Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην Εθνική προσβλέπουν και οι «μικροί»

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στην Εθνική, παραμένουν και οι… κυνηγοί ευκαιριών του μεσαιό-μικρού χώρου. Κοντά στη διάσπαση του ΚΜΟ 200 των 496 μονάδων ο SC80 με απαραίτητες όμως τις βοήθειες από τον 20άρη.

Καλές ημέρες για τους παίκτες της μεσαιό-μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς οι δείκτες μετοχών εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης υπεραποδίδουν έναντι των βασικών.

Επιτέλους αυτή την εβδομάδα το παιχνίδι- ή καλύτερα ένα μέρος του-επιχειρήθηκε να μεταφερθεί προς την καλούμενη περιφέρεια.

Κατά την εκτίμηση μας πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική μετατόπιση της αγοράς προς την πλευρά εταιρειών που εκτός των άλλων έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά να βελτιώσουν τη θέση τους.

Βέβαια δεν είναι «όλα τα μικρά φθηνά» όπως δεν είναι και όλα τα «μεγάλα διαχρονικά αποδοτικά blue chips». Εύγλωττη η αναφορά του Στέφανου Κοτζαμάνη με τον χαρακτηριστικό τίτλο…πατάει γκάζι η περιφέρεια, με πλήθος χρηστικών και τεχνικών στοιχείων.

Θα εμμείνουμε λίγο περισσότερο στα μεσαιό-μικρά σήμερα, παρά το ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα και οι τράπεζες. Αυτό γιατί ο σχετικός δείκτης SC 80 μετά την ανοδική διάσπαση των 444 μονάδων δίνει μία ξεκάθαρα ανοδική κίνηση φθάνοντας χθες στο υψηλότερο σημείο του.

Σύμφωνα με τον διορατικό αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη ζητούμενη θα ήταν η υπέρβαση της περιοχής ΚΜΟ 200 των 496 με στόχο την προσέγγιση των 510 μονάδων. Και όπως σημειώνει ο φίλος «αποδόσεις καταθετικών τραπεζικών προϊόντων 4ετίας σε λίγες ημέρες. Αυτή είναι η ομορφιά (σ.σ και η αγριάδα) των χρηματιστηρίων σε συνδυασμό με το ανάλογο ρίσκο».

Όμως τα μεσαιό-μικρά θέλουν τουλάχιστον ήπια-έως ελαφρώς πτωτική κίνηση των μεγάλων, του FTSE 20 με τον σχετικό δείκτη να φτάνει χθες μέχρι την κορυφή των 1.216 για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.211 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς η δικαιολογούμενη αντίδραση 60-65 μονάδων από τα τελευταία χαμηλά (στο 33% της προηγηθείσας κίνησης) καλύπτεται σε λίγο υψηλότερες τιμές. Αφήνεται έτσι ένα περιθώριο-πάντα από τεχνικής πλευράς- για μία πιθανή μικρή διόρθωση του 20άρη προς τις 1.180-1.190 μονάδες.

Θα την κάνει σήμερα, μπορεί να γίνει την Δευτέρα ή λίγο αργότερα; Θα εξαρτηθεί από την κίνηση των ξένων αγορών κυρίως όμως σήμερα-Δευτέρα από την Εθνική.

Εάν οι άμυνες στα 19,5 ευρώ κρατήσουν αυτό το 2-3ήμερο τότε η Εθνική Τράπεζα «φεύγει» για τα 22-24 (!) ευρώ, επιβεβαιώνεται το σενάριο της ανοδικής κίνησης μέχρι 10-15 Αυγούστου και όλα καλά. Σε αυτή την περίπτωση ο χθεσινός εγκλωβισμός των «πωλητών» κυρίως σε Eurobank και Alpha Bank αποδίδει καρπούς και τραβά και αυτές τις δύο μετοχές προς το 10άρικο.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας πως μέχρι και το κλείσιμο της 29/7 ο αριθμός των δανεισμένων μετοχών στην Εθνική διαμορφώνονταν στα 17,2 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank σε 8,1 και στην Alpha Bank σε 6,7 εκατ. τεμάχια. Οπερ η διελκυστίνδα πωλητών-αγοραστών έχει συνέχεια με τους πρώτους να έχουν πάρει από χθες έναν πολύ σημαντικό γύρο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι τεχνικές στηρίξεις των Γενικού Δείκτη και FTSE 20 το ενδιαφέρον μέρους της αγοράς θα παραμείνει στα μεσαιό-μικρά, απ΄ όπου όλο και περισσότερες μετοχές δίνει τεχνικά σήματα προσοχής.

Ενδιαφέρον, από αυτή την άποψη, παρουσιάζουν τα διαγράμματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της Sato εάν διασπάσει ανοδικά τα 0,71 ευρώ, της ΑΝΕΚ (πολλές οι συναλλαγές εδώ και μέρες), ο Κυριακίδης, η Forthnet (υπό προυποθέσεις) αλλά και μετοχές εταιρειών Πλαστικά Θράκης (έγκαιρη η έναρξη κάλυψης από την Κύπρου Sec), Περσεύς κ.α. ή των ΑττιΚατ, Σέλμαν στην περίπτωση που όντως «τρέχουν» και επιχειρηματικές εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v