Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βασιλιάς" των... αρκούδων η Σοφοκλέους

Μόλις για 20 λεπτά πήρε ανάσα το ΧΑ. Στη συνέχεια βούτηξε χαμηλότερα και των 3.500 μονάδων, με τις Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς να χάνουν περισσότερο από 2%. Στο «κόκκινο» η αγορά για 12η συνεχόμενη συνεδρίαση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απογοήτευση για ακόμη μία φορά διακατέχει αρκετούς ενεργούς παίκτες και παράγοντες της αγοράς, μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε μεν μέσα στα πρώτα 10 - 15 λεπτά μέχρι τις 3.552 μονάδες, με αιχμή τραπεζικές μετοχές και τίτλους-κλειδιά του 20άρη, βρέθηκε όμως έπειτα από 40 - 45 λεπτά συνεδρίασης να μετρά και πάλι απώλειες.

Η αγορά υποχωρεί προς τις 3.510 μονάδες, με τον FTSE 20 στα χαμηλά των 1.870 μονάδων και μετοχές όπως Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια να υποχωρούν χαμηλότερα.

Μεγαλύτερες οι απώλειες με 1,8% για τη Eurobank, που χάνει ακόμη μία περιοχή στήριξης και διορθώνει πλέον προς τα 15,8 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής υπήρξε μια προσπάθεια αντίδρασης, η τιμή πέρασε υψηλότερα των 29 ευρώ (29,06 ευρώ), υποχώρησε όμως στη συνέχεια αισθητά χαμηλότερα προς τα 28,60 ευρώ, εμφανίζοντας αδυναμία να κινηθεί τεχνικά.

Για την Εθνική κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 28,50 ευρώ και γι’ αυτό όσο παραμένει σχετικά υψηλότερα αυτής της τιμής μπορεί να ειπωθεί πως θεωρητικά οι ελπίδες παραμένουν ζωντανές.

Οι απώλειες στη μετοχή της Eurobank φτάνουν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, με εξαιρετικά αδύναμο τον τίτλο, καθώς από τις αρχές Ιουνίου υποχωρεί σταθερά από τα 18,82 ευρώ, μέχρι τα τρέχοντα χαμηλά.

Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση η μετοχή του ΟΤΕ, όπου η αντίδραση είχε διάρκεια μόλις 15 - 20 λεπτών, καθώς από τα 16,06 ευρώ εμφανίστηκαν και πάλι πωλητές, φέρνοντας στη συνέχεια τη μετοχή μέχρι τα χαμηλά των 15,7 ευρώ.

Όμως, ακριβώς στην ίδια τιμή των 15,7 ευρώ υποχωρεί η Eurobank, με εντεινόμενη την πτωτική φορά, που ως αποτέλεσμα έχει την επιβάρυνση και του Γενικού Δείκτη. Είναι ενδεικτικό πως στις 11:15 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί για πρώτη φορά χαμηλότερα και των 3.500 μονάδων, με το εύρος διακύμανσης να ξεπερνά πλέον τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Θα έλεγε κάποιος πως από το σημείο εκείνο και μετά εντάθηκαν οι πωλήσεις, οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, φέρνοντας και την Εθνική στο «κόκκινο», ενώ διευρύνονταν οι απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank στο 2,6%, ΔΕΗ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό... κοκκίνιζε, καθώς αρνητικά διαμορφωνόταν η τιμή 100 μετοχών, έναντι 50 που παρέμεναν στο «πράσινο».

Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η αντίδραση συνοδευόταν από σχετικά υψηλό τζίρο ήταν αυτή της Lavipharm στο 1,85 ευρώ, του Νηρέα στα 2,29 ευρώ, της Altec στο 1,15 ευρώ.

Ήταν όμως η συνολικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα του 20άρη, που απογοήτευε για 12η συνεχόμενη συνεδρίαση μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Τουλάχιστον αυτής που έχει απομείνει ενεργή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v