Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκαλιά με τις... αρκούδες η Σοφοκλέους

Υποχωρεί για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση το ΧΑ, με απώλειες κοντά στο 2%. Ξεπερνούν το 4% οι απώλειες στον ΟΤΕ, ισχυρές πιέσεις σε Alpha, EFG, Frigoglass. Aπειλούνται χαμηλότερες στηρίξεις για ΕΤΕ. Kέρδη για ΜIG, EΛΤΕΧ, 3Ε.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τι και αν αντιδρούν οι ξένοι; Με 0,50% ο DAX στη Φρανκφούρτη και μέχρι και 0,39% πάνω τα συμβόλαια του S&P 500, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης στη Wall.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πληρώνει σε αυτή τη χρονική στιγμή κυρίως την επίδραση μιας εγχώριας παθογένειας, που αφορά στις επιφυλάξεις των ξένων οίκων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα οικονομικά μεγέθη β΄ τριμήνου αρκετών επιχειρήσεων.

Για το πρώτο αίτιο τα πράγματα λίγο έως πολύ είναι γνωστά στο πώς τα περιγράφει η Morgan Stanley, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2% την τρέχουσα χρήση. Όσον αφορά στο δεύτερο, η τελευταία περίπτωση της Frigoglass είναι χαρακτηριστική αλλά και ενδεικτική του τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια. Οπωσδήποτε για το δεύτερο τρίμηνο, σχεδόν σίγουρα για το τρίτο και βλέποντας και κάνοντας για το τέταρτο.

Το να αναφέρεται σε επανεξέταση της εκτίμησης για το 2008 ο κατά κανόνα συντηρητικός και νουνεχής κ. Π. Διαμαντίδης προφανώς και έχει τη σημασία του. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Frigoglasss ταλαιπωρείται σήμερα με -4,5%, στα 17,08 ευρώ, και αφού έχει προηγηθεί αρνητικό σερί τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Περίπτωση ενδεικτική καθώς αναφερόμαστε σε εταιρίες-διαμάντια της αγοράς, σε ελληνικές πολυεθνικές με σταθερή επέκταση τα τελευταία χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης βαρύνεται κατά 1,8%, προς τις 3.550 μονάδες, με τον ΟΤΕ σε "ελεύθερη πτώση", προφανώς σε νέα χαμηλά οριακά στα 16 ευρώ και με σημαντικές απώλειες για Eurobank (-2,4%), Alpha Bank (-3,8%). Επίσης σε κίνδυνο τίθενται και αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις για τη μετοχή της Εθνικής, που χάνει 2,9% και πιέζεται πιο χαμηλά.

Στη μετοχή της Εθνικής είχαμε αναφερθεί όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της βραχυπρόθεσμης κίνησης στο προηγούμενο σχόλιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αγορά μετρά περί τις 200 μετοχές στο "κόκκινο", μόλις 30 αντιδρούν ανοδικά και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αρχίζει να βρίσκεται υπό πίεση.

Από τον 20άρη μόνο οι μετοχές της MIG στα 5,78 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική στα 8,30 ευρώ, της Coca Cola Hellenic στα 19,24 ευρώ και οι χωρίς μεταβολές Βιοχάλκο στα 5,82 ευρώ και Motor Oil στα 13,9 ευρώ σώζουν την τιμή των όπλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v