Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρέπει να πείσει το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης

Σε νέο κλοιό αμφισβήτησης το ευρώ και η συνοχή της Ευρωζώνης με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν «πάρει τα βραχύβια κέρδη» τους. Κλειδί οι τράπεζες, η Εθνική, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει τα αποτελέσματα του.

Σε ανίχνευση των ορίων διακύμανσης της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκεται η πλειονότητα παικτών, μετά την χθεσινή κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Στις 1.735 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 853 ο FTSE 20 με τις τράπεζες να έχουν διορθώσει 4,9% και την Εθνική να έχει υποχωρήσει και πάλι προς τα 11,42 ευρώ. Οι «αγορές» πήραν εχθές μία μικρή…ρεβάνς από τις δυνάμεις των ΕΕ-ΕΚΤ , δείχνοντας αφ΄ ενός την ισχύ τους αφ΄ ετέρου την αδυναμία του ευρώ και την ουσιαστική έλλειψη συνοχής μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα οι αγορές «ξεκινούσαν» με διόρθωση (από -0,4 έως -1,4% ) μετά και το χθεσινοβραδυνό «κλείσιμο» της Wall και τις επιφυλάξεις που παραμένουν κυρίαρχες, διεθνώς.

Η ουσία είναι, όπως σημειώνουν τις τελευταίες εβδομάδες τραπεζικοί παράγοντες πως στις «αγορές παραμένει η απειλή των κρατικών χρεών» (όπως αναφέρει εύστοχα ο Γιώργος Παπανικολάου) αλλά επιπρόσθετα το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς περνά από τους τραπεζικούς ομίλους και το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ομάδες κρατών, πλέον.

Ενδεχομένως, σημειώνουν, κάτι τέτοιο πέραν του προφανούς κακού μπορεί να κρύβει μία…αχνή αισιοδοξία, καθώς το φαινόμενο δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά και μόνο «ελληνικό παράδοξο» αλλά διεθνοποιούμενο και ως τέτοιο θα κληθούν οι κυβερνήσεις να το αντιμετωπίσουν.

Όμως αυτό αφορά τη μεσομακροπρόθεσμη τάση, καθώς οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε καθοδικό κυματισμό, που κατά ορισμένους θα οδηγήσει και το ΧΑ προς τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου του 2009.

Διαφαινόμενη διαδρομή, που ωστόσο θα περιλαμβάνει αρκετές ανοδικές εκλάμψεις, αντιδράσεις και μοχλεύσεις.

Σε αυτή την περίοδο θα επιβεβαιωθούν τα όσα σημειώνει για παράδειγμα ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, ενώ οι κυβερνώντες θα πρέπει-επιτέλους- να ακούσουν αυτά που ζητούν οι επιχειρηματίες και οι παράγοντες της αγοράς (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη).

Θα πρέπει επίσης οι τραπεζίτες το μήνυμα, που στέλνει και ο υπουργός Οικονομικών και αφορά στο αυτονόητο και προφανές της συγκέντρωσης δυνάμεων κυρίως στον κλάδο των τραπεζών.

Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δόθηκαν τουλάχιστον δύο πολύ γενναίες ευκαιρίες διάσωσης (επί της ουσίας με κάλυψη της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας και των φορολογούμενων) με τους μεγαλομετόχους να έχουν βάλει ελάχιστα ή καθόλου το χέρι στην…τσέπη με την κυβέρνηση να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως άλλη ευκαιρία δεν θα δοθεί. Δεν μπορεί να δοθεί τη στιγμή, που περνούν στην πραγματική οικονομία, τον πολύ τον κόσμο τα αυστηρότερα μέτρα έχουν επιβληθεί την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι λίγοι εκείνοι, που αναφέρονται σε τελευταίο καθοδικό κυματισμό, στη μεγάλη διόρθωση που θα δοκιμάσει τις αγορές, το ΧΑ και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που περιμένουν να ξαναδούν την Εθνική Τράπεζα προς τα χαμηλά των 10,04 ευρώ ή και χαμηλότερα για να αρχίσουν να «χτίζουν» μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις.

Η ουσία είναι πως όσο ο FTSE 20, οι τράπεζες, οι αποτιμήσεις υποχωρούν, μειώνεται και το ρίσκο μεγάλων ζημιών, το down side risk μειώνεται όσο ο 20άρης θα κινείται προς τα χαμηλά των 700-710 μονάδων, που είχε βρεθεί πέρυσι τον Μάρτιο.

Το πιθανότερο είναι, πως η περίοδος που ακολουθεί θα χαρακτηρισθεί από ακόμη μεγαλύτερη απελπισία των επενδυτών, από χαμηλότερες τιμές, από περισσότερα φαινόμενα πανικού ωστόσο η μακροχρόνια προσέγγιση των αγορών καθιστά αρκετούς αναλυτές και παίκτες περισσότερο αισιόδοξους σε βάθος χρόνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v