Ελπιδοφόρες ενδείξεις στη Σοφοκλέους

Με αξιώσεις για τους αγοραστές ξεκινά ο Αύγουστος, ενώ Wall και Ευρώπη παραπέμπουν σε συνέχιση της ανόδου. Εκκίνηση από τα 20,48 για ΕΤΕ. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Τι σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Με ανατροπές και μάλλον δυσάρεστες εκπλήξεις για τους short παίκτες του ΧΠΑ έκλεισε χθες η εβδομάδα αλλά και ένας ιδιαίτερα δραστήριος Ιούλιος.

Ξεχωριστός, καθότι… χρωματίστηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, αναγορεύοντας τον όμιλο των 12,3 δισ. ευρώ (πλέον) σε κύριο ρυθμιστή των εξελίξεων.

Τα του Ιουλίου λίγο ως πολύ γνωστά, με πλούσια ενδιαφέροντα, στατιστικά-λοιπά στοιχεία στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου και την προσοχή των παικτών να επικεντρώνεται ήδη στον Αύγουστο, μήνα διακοπών, ραστώνης αλλά συχνά και εντυπωσιακών ανατροπών.

Για να δούμε, εάν η συνέχεια θα δικαιώσει αυτούς, που εδώ και καιρό πόνταραν στην κόντρα κίνηση της Εθνικής, μας έδιναν ως γραμμή άμυνας τα 19,5 ευρώ (και ελάχιστη τιμή τα 18,5 ευρώ για τη μετοχή) προσβλέποντας σε περαιτέρω υπέρβαση.

Πρόγευση των προθέσεων των εμπλεκόμενων εκτιμάται, ότι θα αρχίσουμε να λαβαίνουμε από την Δευτέρα κιόλας καθώς η αντιπαράθεση για την τιμή της Εθνικής θα έχει συνέχεια.

Οι αγοραστές έχουν κερδίσει πολλές παρτίδες μαζεμένες τελευταία ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν εξασφαλίσει την παρτίδα. Θα φανεί όμως ποιες είναι οι αντοχές των πωλητών, τα εφόδια των short παικτών και ποιες οι διαθέσεις των αγοραστών.

Κατ΄αρχήν η καταγραφή ΄΄διπλής κορυφής΄΄ στα 20,35-20,37 ευρώ αποτελεί από μόνη της ένα σημείο αντίστασης και αναφοράς για τη μετοχή της Εθνικής. Πρακτικά εάν φανεί πως είναι εφικτή ανοδική διάσπαση της αντίστασης τότε πιθανότατα θα αυξηθούν οι τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων που θα ποντάρουν στο ενδεχόμενο άμεσης αντίδρασης προς τα 22,7 ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η ομάδα της Εθνικής επιχείρησε (και πέτυχε) ακόμη έναν (και πιο θεαματικό) εγκλωβισμό καθώς η τιμή της μετοχής αντέδρασε μέχρι τα 20,48 ευρώ (!) επίπεδα όμως που θα πρέπει να επιβεβαιώσει άμεσα Δευτέρα-Τρίτη.

Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική ΄΄σηκώνει΄΄ το σύνολο των μετοχών του κλάδου, ωθώντας τον κλαδικό δείκτη προς το 3.000χίλιαρο (και τον Ftse 20 προς τις 1.271 μονάδες) και αφήνοντας χώρο στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτίμησης των Eurobank, Alpha Bank αλλά και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Τράπεζας Κύπρου, Τράπεζας Πειραιώς και MPB.

Η σημασία των υψηλότερων αποτιμήσεων θα φανεί από το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να ΄΄τρέχουν΄΄ οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε εκείνη την φάση εκτιμάται, πως θα ΄΄συμπεριληφθούν΄΄ και τράπεζες που είτε μαζεύονται μεθοδικά τελευταία (ενδεικτική η περίπτωση της Γενικής Tράπεζας) είτε προορίζονται για ρυθμιστές (κλασσική η περίπτωση του ΤΤ) .

Οι αυξημένες συναλλαγές και σε αυτές τις δύο τραπεζικές μετοχές θεωρείται πως αποτελούν πρόκριμα για τα όσα θα ακολουθήσουν (επαναλαμβάνουμε από το φθινόπωρο).

Ο μήνας ξεκινά μεθαύριο με αξιώσεις για τους αγοραστές, καθώς οι βασικοί δείκτες σε Wall και Ευρώπη παραπέμπουν σε συνέχιση της ανοδικής φοράς, τουλάχιστον για το πρώτο 10(;)ήμερο του Αυγούστου.

Εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες τότε την τιμητική της προεξοφλείται πως θα έχει ένα όλο μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι υψηλότατες αποδόσεις (λ.χ μέχρι 83% ο Περσεύς σε 7 ημέρες) το δέλεαρ ανάλογων μεταβολών υπολογίζεται, πως θα κρατήσουν ΄΄θερμό΄΄ το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον…

Και μετά τις 15/8 – της Παναγίας- βλέπουμε…

------------------------------------------------------

Τεχνικά, ο Γενικός δείκτης έχοντας διασπάσει σταδιακά όλες τις προηγούμενες κορυφές, κινείται με (επόμενο) στόχο τα υψηλά έτους των 2.431 μονάδων αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. 

Αν και όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους.

Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση συνέχισης του έντονα ανοδικού momentum και επίτευξης του παραπάνω στόχου, είναι η διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκ. ευρώ, ούτως ώστε να απορροφάται η προσφορά τίτλων από κατοχύρωση κερδών περιορίζοντας τη μεταβλητότητα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός τίτλων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανοδική τάση συμπιέζει τα περιθώρια για όσους έχουν short θέσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς και τη δυναμική της ανόδου.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.362,35 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,33%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 32,23%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 1,3%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1,17%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,14% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Χημικών με άνοδο 7,07%, τα Τρόφιμα και ποτά ενισχύθηκαν κατά 5,05% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης, ο κλάδος της Τεχνολογίας (5%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος της Υγείας (-2,20%), των Μέσων Ενημέρωσης (-1,74%) και των Ταξιδιών & Αναψυχή (-1,44%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθηνά ( 60,00%), Περσεύς (57,14%), Παίρης (27,27%), Σέλμαν ( 26,79%), Κούμπας (23,81%), Ελφίκο (20,24%), Dionic (19,72%), Μαίλλης (17,24%), Φίντεξπορτ (17,07%) και Μαξίμ Περτσινίδης (15,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma- Ατέρμων (-17,86%), Κεπένου Μύλοι (-15,38%), Λυμπέρης (-13,48%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-9,89%), Moda Bagno (ΚΟ), Λανακάμ (-7,69%) Fashion Box ( -7.19%), Γενική Τράπεζα (-7,14%), Μπήτρος (-6,35%) και Σφακιανάκης (-6,01%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v