Νευρικότητα, αλλά και ”βροχή” πακέτων

Εντονες διακυμάνσεις προκάλεσε η απότομη ”βύθιση” του Γενικού Δείκτη, που προήλθε κυρίως από ρευστοποιήσεις σε κερδοφόρες θέσεις μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρέσυρε όμως σημαντικό τμήμα της εύθραυστης ”περιφέρειας”, ενώ ενισχύθηκαν κατακόρυφα οι συναλλαγές σε πακέτα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έντονη νευρικότητα προκάλεσε η απότομη και σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, αλλά και οι αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω πακέτων.

Και η 2η ενδοσυνεδριακή διόρθωση, πιο ακραία αυτή τη φορά, είχε διάρκεια περίπου 15 λεπτών και οδήγησε τον Δείκτη προς τις 2.473,19 μονάδες.

Προήλθε κυρίως από επιθετικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές των ΔΕΗ, Αlpha και Εμπορική.

Η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε μέχρι τα 19,96 ευρώ, της Alpha στα 26,64, και της Εμπορικής στα 22,62 ευρώ.

Και αν για τις 2 τελευταίες μετοχές η κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών έμοιαζε εκ των ων ουκ άνευ, στην περίπτωση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι επιχειρήθηκε ”χτύπημα” του Δείκτη και πρόκληση – και δικαιολογημένα- αναταραχής.

Ιδιαίτερα σημαντικές και οι συναλλαγές, που πραγματοποιούνται μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, αφού από τα περίπου 250 εκατ., περί τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα.

Κυρίως της Εθνικής του ΟΠΑΠ, της Eurobank, αλλά και των Τέρνα, ΓΕΚ, και αρκετών ακόμη τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γ.Δ. μπορεί να αντέδρασε γύρω στις 15.05 προς τις 2.472 μονάδες, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια οριακά χαμηλότερα, πλην όμως ορισμένοι θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δικαιολογείται μία πρώτη κατοχύρωση κερδών.

Λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τις 2.520 μονάδες, που είχε περιγραφεί σήμερα σε προηγούμενη μας αναφορά.

Το αν πρόκειται για εναλλαγή θέσεων που θα μας οδηγήσει σε μία συσσώρευση πέριξ των 2.500 μονάδων ή αν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα ”χωσίματα” ορισμένων ημεδαπών θεσμικών θα φανεί στη συνέχεια.

Όταν, δηλαδή, μετά το πέρας της συνεδριάσεως πραγματοποιηθεί το… προσκλητήριο παρόντων– απόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v