Ξεκίνημα με το δεξί για τη Σοφοκλέους

Κέρδη κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση του 2011 η Σοφοκλέους αν και έδειξε ότι δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τους εσωτερικούς προβληματισμούς της. Ανοδος για ΕΤΕ, Αlpha, MIG. Πτώση για Πειραιώς.

Την πεπατημένη των τελευταίων συνεδριάσεων του 2010, ακολούθησε το Χ.Α. και στην πρώτη συνεδρίαση του 2011.

Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (αργία στο Λονδίνο) και το δυνατό άνοιγμα της Wall Street, η Σοφοκλέους δεν έδειξε ότι μπορεί να απεξαρτηθεί από τους εσωτερικούς προβληματισμούς της που την οδήγησαν σε καταβαράθρωση των αποτιμήσεων στο παρελθόν έτος και ότι μπορεί να ελπίζει σε ένα “νέο ξεκίνημα”

Τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρονιάς, ο ανησυχητικά χαμηλός τζίρος, η απόλυτη επιφυλακτικότητα εκτός 20αρη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και οι εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη.

Ευνόητο είναι ότι με τόσο χαμηλούς τζίρους, αρκούσαν λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” για να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Μία τέτοια προσπάθεια σημειώθηκε λίγο πριν τις 16.15, όταν “βγήκαν” κάποιες εντολές αγοράς για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Alpha Bank, ενώ αντίθετα η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς άφησε κάποιες πρώτες ανήσυχες ενδείξεις του τι μέλλει γενέσθαι μόλις ανακοινωθούν οι όροι αύξησης κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, για να αλλάξει κάτι εντυπωσιακά επί το θετικότερον, θα πρέπει να αρθεί η δυσπιστία των ξένων διαχειριστών, όσον αφορά την έκβαση της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης στην Ελλάδα, αλλά και τα αντανακλαστικά αντίδρασης της Ευρωζώνης, όπως και η συνοχή της.

Επίσης σε μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως η Σοφοκλέους, θα πρέπει να αρθούν οι αμφιβολίες των ξένων για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών και όλων αυτών που εκτιμούν ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι εν λόγω τίτλοι ενσωματώνουν σημαντικό ρίσκο, το λεγόμενο “country risk”.

Απαισιόδοξοι και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων που έστω και με απόλυτα υποτυπώδεις συναλλαγές, επιμένουν να διατηρούν τις σημαντικές υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. του FTSE, λήξεως Μαρτίου.

Αντίθετα με την χρηματιστηριακή ευφορία στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, αλλά και οι εκτιμήσεις για την κρίση χρέους, παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Telegraph αναμένεται νέα πιστωτική κρίση στις Ευρωπαϊκές Αγορές ομολόγων κατά τους επόμενους μήνες καθώς οι δανειακές ανάγκες Χωρών και Τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι ιδιαιτέρως υψηλές.

Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", οι εκτιμήσεις των Τραπεζών είναι ότι οι Χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τον Ιανουάριο περί τα 80 δισ. ευρώ από τις Αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Royal Bank of Scotland, τα κράτη της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν το 2011 σε εκδόσεις Κρατικών τίτλων συνολικής αξίας 814 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 10% εκτιμάται ότι θα αντληθεί τον Ιανουάριο. "Ο φετινός Ιανουάριος ενδέχεται να αποδειχθεί ένας από τους δυσκολότερους", αναφέρουν οι "F.T.", επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί επενδυτές "μποϊκοτάρουν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας".

Οι περισσότερες ανησυχίες, ωστόσο, επικεντρώνονται στην Ισπανία, της οποίας οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2011 εκτιμώνται από την RBS στα 80 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ιταλίας για το 2011 αποτιμώνται στα 215 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψουν τίτλους που λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως αναφέρουν οι "F.T.".

Μόλις στο 20% υπολογίζει το Centre for Economics and Business Research (CEBR) τις πιθανότητες να υπάρχει το ευρώ, με τη σημερινή του δομή, μετά από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διευθύνοντος συμβούλου του CEBR, Douglas McWilliams, η Ευρωζώνη θα ζήσει άλλη μία κρίση χρέους έως την Άνοιξη, όταν η Ισπανία και η Ιταλία θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα συνολικού ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ.

Μάλιστα υπάρχει και πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που προχωρά ακόμη περισσότερο.
Το αρνητικό σενάριο επικεντρώνεται σε δύο Χώρες και αυτές είναι η Ισπανία και η Κίνα.

Στην περίπτωση της πρώτης πολλά θα “παιχτούν”, στο κατά πόσο θα αναγκαστεί να προσφύγει σε βοήθεια από Ευρωζώνη και ΔΝΤ με σημαντικό πάντα αντίκτυπο στο ενιαίο νόμισμα.
Στην περίπτωση της δεύτερης ασφαλώς και η αδυναμία του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης να ακολουθήσει το “παγκόσμιο πάρτυ” ενδυναμώνει τους φόβους όσων υποστηρίζουν ότι η “φούσκα” της Αγοράς ακινήτων της Κίνας ετοιμάζεται να εκραγεί, με πιθανόν μεγαλύτερες παγκόσμιες επιπτώσεις από αυτές που δημιούργησε το πρόβλημα Αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, δεδομένης της καχεκτικής Αμερικανικής οικονομίας και της αδυναμίας της Ευρώπης να συντονιστεί σε μια οικονομική κοινή πολιτική.

Ευνόητο είναι ότι οι Κινέζικοι “κραδασμοί” θα πλήξουν και όλες αυτές τις Χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές πρώτων υλών στην Κίνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου, αξίζει να σημειωθεί ότι έστω και προς το τέλος οι τίτλοι με θετικό πρόσημο πήραν μία σχετικά ικανοποιητική διαφορά από αυτούς με αρνητικό (έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις τα ημερήσια κλεισίματα διαμορφώθηκαν με ελάχιστες συναλλαγές), ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό αρκέστηκε με υποτυπώσεις έως μηδενικές συναλλαγές, μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου επταψήφιο όγκο συναλλαγών “παρουσίασαν” μόνο οι Εθνική, Πειραιώς και MPB, ενώ αντίθετα πενταψήφιος ο τελικό όγκος συναλλαγών για Βιοχάλκο, Coca-Cola, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο και Τιτάνα.

Έστω και οριακά, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο κατόρθωσαν να επικρατήσουν στο ταμπλό του 20αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, MIG. Μικρότερα κέρδη για Coca-Cola, Motor Oil, MPB, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-4,94%), Αγροτική Τράπεζα (-2,7%) και Τράπεζα Πειραιώς (-2,19%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος. Μικρότερες απώλειες για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap” στο υψηλό ημέρας των 1427,82 μονάδων, όμως σταδιακά τα αρχικά κέρδη διαβρώθηκαν και άρχισαν οι εναλλαγές προσήμων. Στις 14.27 ο Δείκτης “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1411,63 μονάδων, ενώ στις 16.14 σημειώθηκε μικρή ενεργοποίηση των αγοραστών που ώθησε τον Δείκτη μέχρι τις 1424,71 μονάδες (16.45) για να κλείσει τελικά στις 1419,66 μονάδες με κέρδη 0,4%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 43 εκατ. από τα οποία τα 4,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ογδόντα ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 66 πτωτικές, στην τελική εικόνα, 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 14,29% και άλλοι 20 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 11,43%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, μόνο Μηχανική και Βωβός κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη και σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Πρέπει να ληφθούν άμεσα ευεργετικά μέτρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζει με ιδιαίτερη ανησυχία ο Δημήτρης Τζάνας.

Η διαπίστωση ότι “το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι φθηνό” δεν αρκεί για να προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς συντρέχουν πρόσθετα δεδομένα που δεν συνηγορούν στην βεβαιότητα ότι η εκπλήρωση ενός αισιόδοξου σεναρίου εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία, είναι επαρκής για την επάνοδο σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται με τις χρόνιες παθογένειες που σωρεύθηκαν διαχρονικά στο Χ.Α. και αφορούν ενδεικτικά: τα υψηλά φορολογικά βάρη που αυξήθηκαν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από επενδυτές εξωτερικού, την ελαχιστοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, την αναζωπύρωση του προβλήματος αξιοπιστίας της Αγοράς, τον έντονα βραχυπρόθεσμο τρόπο λειτουργίας της Αγοράς και την δραματική μείωση της αξίας των συναλλαγών (-80% την τελευταία διετία!).

Έτσι, ο χαμηλός βαθμός εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη (ιδιαίτερα εμφανής στην Ελληνική πραγματικότητα) μεγιστοποιεί την αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο, διαμορφώνοντας αρνητική ψυχολογία και ελαχιστοποίηση της ρευστότητας για μετοχικές επιλογές, ακόμη για όταν οι τιμές είναι κραυγαλέα χαμηλές.

Σε συνθήκες ευφορίας συμβαίνει το αντίθετο καθώς η θετική ψυχολογία οδηγεί στη διοχέτευση αυξημένης ρευστότητας στις Αγορές, στη διαρκή αύξηση της μόχλευσης και στην επιδεικτική αγνόηση της υπερβολής στις τιμές των μετοχών αλλά και όλων των επενδυτικών προϊόντων.

Επομένως, η επάνοδος του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε εύλογο χρόνο και όχι όταν “αποφασίσουν οι Αγορές” αφού σύμφωνα με την κεϋνσιανή ρήση “μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι πεθάνει”, απαιτεί και την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής που θα αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του Χ.Α. ώστε να μεταστραφεί το ταχύτερο η αρνητική ψυχολογία και η χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.

Η πολιτική αυτή οφείλει να περιλάβει: τη ρητή διαβεβαίωση για μη επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών και την εξέταση εφαρμογής φορολογικών κινήτρων για τοποθετήσεις στο Χ.Α. Την εμβάθυνση της Αγοράς με την υιοθέτηση τρόπων αναβάθμισης της Αγοράς των θεσμικών επενδυτών.

Τη διαμόρφωση κατάλληλων μέτρων για την ενθάρρυνση της επενδυτικής -μεσομακροπρόθεσμης επένδυσης σε μετοχές σε σχέση με τη λογική αποκομιδής βραχυπρόθεσμων κερδών που επικρατεί σήμερα.

Τη διαμόρφωση μέτρων ανάδειξης επενδυτικών επιλογών με ηγετικά χαρακτηριστικά που να προβληθούν ισάξια προς τις Τράπεζες, επιδιώκοντας την άμβλυνση τουλάχιστον του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Χ.Α.

Την αναζήτηση τρόπων κινητοποίησης ισχυρών ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χ.Α. αφού δυστυχώς τα τελευταία έτη μεγάλο μέρος αυτών (καταθέσεις- επενδύσεις) διοχετεύεται στο εξωτερικό.

Την προώθηση πολιτικής ουσιαστικής αποκρατικοποίησης των εισηγμένων ΔΕΚΟ με εκχώρηση και του management, οριοθετώντας ταυτόχρονα με κατάλληλο τρόπο τη λειτουργία τους ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστολή τους.

Με την υιοθέτηση πολιτικής στο Χ.Α που να κινείται στο παραπάνω πλαίσιο, δημιουργούνται προϋποθέσεις να δρομολογηθεί και η αναπτυξιακή διαδικασία, αφού η συναλλακτική αναζωπύρωση του Χ.Α θα επαναφέρει και τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που τώρα τα ματαιώνει η ύφεση.

Έτσι, το Χρηματιστήριο θα μπορέσει πάλι να επιτελέσει τον πολλαπλά ευεργετικό ρόλο του στην οικονομία επ΄ ωφελεία όλων: των επενδυτών-αποταμιευτών που θα προσβλέπουν σε μετοχικές υπεραξίες, των Επιχειρήσεων που θα αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια και του Κράτους που θα αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία επί αυξημένων συναλλαγών, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Αδιαμφισβήτητα το 2010 ήταν μία από τις πιο οδυνηρές χρηματιστηριακές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας οδηγώντας “χωρίς φρένα” τις συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη στο διόλου ευκαταφρόνητο -36%, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Μάλιστα σε πολλούς Δεικτοβαρείς τίτλους, οι ετήσιες απώλειες ξεπέρασαν κατά πολύ το 50% με τους επενδυτές να θέλουν πλέον μια άνοδο 100%+ για να επαναπροσεγγίζουν τις τιμές, που είχαν στην αρχή του έτους, που μας χαιρέτησε.

Αντιθέτως όμως, ένα “Global” χαρτοφυλάκιο, όπου θα είχε ένα τριπλό ισόποσο καταμερισμό σε Ελληνικούς, άλλους Ευρωπαϊκούς και Αμερικάνικους μετοχικούς τίτλους, μπορεί και να είχε κλείσει το έτος σε θετικό έδαφος με μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για την επενδυτική ψυχολογία κέρδος.

Τώρα για την πρώτη εβδομάδα του 2011, η δυναμική εισροή του “φρέσκου” κεφαλαιακού τζίρου θα δώσει το επενδυτικό στίγμα για το Γενάρη.

Συγκρίνοντας τα διαγράμματα Ευρωπαϊκών δεικτών και του δικού μας FTSE, σύμφωνα με το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρούμε ότι ο Γαλλικός δείκτης έχει πάρει ήδη μια επικίνδυνη καθοδική κλίση μετά τη διάσπαση του Fibo Exp. κινητού μέσου των 144 τρίωρων, στις 3850 μονάδες. Όσο για το μελλοντικό συμβόλαιο του FTSE ASE 20 φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική “αφασία”, καθώς λαμβάνει τιμές χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 665 μονάδων χωρίς να προκαλεί την παραμικρή “long” συγκίνηση.

Το 2011 ξεκινά για την Ελληνική Αγορά με βασικό θέμα το στοίχημα της επίτευξης των στόχων του μνημονίου και τις εξελίξεις στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του χρέους για το οποίο πολύ σύντομα αναμένονται αποφάσεις ενόψει της επιμήκυνσης η οποία θεωρείται δεδομένη για το κομμάτι που αφορά το μηχανισμό στήριξης μετά την πρόσφατη προσφυγή της Ιρλανδίας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εντός του Ιανουαρίου η επιτυχία που θα έχουν οι ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρωζώνη (Ισπανία, Πορτογαλία) θα είναι καθοριστικές για την προώθηση ή μη του Ευρωομολόγου και την αλλαγή πλεύσης με την παροχή νέας ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Στην εγχώρια Αγορά οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Popular αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον καθώς οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως να επισπεύσουν τα σενάρια δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης ή να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο Τραπεζικών συγκεντρώσεων.

Παρά την πολύ αρνητική ψυχολογία και την αυτονόμηση από τις Αγορές του εξωτερικού εκτιμάται ότι η Ελληνική Αγορά ενσωματώνει αρκετά ακραία σενάρια αφήνοντας χώρο για κάποια ανοδική εκτόνωση προς τις 1.700 μονάδες η οποία θα εξομαλύνει τις μεγάλες στρεβλώσεις που έχουν υποστεί οι αποτιμήσεις κυρίως του Τραπεζικού κλάδου.

Η έλλειψη ορατότητας του καταλύτη που θα οδηγήσει σε μια τέτοια ανατροπή επιβάλλει αφενός την αναμονή των χαρτοφυλακίων σε επίπεδο τοποθετήσεων με την υιοθέτηση υπέρβαρων θέσεων αφετέρου την ήδη διαμορφωμένη στρατηγική σε ένα ενδεχόμενο αντιστροφής της τάσης με ένα μέρος των θέσεων να είναι ήδη τοποθετημένο σε μετοχές της Ελληνικής Αγοράς.

“Οι φετινές μας επιλογές αφορούν την Εθνική Τράπεζα, την Μέτκα, την Motor Oil, τον όμιλο Μυτιληναίου, την Frigoglass το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΠΑΠ και την ΔΕΗ”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που συμπληρώνει ότι περισσότερα συμπεράσματα θα εξαχθούν από την αυριανή συνεδρίαση η οποία θα ενεργοποιήσει μεγαλύτερη συμμετοχή από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο τις κινήσεις της Αγοράς.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρών κερδών και ακόμα μικρότερων συναλλαγών, η πρώτη του έτους.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με πολύ χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 2,90%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 3,67% (!)

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2640, τιμή εκκαθάρισης 647,14) κινήθηκαν μεταξύ 638,25 και 648,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (65000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1512), Alpha Bank (437), Πειραιώς (2402), Eurobank (641), ΟΤΕ (897), MIG (1326), Κύπρου (314), MPB (1635), Βιοχάλκο (232), Μυτιληναίος (710), ΟΠΑΠ (157).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (56400 τεμ.), Eurobank (20000 τεμ.), MIG (65000 τεμ.), MPB (200000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (56400 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8927429 τεμ.), Eurobank (13287599 τεμ.), Εθνική (7677074 τεμ.), Κύπρου (4300477 τεμ.), Πειραιώς (22007668 τεμ.), MPB (12303889 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v