να προσεχθούν δυο - τρεις λεπτομέρειες (*).

Η μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται στα 19,5 ευρώ, της Εθνικής στα 30,62 ευρώ, της Eurobank στα 16,42 ευρώ, της ΔΕΗ στα 21,06 ευρώ.

Μυτιληναίος και MIG διαμορφώνονται στα 7,94 ευρώ και 5,72 ευρώ αντίστοιχα.

Επιφυλακτικό παραμένει ένα μεγάλο μέρος των ενεργών παικτών, κάτι που δικαιολογεί τις χαμηλές συναλλαγές σε μετοχές εταιριών όπως ΓΕΒΚΑ (0,74 - 0,77 ευρώ), Lavipharm (1,87 ευρώ), Κυριακούλης (2,17 - 2,21 ευρώ), Albio (2,40 - 2,44 ευρώ) και με μεγαλύτερους τζίρους Inform Λύκος με υψηλό τα 3,78 ευρώ, Newsphone με υψηλό το 1,10 ευρώ, Altec (1,25 ευρώ), Betanet (0,71 ευρώ).

Γύρω στις 11:30 οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών επιστρέφουν στο «κόκκινο», προδιαθέτοντας για μια ιδιαίτερα νευρική και εκ των πραγμάτων δύσκολη συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. «κρατά» 0,3% και κινείται πέριξ των 3.660 μονάδων.


(*) Είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ισχυρούς για να τιθασευτεί η κερδοσκοπία στον κλάδο του πετρελαίου.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες αύξηση 18% στις τιμές diesel και βενζίνης προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής και τα γεγονότα στη Νιγηρία (έπειτα από επίθεση ανταρτών σε πετρελαιαγωγό) δεν επηρέασαν όπως άλλες φορές δραματικά τις τιμές των παραγώγων του πετρελαίου.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να περιοριστεί η κρίση, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v