Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Θα αποφύγουμε το 11 στα 11;

Σε αδύναμη θέση ο 20άρης και συγκεκριμένες μετοχές εταιριών του. Από τιμές χαμηλότερα των 30 ευρώ «δοκιμάζεται» η Εθνική αυτή την εβδομάδα, με το πετρέλαιο να αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όλα τα ρέστα στο πετρέλαιο για αυτή την εβδομάδα. Και λιγότερο στις αλλεπάλληλες παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης. Οι πωλητές, έχοντας το πλεονέκτημα της τάσης, ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών, κάτι που φαίνεται να περνά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την άλλη, το αρνητικό σερί των αγορών είναι σημαντικό σε εύρος, έκταση, προβληματίζοντας λόγω της απουσίας έστω και τεχνικής μορφής αντίδρασης. Ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες παραδέχονται μεν πως το ενδεχόμενο της υποχώρησης είναι αυτό που συγκεντρώνει το σύνολο των πιθανοτήτων, ωστόσο σημειώνουν πως οι αγορές εκπλήσσουν σε περιόδους όπου η πλειονότητα προεξοφλεί την έκβαση των αντιπαραθέσεων.

Από τεχνικής πλευράς η κατάσταση είναι δυσοίωνη, ορισμένοι εκτιμούν πως μπορεί να γίνει χειρότερη και λίγοι είναι αυτοί που ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης για τον FTSE 20, από χαμηλότερες όμως τιμές.

Να δούμε τις πρώτες περιοχές στήριξης, με το μειονέκτημα της Εθνικής όμως, καθώς η τιμή της «έχασε» τα 30 ευρώ, διαμορφώνεται στα χαμηλά των 29,84 ευρώ και διαψεύδοντας εκείνους που πόνταραν στο ενδεχόμενο μιας αντίδρασης προς τα 31,10 - 31,20 ευρώ (και σε δεύτερη φάση προς τα 33 ευρώ), προτού βυθιστεί προς τα 26,5 - 27 ευρώ.

Είναι λογικό πως μεγάλο μέρος της μάχης θα δοθεί περίξ της Εθνικής, ενώ για τον 20άρη συνδρομές υπήρξαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Αγροτική, Motor Oil, Eurobank.

Η Eurobank στα 16,64 ευρώ (αντέδρασε κατά 1,96% προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής) μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο για τη μερική εξισορρόπηση του 20άρη.

Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και σε ένα αρνητικό σερί δέκα συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Γιατί μεσομακροπρόθεσμα η κατάσταση αρχίζει να περιγράφεται και να αποδίδεται στις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο πως ξένοι οίκοι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης που απέχει μακράν από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων και με το δεύτερο τρίμηνο να δείχνει απειλητικό όσον αφορά στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Όμως, η όλη προσέγγιση αφορά στην… ουρά της συνεχιζόμενης διόρθωσης και στο ενδεχόμενο να προστεθεί μια ενδέκατη αρνητική συνεδρίαση σε αυτή την πτωτική συστοιχία. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η αγορά «επιστρέφει» προς την άνοιξη του 2002.

Εκείνη την περίοδο, από τις 15/3 έως τις 4/4 του 2002, είχε καταγραφεί σερί 11 αρνητικών συνεδριάσεων με συνολικές απώλειες στο 8,05%, έναντι περίπου 12% και πλέον που μετρά ήδη ο Γενικός Δείκτης σε 10 αρνητικές συνεδριάσεις.

Επίσης, από τεχνικής πλευράς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι αν και ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε χαμηλά, ο 20άρης παραμένει λίγο υψηλότερα των χαμηλών έτους, ενώ περίπου 8% - 10% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους των 851 μονάδων (20/3) διαμορφώνεται ο FTSE 80 (στις 888 μονάδες).

Αυτό γιατί ακόμη και τώρα κάποιες μετοχές του 20άρη, περισσότερες του FTSEM 40 και αρκετές από τον Small Cap 80 αρνούνται (τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή) να καταγράψουν νέα χαμηλά έτους. Και αυτή η τεχνική ένδειξη είναι μία από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές, θα έλεγε κάποιος, που επιχειρεί να βρει ψήγματα αισιοδοξίας σε αυτή τη δύσκολη φάση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v