ΧΑ: Αναμονή χωρίς ενδείξεις αντίδρασης

Πλησιάζουν ο Dow τις 6.400-6.500 και ο ΓΔ τις 1.380-1.420 μονάδες. “Ξύνουν” ιστορικά χαμηλά και άλλες τραπεζικές μετοχές, εν μέσω διιστάμενων εκτιμήσεων για τον χρόνο και τρόπο εκδήλωσης μίας τεχνικής αντίδρασης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Θα τριτώσει τιμή χαμηλότερα των 9 ευρώ για την Εθνική, θα προσθέσει ακόμη ένα αρνητικό κλείσιμο η Alpha Bank σε ένα από τα παρατεταμένα διορθωτικά σερί της μετοχής;

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η ψυχολογική εξόντωση των παικτών, ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων, καθώς οι αγορές βυθισμένες σε υπερπουλημένες ζώνες δ ε ν δίνουν ενδείξεις αντίδρασης.

Κάτι, που εξουθενώνει από πολλές πλευρές όσους βλέπουν να πλησιάζει η τρίτη Παρασκευή Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα Παράγωγα, όσο κοντύτερα έρχεται η περίοδος κρίσης των αγορών διεθνώς δηλαδή από τις 23/3 έως και τις 6-10 Απριλίου- τότε που εκτιμάται η ολοκλήρωση διαμόρφωσης του πυθμένα. Αργόσυρτη διαδικασία και εξαιρετικά επίπονη, με τις τράπεζες σε μόνιμα αρνητικό πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα μικρό μέρος της αγοράς να επιχειρεί να προσμετρήσει δυνάμεις και αντοχές.

Όλο και πλησιάζει ο Dow Jones τις 6.500 μονάδες, προς τις 1.380-1.420 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να διίστανται, καθώς άλλοι… υπεραμύνονται μίας αντίδρασης εν μέσω πτωτικού κύκλου και άλλοι θεωρούν πολύ πιθανή μία διόρθωση (προς τις 1.380 μονάδες; ) πριν την τεχνικής μορφής κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης κοντά σε χαμηλές τιμές, με έναν ασθενή σχηματισμό διπλού πυθμένα στις 1.457,8 και 1.459,2 μονάδες και σε εμφανή διαδρομή αυτού που μερίδα τεχνικών αναλυτών μετρά ως «πέμπτο κύμα» της τάσης. Ο FTSE20 και σε βραχυπρόθεσμα πτωτική φορά ΄΄διορθώνει΄΄ περισσότερο από 18% το τελευταίο 30ήμερο με την περιοχή των 870 μονάδων (υψηλό περιόδου και σημείο υποχώρησης του δείκτη) να αποτελεί εκ των πραγμάτων αντίσταση.

Οι σταθερές ρευστοποιήσεις θέσεων σε Alpha Bank, Eurobank (περισσότερο στη μετοχή της πρώτης) φαίνεται να προβληματίζουν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, καθώς ο/οι πωλητής/ές είναι σταθερός εδώ και 2-3 εβδομάδες σε σημείο που οι όποιες προσπάθειες ανάσχεσης των πιέσεων-απορρόφησης της προσφοράς έγιναν στα 5 ευρώ, εγκαταλείφθηκαν σχεδόν άμεσα.

Η μετοχή φαίνεται, τουλάχιστον τεχνικά, πως «βιάζεται» να συναντήσει τα 3,3 ευρώ, τιμή που σύμφωνα με μία εκτίμηση-υπολογισμό είναι και το ιστορικά χαμηλό για της μετοχή της Alpha Bank. Αντιθέτως, κάποιες προσπάθειες που γίνονται τελευταία στη μετοχή της Κύπρου, όμως μετά την καταγραφή χαμηλής τιμής, αποδίδουν καρπούς.

Δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο για τη μετοχή της Εθνικής χαμηλότερα των 9 ευρώ, με δύο τοπικά ελάχιστα στα 8,96 και 8,94 (με ενδοσυνεδριακά χαμηλό τα 8,78 ευρώ χθες) αρχίζει να «εξοικειώνει» το κοινό με αυτά τα επίπεδα. Μένει να φανεί κατά πόσον η Εθνική θα «δει» και τις τιμές των 7 και 6 ευρώ που εδώ και καιρό έχουν εκτιμήσει αρκετοί αναλυτές, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις περιορισμένο ενδιαφέρον αρχίζει να εκδηλώνεται και από μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές.

Το ερώτημα «πόσο χαμηλότερα να πάει η Εθνική;» ή «πόσο να χάσω αν αρχίσω να…τσιμπολογώ μερικές Εθνικούλες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης;» είναι αρκετά σύνηθες σε γραφεία ΜΜ ιδιωτικών χρηματιστηριακών.

Από τα επιμέρους, η κίνηση της J&P Αβαξ να αποκτήσει επιπλέον 11% της Αθηνάς και να προχωρήσει σε νέα δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση όσων εκτιμούν πως σε συνθήκες κρίσης διαμορφώνονται οι τρεις κατασκευαστικοί πόλοι, που επί της ουσίας ελέγχουν(από ελληνικής πλευράς) περισσότερο και από το 85% της πίττας των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και των χρυσοφόρων συμβάσεων παραχώρησης.

Προς επίρρωση, από τη σημερινή Ελευθεροτυπία διαβάζουμε πως σε λίγο θα πληρώνουμε διόδια κάθε 20 χιλιόμετρα, ενώ 7 επτά σημεία πληρωμής θα έχουν γίνει ως τον Αύγουστο μέσα στην Αττική.

Ως απόρροια της συμφωνίας MIG-Δημοσίου για την Ολυμπιακή ορισμένοι αναλυτές βλέπουν οφέλη για τις άλλες δύο εταιρείες του ομίλου, Everest Olympic και Olympic Catering- ένα πρώτο βήμα στην ανάπτυξη ακόμη μεγαλύτερων συνεργιών μέσα στο σχήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v