Το ευρώ «βαραίνει» το ΧΑ

Σχεδόν μια μέρα κράτησε το ευρώ έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων του. Έως και 3% υποχωρούν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, μέχρι 2,2% χαμηλότερα το ΧΑ, με την Εθνική να διορθώνει στα 11,6 ευρώ.

Κάτι περισσότερο από μια συνεδρίαση κράτησαν η αντίδραση και η… ευωχία στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού.

Η αντίδραση χθες, η προσέγγιση των Κινητών Μέσων Ορων 20 ημερών και η αδυναμία υπέρβασής τους νωρίτερα σήμερα, ξαναβάζουν στο πτωτικό κανάλι τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί προς τις 1.740 μονάδες, τον FTSE 20 προς τις 855 μονάδες, με τις τράπεζες να διορθώνουν, εκ νέου.

Τάση που δεν περιορίζεται στο ΧΑ, καθώς περίπου την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχωρεί κατά 3,8%, της Λισσαβόνας κατά 3%, ενώ και το ευρώ υποχωρεί ξανά χαμηλότερα του 1,29 USD

Πρακτικά, στο ΧΑ παρατηρείται και σήμερα ακριβώς ότι είχε συμβεί στην προηγούμενη ακραία αντίδραση των βασικών δεικτών στις 29 Απριλίου.

Να σημειωθεί πως τότε τα κέρδη 2 ημερών (περίπου 10,5%) χάθηκαν μέσα στις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις.

Αυτή τη φορά αποσταθεροποιητικά επενεργεί και πάλι η αδυναμία του ευρώ, η σχέση του οποίου δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και σε σχέση με το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Καναδά, αλλά και το Ελβετικό φράγκο.

Μια πρόχειρη ματιά στα διαγράμματα ισοτιμιών του ευρώ έναντι των κύριων ανταγωνιστικών νομισμάτων του, δείχνει τις εξόφθαλμες αδυναμίες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και της στόχευσης των «αγορών» να το πιέσουν προς το 1,2 έναντι του USD.

Αποσταθεροποιητικά βέβαια λειτουργεί και η Moody’s, όσο και αν η αξιοπιστία της έχει τρωθεί, όσο και αν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εγκαλεί για μεροληπτικές αξιολογήσεις.

Η χθεσινή βολή της Moody’s διαδραματίζει, όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, και αυτή την αρνητική της επίπτωση.

Σημειωτέον πως πριν από λίγο (περίπου στις 12:35), η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 11,60 ευρώ, η Alpha Bank υποχωρεί στα 5,23 ευρώ, η Eurobank στα 5,20 ευρώ, με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών να έχει ήδη κατοχυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v