ΧΑ: Απόπειρες ισορροπίας μετά το ράλι

"Μαζεύει" η Σοφοκλέους το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων, μετά και το χθεσινό ράλι. Οριακά στα 12 ευρώ η Εθνική Τράπεζα. Πτώση για Eurobank, Alpha, MIG. Κέρδη για 3Ε, Τιτάνα.

Μέχρι τα χαμηλά των 1.754,6 μονάδων υποχώρησε αρχικά ο Γενικός Δείκτης και έως τις 865,9 μονάδες ο FΤSE 20, με το ΧΑ να "μαζεύει" το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη, φυσιολογική η κίνηση καθώς το να μετράς διψήφια απόδοση μέσα σε 1-2 συνεδριάσεις σε μία τόσο ευμετάβλητη και αβέβαιη συγκυρία μόνο αμελητέα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί.

Ενδιαφέρον έχει το, ό τι σε αυτή την διορθωτική κίνηση πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 26 εκατ. ευρώ (στις 10:55) που πρακτικά σημαίνει, πως μέσα σε 30-35 συνεδρίασης πουλήθηκε το μισό των θέσεων πονταρίσματος είχε αγορασθεί τις τελευταίες μία-δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα όσων μετοχικών θέσεων (κυρίως σε τράπεζες) αγοράσθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης της 7/5 και στην διάρκεια της χθεσινής.

Στοιχείο, που παραπέμπει σε ακόμη μία προσπάθεια των βραχυπρόθεσμων να πουλήσουν τις υπόλοιπες θέσεις τους εάν τους δοθεί ευκαιρία και δυνατότητα σε καλύτερες τιμές.

Προσώρας η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει πραγματοποιήσει χαμηλή τιμή στα 11,71 και υψηλή στα 12,10 ευρώ ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν σε αξία τα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογη φορά διορθωτική σημειώνεται για την Eurobank στα 5,42 ευρώ (-2,4%), την Alpha Bank στα 5,38 ευρώ (-2,2%) αλλά και για Τραπεζα Κυπρου στα 4,06 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 5,32 ευρώ, Marfin Popular στα 1,85 ευρώ.

Από τον 20άρη "επιστρατεύεται" η Coca Cola που αντιδρά κατά 2,6% στα 18,58 ευρώ αποτελώντας την πιο αξιόπιστη στήριξη του δείκτη σε περιόδους, που πιέζονται οι τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό, πως από τον ίδιο δείκτη και ο Τιτάν παραμένει σε θετικό έδαφος (18,69 ευρώ) μετοχή που με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύεται σε "αμυντική επιλογή" του FTSE 20.

Δεν είναι τυχαίο, πως με την Coca Cola , τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν μία μικρή ομάδα μετοχών του FΤSE 20 με συμπεριφορά μακράν καλύτερη του μ.ο των τραπεζών αλλά και του δείκτη.

Από τεχνικής πλευράς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα μέχρι τώρα οπισθοχωρεί προς το "χθεσινό της ΚΜΟ20" των 11,90 ευρώ, ενώ οι βασικοί δείκτες Γενικός και FΤSE 20 δεν καταφέρνουν να υπερβούν ανάλογες αντιστάσεις.

Μέχρι τώρα οι ΚΙΜΟ20 και του Γενικού Δείκτη και του 20άρη αποδεικνύονται σημεία ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμων θέσεων και επίπεδα αναστροφής.

Για να αλλάξει η τάση θα πρέπει πρώτα να υπερβεί τις 1.840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και τις 900-910 μονάδες ο FΤSE 20 και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v