ΧΑ: Εθνική και λοιπές τράπεζες στο... rebound

Προσδοκίες για αντίδραση της Wall, «ξυπνούν» τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ. Περνά τα 9 ευρώ η Εθνική και τα 19 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Κέρδη για τράπεζες, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ και λοιπές δυνάμεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλοδεχούμενη η ανταπόκριση της αγοράς, που με αιχμή Εθνική-τράπεζες αλλά και μετοχές-σηματωρούς κινείται υψηλότερα. Με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 1.490 μονάδες με αυξημένες (συγκριτικά ) συναλλαγές και στοχευμένες εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές.

“Κλειδί” της τάσης η Εθνική που με λίγες αρχικές συναλλαγές ξεπέρασε τα 9 ευρώ για να φτάσει μέχρι τα 9,3 ευρώ. Κοντά στην Εθνική οι Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Κύπρου και Marfin Popular Bank, ενώ άμεση ήταν η κίνηση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η Alpha Bank επιτέλους “δίνει αντίδραση” προς τα 3,86 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ περνά και πάλι τα 19 ευρώ, κάτι που κατά την εκτίμηση μας αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Τουλάχιστον για όσους ποντάρουν σε μία αντίδραση της μετοχής του Οργανισμού και όχι μίας υποχώρησης του προς τα χαμηλά της 31/10/08.

Από την αρχή της συνεδρίασης έγινε εμφανής η προσπάθεια επενδυτικών κύκλων να βγουν μπροστά, να μαζέψουν την όποια προσφορά εκδηλώνονταν στην αρχή και να τραβήξουν στη συνέχεια υψηλότερα τις τιμές.

Εγχείρημα, που μέχρι στιγμής εκδηλώνεται σε δύο... κύματα με το πρώτο (και σημαντικότερο) να στηρίζεται σε περισσότερες συναλλαγές. Προς ώρας, η προσπάθεια κρίνεται επιτυχής, καθώς οι ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι συνεχίζουν σε συγκεκριμένες μετοχές (ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.) ενισχύοντας την αίσθηση που είναι διάχυτη στην αγορά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες περί ενεργούς συμμετοχής “ισχυρών χεριών” με εισροή σημαντικής (για τα δεδομένα της αγοράς και της συγκυρίας) ρευστότητας.

Βέβαια, μέχρι τώρα η σχέση εκροών-εισροών παραμένει σταθερά σε βάρος των εισροών με τον σχετικό δείκτη να κλίνει και να δικαιολογεί χαμηλότερες τιμές για κάποιες μετοχές. Ωστόσο, η σχέση αυτή αρχίζει και λειτουργεί υπέρ των εισροών όσον αφορά συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές (ακόμη) κάτι που εξηγεί και την ανοδική φορά των τελευταίων εβδομάδων.

Κοντά σε αυτή τη αρχική μικρή ομάδα εισηγμένων, φαίνεται πως προστίθενται και άλλες σε σημείο που το δείγμα να διευρύνεται. Δεν μπορεί βέβαια να αναφερθεί κάποιος σε ανατροπή της κατάστασης και σε ακύρωση του πτωτικού σεναρίου είναι όμως μία ένδειξη.

Ισχυρή γιατί, εκτός των άλλων, βασίζεται σε επιχειρηματικά, χρηματιστηριακά κεφάλαια ανθρώπων που και το παιχνίδι και τους κανόνες του γνωρίζουν πολύ καλά.

Στην περίπτωση, που αυτή η ισχνή ακόμη τάση αποκτήσει περισσότερους «πιστούς» και διευρυνθεί η ομάδα των μετοχών-σηματωρών θα έχουμε μία δεύτερη ένδειξη ισχυρότερη από την πρώτη. Βλέπουμε την προσπάθεια που συνεχίζεται σε ΕΧΑΕ, Centric, Alapis, αλλά και σε Τιτάνα., Βιοχάλκο και ορισμένες ακόμη μετοχές και διακρίνουμε μία καλύτερη διάθεση και ισχυρότερη εκτίμηση πως η συνέχεια μπορεί να κρύβει και θετικές εκπλήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v