Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αντίδοτα (;) στην πτώση το ΧΑ

Ακόμη μία μέρα καλείται να προηγηθεί η Σοφοκλέους έναντι των ευρωπαικών αγορών. Η ξεκούραση των Μεγάλων διευκολύνει την θεαματική αναδιανομή θέσεων-δυνάμεων στα μεσαιο-μικρά. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντεξαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές. Το ενδιαφέρον είναι πως για ακόμη μία συνεδρίαση το ΧΑ κατά κάποιον τρόπο…προηγήθηκε των ευρωπαικών χρηματιστηρίων ΄΄προκαταβάλλοντας΄΄ την τάση που διαμορφώνονταν αργότερα στην Wall. Κάτι που παρατηρείται συχνά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες και χρήζει τουλάχιστον αναφοράς.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και σε συσχέτιση με τις ξένες αγορές, το κλίμα που διαμορφώνεται στην αμερικανική αγορά και οικονομία. Ο…αστάθμητος παράγοντας που ενέσκηψε και στα χρηματιστήρια έθεσε σε δοκιμασία χθες-ουσιαστικά για πρώτη μέρα- τις αντοχές ορισμένων επενδυτικών κύκλων αλλά και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.

Αναμφίβολα το τέλος επιφύλαξε καλύτερη εικόνα από αυτήν που διαμορφώθηκε αρχικά αν και οι 1.900 μονάδες δεν ΄΄απειλήθηκαν΄΄ για τον Γενικό Δείκτη. Περί τις 25,8 μονάδες υψηλότερα ξεκινά η συνεδρίαση με ισχυρή γραμμή άμυνας τις 1870-1.880 μονάδες και πρώτη περιοχή αντίστασης τις 1.935 μονάδες.

Μέχρι τώρα ο ΓΔ εξακολουθεί να κινείται στις παρυφές της κομβικής ζώνης των 1.940-2.100 μονάδων δίνοντας χώρο τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις στον μεσαιό-μικρό χώρο. Θεαματικές υπεραποδόσεις μετοχών της χαμηλής και χαμηλότερης αποτίμησης με πακέτα και συναλλαγές, ανοδικές διασπάσεις αντιστάσεων 52 εβδομάδων διανομή χαρτιών και…επιστροφή μετοχικών θέσεων που είχαν διανεμηθεί πέρυσι σε διαχειριστές και παίκτες επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους ή μεταβιβάζονται σε άλλους παίκτες.

Πρόκειται για τη μαζικότερη αλλαγή θέσεων και μεταβίβαση μεριδίων, που το πιθανότερο είναι να είχαν δοθεί με τη μορφή o.t.c πακέτων πριν 8-10 ή και 12 μήνες. Πλέον μετοχές εταιρειών που μέχρι πρότινος έκαναν μερικές δεκάδες συναλλαγών καθημερινά ΄΄ξάφνιασαν΄΄ χθες με τζίρους δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων.

Από τον Δρομέα των 1,311 εκατ. μετοχών και του 14,7% στα 0,70 ευρώ, την Ιντρακόμ των 1,362 εκατ. τεμαχίων της Lavipharm, του Νηρέα μέχρι την Alapis ειδικά χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές, που αντιστοιχούν στον τζίρο…έτους.

Αυτή η ανάδυση στην επιφάνεια με τέτοιες ποσότητες συναλλαγών παραπέμπει κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών σε μία από τις μεγαλύτερες και καλά συντονισμένες διανομές-αναδιανομές και επιστροφές μετοχικών θέσεων, επιχειρηματικών μεριδίων που αθ πρέπει να έχουν γίνει από το φθινόπωρο του 2007 οπότε και οι αγορές άρχισαν να μετρούν τις συνέπειες της κρίσης.

Και το θεαματικό αυτό φαινόμενο αποτελεί από μόνο του σημείο αναφοράς τόσο για την βραχυπρόθεσμη τάση όσο για την κατάσταση ορισμένων επιχειρηματικών και επενδυτικών σχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v