Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση τάσης με μειωμένο τζίρο στο ΧΑ

Ο σχετικά χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων) δεν απέτρεψε την μεταβλητότητα τις σχετικά έντονες διακυμάνσεις και τις αλλαγές προσήμων στο ΧΑ. Κέρδη για ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ. Κάτω των 8€ ο ΟΤΕ.

Ο σχετικά χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) δεν απέτρεψε την μεταβλητότητα και τις σχετικά έντονες διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, καθώς οι θετικές εξελίξεις με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δείχνουν ότι αντισταθμίζονται από τον σκεπτικισμό που προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και για τη δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες της ΕΕ.

Ακόμα πιο βαθειά στην ύφεση η Ελληνική οικονομία, έδειξαν τα στοιχεία - εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και που σύμφωνα με αυτά το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε “βουτιά” 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η κατάσταση σε αρκετές Επιχειρήσεις δείχνει έως και απελπιστική και οι Τράπεζες αρχίζουν και φοβούνται τα σενάρια που ακούγονται όλο και πιο συχνά για άρνηση πληρωμών και δυσκολία εξυπηρέτησης στοιχειωδών υποχρεώσεων.

Οι ασχολούμενοι με τον Τραπεζικό κλάδο εκτιμούν ότι το 2010 τα κέρδη των Ελληνικών Τραπεζών θα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, ιδιαίτερα αν αυξηθούν κι άλλο οι προβλέψεις για επισφάλειες.

Σίγουρα ο επόμενος “γρίφος” δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο, όπου η Αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα, αλλά τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου θα δώσουν ένα “πειστικότερο δείγμα γραφής” για το σύνολο της έτσι κι αλλιώς δύσκολης χρήσης.

Τα ενδοσυνεδριακά “τραβήγματα” χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό και διανομή, τονίζουν οι επιφυλακτικοί παράγοντες της Αγοράς, ενώ η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να συντηρείται όσο η πλειονότητα των ενεργών κωδικών είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο τζίρος παραμένει σε μικρά επίπεδα δείχνει ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια επιλέγουν τη στάση αναμονής έως ότου φανεί κάποιος ουσιαστικότερος καταλύτης.

Σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας traders και διαχειριστές που αρέσκονται στο ρίσκο, δείχνουν έτοιμοι να αλλάξουν διαθέσεις και στρατηγική, στην πρώτη αλλαγή τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς κλίματος.

Μόνοι, ίσως, που παραμένουν ήσυχοι δείχνουν όσοι πήραν έγκαιρα θέση στον χρυσό που και σήμερα δείχνει να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ (όπως και η χρυσή λίρα που στην Τράπεζα Ελλάδος έφθασε να πωλείται προς 265,54 ευρώ).

Ο επίμονος φόβος ότι τα χρέη της Ευρωζώνης θα διαχυθούν στις άλλες Χώρες (μετά την Ελλάδα) παρά το σχέδιο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ, και συνεπώς θα συμβάλουν σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ωθούν τους επενδυτές προς το κίτρινο μέταλλο”, εξηγεί ο Όιγκεν Βάινμπεργκ, αναλυτής στην Commerzbank.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως προσωπικών εκτιμήσεων, το μόνο που δείχνει σίγουρο στην τρέχουσα φάση είναι η αδυναμία του κοινού νομίσματος που πλήττεται από πολλούς και σημαντικούς κινδύνους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα (Mega) που αναφερόταν στις συνθήκες που επικρατούσαν και ακολούθησαν όταν προσέφυγαν στο ΔΝΤ, Αργεντινή και Τουρκία.

Στην εν λόγω εκπομπή πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που ασχολήθηκε με την περίπτωση της Αργεντινής και τώρα μελετά την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε πως αν στην κλίμακα απελπισίας του δέκα το 2001 η Αργεντινή ήταν στο εννέα, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο δεκατρία (!!!!!!!!!!!!!)

Θα έλθει η πολυπόθητη ανοδική αντίδραση ή η Αγορά θα ξανατεστάρει τα πρόσφατα χαμηλά; Σε αυτό το καταλυτικό ερώτημα η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε απάντηση και κατ΄ επέκταση δεν μπόρεσε να πείσει τους παραμένοντες εκτός, να διοχετεύσουν στο σύστημα μέρος της ρευστότητας που διαθέτουν.

Από την άλλη δεν έλειψαν και σήμερα διάφορες εκθέσεις από “γκουρού” που συνεχίζουν να “βλέπουν” σημαντικά προβλήματα στην Ευρωζώνη και πιθανή έξοδο Χωρών από το ενιαίο νόμισμα.

Οι κερδοσκόποι και οι έχοντες θέσεις “short” θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο εκτιμούν όσοι υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης δεν θα δώσει την αναμενόμενη ανοδική αντίδραση διαρκείας στο ευρώ.

Το πακέτο διάσωσης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν έχει καμία τύχη, υποστηρίζει ο Jim Rickards, επικεφαλής της Omnis και πρώην μεγαλοστέλεχος του hedge fund της LTCM (Long Term Capital Management), σε συνέντευξή του στο CNBC.

Οι “σορτάκηδες” μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν 10 τρισεκατομμύρια “euroshorts” και να “σορτάρουν” πολύ πιο γρήγορα από ότι η Ευρώπη μπορεί να τυπώσει όλα αυτά τα ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η τεχνική εικόνα συνεχίζει να διατηρεί τα μικτά συναισθήματα, αφού ο Γενικός Δείκτης προς το παρόν δεν δείχνει διαθέσεις να “αναμετρηθεί” με το αρχικά ζητούμενο, δηλαδή τις 1899 μονάδες.

Λίγο καλύτερα τα πράγματα για τον τίτλο της Εθνικής, που δείχνει να διακρατεί την ζώνη στήριξης 11,30 – 11,20 ευρώ, όμως από την άλλη δεν φαίνεται να έχει διαθέσεις να δώσει ανοδική διαφυγή από την πρώτη ζώνη αντίστασης των 12,30 – 12,50 ευρώ.

Αντίθετα σημαντικά κέρδη παρουσίασε σήμερα ο τίτλος της Μυτιληναίος (+7,48%), καθώς σημαντικός αριθμός αναλυτών εστίασε την προσοχή του στην έλευση του πρώτου φορτίου LNG, στον κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιήσει για το 2010 ο όμιλος, καθώς και στο ανεκτέλεστο της Μέτκα το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται άνω των 2 δισ. ευρώ. Τεχνικά, η μετοχή για να αλλάξει τάση θέλει τουλάχιστον συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,78 ευρώ.

Στο ταμπλό του FTSE επικράτησαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη (εκτός του Μυτιληναίου) για ΔΕΗ (+4,41%), Motor Oil (+3,38%) και Βιοχάλκο (+2,3%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου και Eurobank και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-1,99%), Αγροτική (-1,39%) και Τιτάνα (-2,28%). Αρνητικό τελικό πρόσημο για Alpha Bank, MPB, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 45 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1773,71 (11.12) και χαμηλό τις 1728,01 (12.46) μονάδες, άλλαξε έξι φορές πρόσημο και έκλεισε στις 1749,59 μονάδες με κέρδη 0,82%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 150 εκατ. από τα οποία τα 16,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτά συναισθήματα από την τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, 21 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20%, αλλά και 20 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 12,5%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης έχοντας αφ ενός την προσοχή της στα spread και αφ ετέρου στην επικρεμάμενη απειλή της Moody΄ς για νέα υποβάθμιση, εκτιμά ο Βασίλης Βλασταράκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., με δεδομένη την επικείμενη εκταμίευση 20 δισ ευρώ, μέσα στις επόμενες ημέρες, η Αγορά αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάκαμψη στις μετά την εκταμίευση συνεδριάσεις.

Όμως πριν την σημαντική ανοδική αντίδραση, το Χ.Α. δεν αποκλείεται να επανατεστάρει το πρόσφατα χαμηλά με την πιθανολογούμενη “βοήθεια” της Moody΄ς.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Beta, στην συνέχεια η Αγορά δεν αποκλείεται να “αισθανθεί” και άλλες εκπλήξεις από ξένα χαρτοφυλάκια που στα χαμηλά έσπευσαν να αυξήσουν θέσεις σε Δεικτοβαρείς Ελληνικούς τίτλους, όμως όσο οι συνθήκες παραμένουν ρευστές οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να είναι απόλυτα συντηρητικοί στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους.

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη “σίγουρα κερδισμένοι” θα αποδειχθούν μόνο όσοι συνεχίζουν να τοποθετούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της Αγοράς, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στα θετικά επισημαίνεται ότι η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών που πραγματοποιήθηκε χθες δεν άσκησε πιέσεις σε σημαντικά τεχνικά σημεία, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της ανοδικής συνεδρίασης της Δευτέρας, κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα. Τεχνικά, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 1730 μονάδων διατηρεί σε ισχύ το σενάριο προσέγγισης της ζώνης των 1900 μονάδων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά να εισέλθει σε μία νέα φάση αδυναμίας, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Στο αισιόδοξο σενάριο ο Κ. Χατζηδάκης “βλέπει” διατήρηση και επιμήκυνση της ανοδικής αντίδρασης που μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1910 μονάδες, όπου αγοραστές και πωλητές θα “ξαναμετρήσουν τις δυνάμεις τους”.

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που βοήθησε στην σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,4%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12560, τιμή εκκαθάρισης 846,47) κινήθηκαν μεταξύ 833 και 863 μονάδων.

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (5500 Πειραιώς, 6500 ΟΤΕ, 16000 ΔΕΗ, 67000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6314), Alpha Bank (1142), Πειραιώς (808), Eurobank (707), ΟΤΕ (791), Κύπρου (592), MIG (300), Μυτιληναίος (310), Ταχ. Ταμιευτήριο (207), Αγροτική (257), ΟΠΑΠ (564), Coca-Cola (429), ΔΕΗ (272), Τιτάν (107), Ελ. Πετρέλαια (164), Ελλάκτωρ (106), ΓΕΚ (317), Motor Oil (213), MPB (123).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14098044 τεμ.), Eurobank (8084329 τεμ.), Alpha Bank (5201226 τεμ.), Πειραιώς (7594335 τεμ.), Κύπρου (5600690 τεμ.), MIG (6966658 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v