Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών ή επάνοδος αβεβαιότητας;

Με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων συνδυάστηκε η διόρθωση, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, MIG. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Κατοχύρωση κερδών ή επιστροφή της αβεβαιότητας;

Σε αυτό το δύσκολο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η σημερινή υποχώρηση της Αγοράς θεωρήθηκε από πολλούς θεμιτή και απόλυτα αναμενόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική και MIG.

Μόλις τρεις οι διασωθέντες από τους τίτλους του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+2,65%), Motor Oil (+2,14%) και Τιτάν (+1,07%).

Από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς χαμένους οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-6,49%), MIG (-5,41%), Εθνική (-5,7%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για ΔΕΗ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Alpha Bank, του 3% για την Κύπρου και του 2% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Αγροτική, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1729,29 μονάδες (16.25), ξαφνική αντίδραση τον έφερε μέχρι τις 1749,53 μονάδες (16.51) για να υποχωρήσει εκ νέου και να κλείσει στις 1735,29 μονάδες με απώλειες 2,47%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ξεπέρασε τα 162 εκατ. από τα οποία τα 15 αφορούσαν “πακέτα”.

Αντίστροφη της αμέσως προηγούμενης η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 132 πτωτικών και 35 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 13,16%.

Μειώθηκε κάπως ο συγκεντρωτισμός του τζίρου με τον 20αρη να αποσπά μόνο (;) το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ ανακατατάξεις σημειώθηκαν στις τελευταίες θέσεις της πρώτης επτάδας των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την Alpha Bank (2,81 δισ) να αφήνει στην τελευταία θέση την Eurobank (2,8 δισ) και να δείχνει σχετικά απειλητική για την ευρισκόμενη στην πέμπτη θέση ΔΕΗ (2,95 δισ)

Τα ιλιγγιώδη κέρδη της χθεσινής ημέρας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για κατοχύρωση κερδών, ώστε να βγει και ο "αέρας" από τις μετοχές, υποστηρίζουν όσοι εκτιμούν ότι η ανοδική εκτίναξη της Δευτέρας δεν ήταν απλά ένα “βεγγαλικό” χωρίς συνέχεια.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη οι 1650 μονάδες δύσκολα θα διασπαστούν καθοδικά και θα αποτελέσουν την βραχυπρόθεσμη βάση της Αγοράς.

Με αυτό το δεδομένο χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος συσσώρευσης στην περιοχή των 1700 – 1750 μονάδων, προκειμένου η Αγορά να πάρει δυνάμεις για κίνηση ψηλότερα από την ζώνη 1825 – 1850 και ακόμα καλύτερα να κινηθεί ψηλότερα από την αντίσταση των 1950 μονάδων, κάτι που πιθανότατα θα σηματοδοτήσει και την έξοδο από το μεσοχρόνιο καθοδικό κανάλι.

Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη και “υπό την σκιά” της Moody΄ς (απειλεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε “junk”) κλιμάκιο της οποίας έφτασε ήδη στην Αθήνα. Το κλιμάκιο έχει κλείσει ραντεβού στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε Τράπεζες.

Όμως άποψη διαθέτουν και οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι που επισημαίνουν ότι τα αρνητικά μηνύματα για τις Ευρωπαϊκές Αγορές είχαν ξεκινήσει από χθες το βράδυ, όταν το ευρώ που έφθασε μέχρι τα 1,3094 δολάρια, όχι μόνο έχασε όλα τα κέρδη, αλλά σήμερα ενδοσυνεδριακά κινήθηκε και χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ (!)

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με τον μηχανισμό στήριξης των 750 δισ ευρώ, η Ε.Ε. απλά “αγόρασε χρόνο” για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Χωρών της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά δεν βελτιώνει την φερεγγυότητα των Χωρών, αντίθετα μάλιστα θα επιβραδύνει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχή του ευρώ.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η έκθεση της UniCredit με τίτλο “Γερμανία και Γαλλία σε ρόλο Ιφιγένειας”.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο (γνωστό για τις “bear” απόψεις που έχει εκφράσει και για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο), Γαλλία και Γερμανία θυσιάζουν τις ΑΑΑ αξιολογήσεις, “βάζοντας πλάτη” στις προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης με το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ. Το άνευ προηγουμένου πακέτο σχεδιάστηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση που απειλεί να ρίξει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία σε χρεοκοπία και να διαλύσει την εμπιστοσύνη στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα. Στα πλαίσια του σχεδίου στήριξης, οι Bundesbank, Bank of France και η Bank of Italy ξεκίνησαν από χθες τις εξαγορές κρατικών ομολόγων.

"Το πακέτο είναι ένα Ponzi game (παιχνίδι πυραμίδα) στα υψηλότερα επίπεδα", σχολιάζει η UniCredit, εξηγώντας ότι "δημιουργεί μεγαλύτερο χρέος αντί να το περιορίζει, καθώς υποχρεώνει τις Ευρωπαϊκές Χώρες να αγοράσουν επιπλέον προβληματικά χρεόγραφα από τις υπόλοιπες Χώρες μέλη".

Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για αναθεωρήσεις αξιολογήσεων Χωρών της Ευρώπης εντός των ημερών από την S&P, στον απόηχο του Ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης δεν έχει κάνει κάποια σχετική επίσημη δήλωση ακόμη.

Τα επιχειρήματα όσων παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς δεν μένουν εδώ. Αντίθετα φροντίζουν να υπενθυμίσουν ότι το φθινόπωρο του 2008 και στον απόηχο κατάρρευσης της Lehman Brothers στις ΗΠΑ αποφασίστηκε η ίδρυση ενός πακέτου στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου (το περίφημο TARP), με “κάβα” 700 δισ δολαρίων σε μία προσπάθεια δημιουργίας “ανοδικού σοκ” στις Αγορές που έδειχναν να βυθίζονται σε πελάγη ανησυχιών.

Μία τέτοια απόφαση πήραν και οι 27 υπουργοί οικονομικών το πρόσφατο Σαββατοκύριακο, ενώ αμέσως μετά η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να αγοράσει ομόλογα της Ευρωζώνης για να διασφαλίσει το βάθος και την ρευστότητα των Αγορών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κεντρικό Πιστωτικό Ίδρυμα της Ευρωζώνης ακολουθεί την πεπατημένη που ακολούθησαν τα Κεντρικά Πιστωτικά Ιδρύματα ΗΠΑ και Βρετανίας (κάτι που απέκλειε και σχολίαζε αρνητικά μέχρι πρότινος), δηλαδή τον δρόμο της “ποσοτικής χαλάρωσης”, ή πιο απλά το “τύπωμα χρήματος”;

Έτσι μόλις καταλάγιασε ο πρώτος ενθουσιασμός και οι Αγορές αντιλήφθηκαν τις τελευταίες εξελίξεις, ήταν περίπου βέβαιο ότι θα επέστρεφαν επιδιώκοντας να “τεστάρουν” πόσο αποφασισμένες είναι ΕΚΤ και Ε.Ε. να “υπερασπίσουν” τις πρόσφατες αποφάσεις τους, δημιουργώντας εκ νέου πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Όμως τα μηνύματα δείχνουν αρνητικά και από άλλα μέρη του πλανήτη.

Άλλοι διεθνείς αναλυτές δείχνουν προς ανατολάς και στην “υπερθερμασμένη” οικονομία της Κίνας όπου πληθωρισμός, Τραπεζικός δανεισμός και τιμές ακινήτων δημιουργούν ανησυχίες “φούσκας” και άλλοι προς δυσμάς εντοπίζοντας την ανάγκη περαιτέρω στήριξης από το Αμερικανικό δημόσιο, και μάλιστα ύψους 8,4 δισ. δολαρίων, που εξέφρασε ο χρηματοοικονομικός όμιλος Fannie Mae, μετά τις ζημίες (13,1 δισ) που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο και δηλώνοντας αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση και την αργή και εύθραυστη ανάκαμψης της Αμερικανικής Αγοράς ακινήτων,

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το Αμερικανικό δημόσιο έχει στηρίξει με το ποσό των 83,6 δισ. δολαρίων τη Fannie Mae.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κατά την σημερινή συνεδρίαση πήρε μέρος των εντυπωσιακών κερδών της Δευτέρας, όμως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για την βραχυπρόθεσμη τάση και ψυχολογία, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust υπενθυμίζει ότι η Ελληνική κρίση, παρά την έγκριση του μηχανισμού στήριξης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την τρόικα, αλλά κυρίως και οι διαρκώς αυξανόμενοι φόβοι για πιθανή μετάσταση και σε άλλες Χώρες της Ευρωζώνης με σχετικά παρόμοια οικονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, δημιούργησαν ντόμινο πανικού στους επενδυτές παγκοσμίως. Από την μία άκρη της γης έως την άλλη οι επενδυτές πουλούσαν τα πάντα για όλη την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι Αγορές παντού να καταγράψουν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 12 μηνών.

Οι φόβοι των επενδυτών είναι δικαιολογημένοι διότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατέχουν περίπου το 70% των ομολόγων των Χωρών αυτών, οπότε αν δηλωθεί αδυναμία πληρωμής, με οποιονδήποτε τρόπο, το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Τα διαθέσιμα κεφάλαια των Τραπεζών δεν επαρκούν για να καλύψουν μια τέτοιου μεγέθους ζημία. Οι λόγοι αυτοί, σε συνδυασμό με την ασταμάτητη πτώση του ευρώ, που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, επέβαλε στους αρχηγούς των Κρατών της Ευρωζώνης να αφήσουν κατά μέρος τις διαφωνίες τους και να αποφασίσουν άμεσα την λήψη των αναγκαίων μέτρων για να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών.

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα στο Συμβούλιο Κορυφής του Eurogroup η άμεση δημιουργία ενός Ταμείου Σταθεροποίησης (EURO STABILIZATION FUND), τα κεφάλαια του οποίου θα προέλθουν από δανεισμό της Κομισιόν από τις Αγορές με την εγγύηση των Χωρών μελλών. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίστηκαν το Σαββατοκύριακο θα κριθεί από τις Αγορές, στην διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και μετά τον πρώτο ενθουσιασμό. Η τεράστια μεταβλητότητα των Αγορών και η δυσκολία καθαρών προβλέψεων για το τι θα προκύψει από όλα αυτά θα είναι το κυρίαρχο θέμα στις επενδυτικές αποφάσεις. Το βασικό ερώτημα είναι το πώς θα κινηθούν οι κερδοσκόποι, που αυτή την περίοδο είναι οι κυρίαρχοι των Αγορών.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την Ελληνική Αγορά, ώστε οι τιμές των μετοχών ορισμένων εταιρειών να επανέλθουν τουλάχιστον στην πραγματική τους αξία από την υποβάθμιση που η κρίση τις έχει κατατάξει.

Σύμφωνα με τον αναλυτής της Guardian Trust για να εξέλθει η εγχώρια Αγορά από το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημέρων που οριοθετείται στις 1899 μονάδες.

Όμως προκειμένου το Χ.Α. να επιστρέψει σε μακροχρόνιο ανοδικό κανάλι πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών που εντοπίζεται στις 2270 μονάδες.

Η μετριοπαθής εικόνα και η πιο σταθεροποιητική διάθεση ήταν μάλλον αναμενόμενες κατά τον Μάνο Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σημείο αναφοράς για το κριτήριο μιας στιβαρής ανόδου με γνήσιους αγοραστές θα είναι η διάρκεια της διόρθωσης που δεν πρέπει να συνοδευτεί από υψηλούς συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι στο παρελθόν αποτέλεσαν ένδειξη διανομών. Μια διόρθωση ήπιων τόνων θα ενισχύσει την αίσθηση μας για γύρισμα διαρκείας και διατηρούμε την προτίμηση μας στους τίτλους που έχουμε επιλέξει κατά τις προηγούμενες ημέρες ως πιο ελκυστικούς για την τρέχουσα συγκυρία.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο δεν πρέπει να “φοβίσει”, όμως κατά την αυριανή συνεδρίαση δεν θα ήθελε ο Γενικός Δείκτης, ακόμα και ενδοσυνεδριακά, να κινηθεί χαμηλότερα των 1725 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Δεν μπόρεσε να κρατήσει την θετική εικόνα η Αγορά και οι πωλητές πήραν εκ νέου πρωτοβουλίες.

Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν τις υπερτιμήσεις στο 0,6%, όμως μετά τις 17.00 εμφανίστηκαν σημαντικές πωλήσεις με αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν και με discount.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10430, τιμή εκκαθάρισης 848,24) κινήθηκαν μεταξύ 837,25 και 870 μονάδων.

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (44000 Εθνική, 23000 Πειραιώς, 45000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6836), Alpha Bank (1864), Πειραιώς (1296), Eurobank (865), ΟΤΕ (224), Κύπρου (474), MIG (191), Μυτιληναίος (305), Ταχ. Ταμιευτήριο (231), Αγροτική (112), ΟΠΑΠ (327), Coca-Cola (164), ΔΕΗ (284), Τιτάν (191), Μέτκα (146), Σιδενόρ (162).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14276944 τεμ.), Eurobank (8375229 τεμ.), Alpha Bank (5340526 τεμ.), Πειραιώς (7797952 τεμ.), Κύπρου (6779090 τεμ.), MIG (7158058 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 10η Μαϊου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,11% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 640.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v