Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 14% για τις τράπεζες στο διήμερο

Πρωταγωνιστές της ανάκαμψης προς τις 3.400 για 2η ημέρα οι τράπεζες και κυρίως ΕΤΕ-EFG, λόγω (και) του κλεισίματος πτωτικών θέσεων. Εβδομαδιαία κέρδη 3,53% για το ΓΔ μετά από 6 πτωτικές εβδομάδες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι εβδομάδων και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,53%, περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -34,22%.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι πρωταγωνιστές ημέρας και λίγοι είναι και απόλυτα ευκρινείς.

Άλλωστε το + 4,68% του Τραπεζικού δείκτη έναντι του +3,04% του FTSE, του +0,84% του FTSEM και του +0,37% του FTSES δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, ότι το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (απόλυτα “απονευρωμένη” πλην της μικρής και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, που μετά τις πιέσεις που δέχθηκε παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος).

Οι “απαισιόδοξοι” υποστηρίζουν ότι και σήμερα τα κέρδη του Τραπεζικού κλάδου ήταν περισσότερο αποτέλεσμα “αγχωμένου short covering” και λιγότερο πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και τονίζουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να ανακάμψουν ουσιαστικά οι Αγορές, αφού είναι πολύ νωρίς για να υποστηριχθεί σαν πιθανή η αλλαγή τάσης ή το τέλος της κρίσης.

Αυτό το τελευταίο θα επιτευχθεί αν συνεχίσει να υποχωρεί το πετρέλαιο και αν αποκτήσει μεγαλύτερη “ορατότητα” η επενδυτική κοινότητα ως προς την εκτόνωση του προβλήματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Τραπεζικός δείκτης σε δύο μόνο συνεδριάσεις κέρδισε 13,98%, αν και οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι ένα τόσο σοβαρό ποσοστό φέρνει πιο κοντά τον πειρασμό των ρευστοποιήσεων για τα χαρτοφυλάκια που συνηθίζουν να κινούνται γρήγορα.

Ασφαλώς για πολλοστή φορά τα βλέμματα θα είναι στραμένα στην Wall Street και κυρίως σε S&P 500 και Dow Jones, καθώς ο Nasdaq θα έχει να αντιπαρέλθει με τα μάλλον άσχημα αποτελέσματα των Microsoft και Google.

Ξαναγυρνώντας στην Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης μετά από 7 συνεδριάσεις “είδε” και πάλι κλείσιμο υψηλότερα των 3400 μονάδων, υποβοηθούμενος από τα καλύτερα του αναμενομένου (!) αποτελέσματα της Citigroup και την καλή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, καθώς εκεί έκλεισαν και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, MIG, Eurobank, Intralot.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η όποια ανοδική αντίδραση είχε σαν “ταβάνι” τις 3400 μονάδες ή έστω τις 3460, ή θα συνεχιστεί η αναρρίχηση και θα δωθεί το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 3596 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 3640.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, πρώτο ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των 1870 μονάδων σαν στήριξη. Αν υπάρξει διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1896 και 1920-31 μονάδες.

Αντίθετα οι στηρίξεις στις 1847, 1832 και 1820 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 6% Εθνική και Eurobank, του 4% Κύπρου, Alpha Bank, MPB και του 3% για MIG, Intralot, Πειραιώς και Βιοχάλκο. Επίσης αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για τον τίτλο της ΔΕΗ και θετική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Αγροτική.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για ΟΠΑΠ και Coca-Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελ. Τεχνοδομική και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, άλλαξε μέσα στην μέρα τρεις φορές πρόσημο, όμως μετά τις 13.12 κινήθηκε μόνιμα πλαγιοανοδικά και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3406,76 μονάδες με κέρδη 2,24%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 323 εκατ. από τα οποία τα 11,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Ασφαλώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 12,5%, σε μία συνεδρίαση που χωρίς υπερβολή Τράπεζες και ΟΛΘ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v