Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα με την ΕΤΕ κάτω από τα 10 δισ.

Ψυχρολουσία στην αγορά, με τις… εν κρυπτώ μαζικές πωλήσεις ξένων κυρίως σε ΕΤΕ, Alpha, Τιτάν. Κάτω και των 10 δισ. ενδοσυνεδριακά η αποτίμηση της ΕΤΕ. Χάνει το πλεονέκτημα της ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ η Εθνική μετά τις επιθετικές πωλήσεις δύο συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων. Από τα 21,60 ευρώ η μετοχή υποχωρεί προς τα χαμηλά των 19,82 ευρώ, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο -3,2%.

Πρόκειται για ξένους που ρευστοποιούν τις τελευταίες ημέρες θέσεις τους και κυρίως σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Τιτάν. Οι ίδιοι φέρονται να φεύγουν από γειτονικές αναδυόμενες αγορές. 

Η μετοχή της Alpha Bank στο διήμερο 15-16/10 έχανε 20% και 16,8% η μετοχή της Εθνικής. Ο συνήθως συντηρητικός Τιτάνας ξάφνιασε δυσάρεστα με τις δύο συνεχόμενες ακραία αρνητικές μεταβολές, επίσης το ίδιο διάστημα.

Η υποχρεωτική εσπευσμένη έξοδος κυρίως αυτών των δύο ξένων έφερε την ανατροπή για τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές του 20άρη.

Από τις 2.233,8 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα 30 λεπτά βρέθηκε στο «κόκκινο» και οδηγήθηκε σε νέο ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 2.216 μονάδων.

Όπως σημείωνε παράγοντας χρηματιστηριακής της πρώτης πεντάδας, πρόκειται για ρευστοποίηση θέσεων, που πέρασαν στο σύστημα μετά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης. Η ίδια πηγή σημείωνε πως εκτός από τους τρεις εντολείς-χρηματιστές που υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα, ακόμη και σε κεντρικό επίπεδο, δεν υπήρχε γνώση αυτής της κίνησης.

Ο Γενικός Δείκτης «μαζεύεται», έχει χαθεί όμως η αντανακλαστική -και αναμενόμενη- τεχνική αντίδραση βασικών δεικτών-μετοχών τη στιγμή που ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν μέχρι και 2,4%.

Από τον 20άρη, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τιτάν συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ MIG, Τ.Τ., Marfin Popular, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank κρατούν υψηλότερα.

Όμως, η ουσία είναι πως μεγάλο μέρος της αγοράς (μαζί και ο γράφων) πιαστήκαμε κυριολεκτικά στον… ύπνο. Το πλεονέκτημα της προεξόφλησης της βραχυπρόθεσμης τάσης το χάνει η αγορά μας μέσα στα πρώτα 45 - 50 λεπτά της συνεδρίασης.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν μπορεί να ανακάμψει η Εθνική, στη μετοχή της οποίας θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει υπόλοιπο δανεισμένων τίτλων περίπου 3,1 εκατ. τεμαχίων. Σε περίπου 1,9 εκατ. φτάνουν οι δανεισμένες μετοχές στην Alpha Bank και σε 1,1 εκατ. στη μετοχή του Τιτάνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v