Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 880 μονάδες για τον 20άρη

Στα χαμηλά Φεβρουαρίου επιστρέφουν βασικοί δείκτες και μετοχές. Προβληματίζει το χθεσινό χαμηλό των 10,64€ της ΕΤΕ , που δεν…γίνεται να διορθώσει προς τα χαμηλά του Μαρτίου 2009 χωρίς ενδιάμεσες αντιδράσεις.

«Κρίση χρέους» κατακλύζει την Ευρώπη (σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Παναγιώτη Κοντάκου- οικονομικού αναλυτή) που υποχρεώνει την γερμανίδα καγκελάριο να συγκατατίθεται στην ενεργοποίηση της βοήθειας με την απαραίτητη προηγούμενη λήψη και νέων μέτρων.

Στην σχετική αρθρογραφία του euro2day γίνεται εκτενέστατη- πληρέστατη αναφορά σε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, καθώς εξαπλώνεται ο…ελληνικός ιός.

Στο ΧΑ συνεχίζεται η προεξόφληση ενός «άγριου παιχνιδιού» ξένων χαρτοφυλακίων, των κάθε λογής…Goldman Sachs με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να κλίνουν επικίνδυνα προς τα χαμηλά επίπεδα της 6-9 Μαρτίου 2009.

Στις 1.804,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 882,6 μονάδες ο FTSE 20 με τις τράπεζες να μετρούν 5 πτωτικές στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις και 13 αρνητικές από τα υψηλά των 2.413 μονάδων στις 26 Μαρτίου.

Απώλειες 17% σε διάστημα 30 ημερών δεν είναι δα και λίγες με τις «αγορές» σαν να προεξοφλούν «σκάσιμο» του χαρτοφυλακίου ομολόγων κάποιας ελληνικής τράπεζας. Όμως όσο σοβαρή, βαθιά και συστημική και αν είναι η κρίση προσώρας το σύστημα έχει την δυνατότητα και τα απαιτούμενα κεφάλαια- καλύψεις για να λειτουργήσει προστατευτικά. Με την απαραίτητη προϋπόθεση, πως…άμεσα τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι ιδιωτικών ομίλων θα ανταποκριθούν στις προτροπές της «τρόικας» αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης για συγκρότηση μεγαλύτερων- άρα ανθεκτικότερων- σχημάτων, με την απαραίτητη συνδρομή και ξένων τραπεζών.

Με την συνεχιζόμενη απαξίωση και την χωρίς φειδώ προεξόφληση όλο και χαμηλότερων επιπέδων, το πτωτικό παιχνίδι παραέχει γίνει απλό και εύκολο με ελάχιστο κίνδυνο, καθώς οι shortάκηδες δεν φαίνεται να…ιδρώνουν ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Ομως παρά την εμφανή πτωτική τάση, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώνονται κάποιες συνθήκες αναστροφής. Εστω μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση, που ειδικά για τον FTSE 20 έγινε ακόμη πιο εμφανής εχθές.

Ο δείκτης απαξιώθηκε, πιέστηκε, υποχώρησε έως τα χαμηλά των αρχών του Φεβρουαρίου «πιάνοντας» μία περιοχή (των 885 μονάδων) που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει «δώσει» ανοδικές κινήσεις, κορυφούμενες προς την περιοχή των 1.085-1.093 μονάδων.

Από αυτή την άποψη η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της τεχνικότητας- βραχυπρόθεσμα- του 20άρη και του τραπεζικού δείκτη.

Προβληματίζει βέβαια η χωρίς αντιστάσεις διόρθωση της Εθνικής (υποχώρησε έως τα 10,64 ευρώ, εχθές) έκλεισε στα 11,11 ευρώ και «φλερτάρει» με την επιστροφή της στα χαμηλά Μαρτίου του 2009. Ομοίως προβληματίζει ο ΟΤΕ, με νέα χαμηλά στα 7,92 ευρώ τη στιγμή, που.. μετά βίας κρατούν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ωστόσο θα ήταν λάθος να προεξοφληθεί και να…πονταριστεί ανάλογα η εκτίμηση πως η «επιστροφή» σε χαμηλότερες τιμές θα συντελεστεί άμεσα και χωρίς ενδιάμεσες αντιδράσεις. Για να δούμε σήμερα…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v