Καθυστερημένη άνοδος με χαμηλότερο τζίρο

Με ολική επαναφορά και με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης το ΧΑ κάλυψε τα χθεσινά κέρδη των μεγάλων Ευρωαγορών. Προβληματισμός λόγω του τζίρου. Ξεχώρισαν οι Alpha Bank (6,17%), Αγροτική (6,67%) και Τιτάν (6%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με ολική επαναφορά και με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης η Σοφοκλέους κάλυψε τα χθεσινά κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε μία συνεδρίαση που άφησε και κάποιο είδος προβληματισμού καθώς η ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε από χαμηλότερο τζίρο, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πτωτική συνεδρίαση.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο 20αρης (πλην ΟΠΑΠ που έκλεισε με απώλειες και στο χαμηλό ημέρας), ήταν “ντυμένος” στα “πράσινα”, όμως παρά την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που δείχνει να γέρνει εντυπωσιακά υπέρ των πρώτων, οι διαθέσεις στην μικρή κεφαλαιοποίηση έδειξαν σοβαρή επιφύλαξη και αρκετοί τίτλοι έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει εστιασμένο στο διεθνές κλίμα και στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και τα οποία δείχνουν επιεικώς “φτωχά”.

Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 2300 μονάδων θα αναγκάσει να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική όσοι παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς υποστηρίζουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου και αυτό ίσως φέρει και το τελευταίο ανοδικό κύμα, πριν η προσοχή στραφεί καθαρά στα θεμελιώδη και οδηγήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ασφαλώς το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στον Τραπεζικό κλάδο και στο κατά πόσο οι μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν μετρητά και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Από την άλλη αξίζει να αναφερθεί ότι οι όποιες διορθώσεις (μέχρι στιγμής) αποδεικνύονται βραχύβιες, ή εξαντλούνται ακόμα και ενδοσυνεδριακά και αυτό δείχνει (κατά κάποιο τρόπο) ότι οι αγοραστές υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

Πολύ σημαντική για την βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού η Εθνική ανακοινώνει αποτελέσματα, ενώ από τον Ιούνιο επανέρχεται το short selling κάτι που προμηνύει αύξηση της μεταβλητότητας και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE η Fortius Finance θεωρεί ότι τη χθεσινή συνεδρίαση ως πολύ πιθανή δημιουργία μιας “fake” καθοδικής διάσπασης. Η θετική επάνοδος του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1174 με 1206 μονάδων θα εμφυσήσει μια νέα δυναμική, προσθέτοντας αρκετούς πόντους στο σενάριο ανοδικής διαφυγής προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1245 μονάδων, σημειώνει η ΑΧΕ.

Σε πρώτη ματιά η εικόνα των τίτλων του FTSE δεν ενθουσιάζει, καθώς με αγοραστές έκλεισαν μόλις τρεις τίτλοι και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα με πωλητές οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου (και με 376480 τεμ. ανεκτέλεστα), Πειραιώς, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, MPB (και με 102452 τεμ. ανεκτέλεστα) και MIG.

Πολλοί οι κερδισμένοι, αλλά ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+6,17%), Αγροτική (+6,67%) και Τιτάν (+6%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Eurobank, MIG και του 3% οι Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Κύπρου, Motor Oil.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, MPB, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2306,93 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα έδειξε ότι οι διαθέσεις του ήταν για κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2300 μονάδων, κάτι που τελικά έγινε. Έτσι το κουδούνι της λήξης βρήκε τον Δείκτη στις 2294,82 μονάδες με κέρδη 2,69% και τον τζίρο μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση να φθάνει στα 207 εκατ. από τα οποία τα 6,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 195 ανοδικές μετοχές έναντι 39 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 21,52%.

Ανάμεσα στους ημερήσιους διακριθέντες και οι Σωλ. Κορίνθου, Ευρ. Πίστη, ΑΕΓΕΚ, Λιβάνης, Μαϊλλης, Χαλκόρ, Ικτίνος, Υγεία, Ιμπέριο, Επίλεκτος, Μηχανική, Άττικατ, ΟΛΘ, Lavipharm κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v