Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά η Εθνική, κρατά και η τάση

Οι άμυνες της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από τα 20 ευρώ, κρατούν στο…πράσινο το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Βοήθειες από ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Μέτριος τζίρος στα μεσαιό-μικρά.

Ξεκινάμε με την καταγραφή των αρχικών υψηλών, που μένει να φανεί στη συνέχεια εάν θα αποτελέσουν και τοπικές αντιστάσεις. Μέχρι τις 2.370 έφθασε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, τις 1.222 του FTSE 20, τις 485 μονάδες του SC80, ενώ από μετοχές για την Εθνική Τράπεζα κορυφή καταγράφηκε στα 20,23, για την Eurobank στα 9,20 και για την Alpha Bank στα 9,59 ευρώ.

Για τον Γενικό Δείκτη η ευρύτερη περιοχή των 2.350-2.370 είναι γνωστό πως αποτελεί ένα ισχυρό «φίλτρο» αντίστασης (προσώρας) που μένει να διασπασθεί ανοδικά εάν θέλουμε να ποντάρουμε σε συνέχιση της κίνησης.

Η διόρθωση, που ακολούθησε μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης με τζίρο περίπου 5-6 εκατ. ευρώ, αφήνει ένα περιθώριο επιβεβαίωσης του συγκεκριμένου εύρους. Οπότε και εμμένουμε στην αρχική θέση μας, παρά την κλίση που έχει λάβει ο Γενικός Δείκτης.

Για τον FTSE 20 για προσέγγιση των υψηλών τιμών (1.271 μον.) απαιτείται η υπέρβαση των 1.235 (και κάτι) μονάδων, ενώ ο SC 80 υπολείπεται αρκετά από τον ΚΜΟ 200.

Ουσιαστικά μετά τα πρώτα 35-40 λεπτά η τάση των βασικών δεικτών θα λέγαμε πως είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανοδική φορά της Εθνικής Τράπεζας, που για ευνόητους λόγους ειδικά σήμερα «βάζει γερές πλάτες».

Το ενθαρρυντικό από το μέτωπο της Εθνικής είναι πως η ευρύτερη περιοχή των 19,5 ευρώ, που έχουν θέσει ως γραμμή ισχυρής άμυνας, συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι αντέχει και σήμερα. Αντίθετα μία εικόνα του τι θα μπορούσε (θεωρητικά) να συμβεί μας δίνει η μετοχή της Γενικής, που χωρίς κανένα… δίκτυ προστασίας δέχτηκε περισσότερες από 4,5 εκατ. μετοχές υποχωρώντας μέχρι 8% στα 0,85 ευρώ.

Ενθαρρυντική είναι όμως, η μέχρι τώρα εικόνα των Eurobank, Alpha Bank μετά την χθεσινή ακραία απόδοση τους (ειδικά της πρώτης) και της τακτικής εγκλωβισμού των shortάκηδων, που ακολουθήθηκε.

Λίγο χαμηλότερα και οι δύο στα 9,07 η Eurobank στα 9,44 ευρώ Alpha Bank με καλύτερη τεχνική συμπεριφορά από την δεύτερη. Κύπρου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Marfin Popular, Intralot, Μυτιληναίος είναι μερικές από τις δυνάμεις του FTSE 20 που κρατούν σε αυτή την κατηγορία.

Οι συναλλαγές, μάλλον καλές για αυτή την ώρα (και την εποχή) ξεπερνούν ελαφρώς τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να σημειώνονται υψηλές συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών του μεσαίου-μικρού χώρου. Ενθαρρυντικό είναι, πως από τεχνικής πλευράς, επιβεβαιώνεται η κίνηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα 3,16 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 0,96, των ΕΛΓΕΚΑ και Νηρέα, της Revoil, των Πλαστικών Θράκης και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Πλην όμως, όπως περιμέναμε οι περισσότεροι η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πρόκριμα για την βραχυπρόθεσμη τάση της Εθνικής (λόγω της αυξημένης στάθμισης της στους Γενικό Δείκτη και FTSE 20) υποχρεώνοντας μας να εστιάσουμε στην τραπεζική μετοχή.

Εάν κρατήσει η Εθνική, κρατά ο 20άρης και κατ΄ επέκταση μπορεί να έχει συνέχεια η ενασχόληση μας σε μετοχές του μεσαίου-μικρού χώρου.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, όποια άποψη, γνώμη και εκτίμηση έχουμε για την Εθνική, τις τράπεζες σε αυτή τη φάση ως ανθρώπους της αγοράς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η διατήρηση της τάσης. Από αυτή την άποψη όσες περισσότερες δυνάμεις του FTSE 20 συνδράμουν σήμερα στην διατήρηση του momentum (που λέτε και σεις οι…ξενόγλωσσοι) καλοδεχούμενες είναι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v