Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κέρδη άνω του 2,5% για το Γενικό Δείκτη

Το ΧΑ λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός και αποτυπώνει άνοδο της τάξεως του 13% για την Alpha και εναλλαγές προσήμων για την EFG. Στις 312 μονάδες επιβεβαιώνεται ή όχι η βραχυπρόθεσμη τάση για τον 20άρη.

Ως καθαρός προεξοφλητικός μηχανισμός το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνει την κατάσταση. Από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, φάνηκαν οι διαθέσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Έως το 1,470 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,710 διόρθωσε της Eurobank.

Με αυξημένες συναλλαγές και πολλά βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα και στους δύο τίτλους, γεγονός που ανέβασε από την αρχή τον τζίρο σε καλά επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 35΄ της συνεδρίασης οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 16,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,9 εκατ. στην Alpha Bank και περίπου τα 3,2 στη Eurobank. Σταδιακά, τα αρχικά κέρδη της Alpha Bank έγιναν περισσότερα, με τη μετοχή να ενισχύεται έως 15,2%, ενώ έως 3,20% γύρισε η Eurobank. Kατόπιν, η μετοχή της Εurobank πέρασε σε οριακά θετικό έδαφος.

Σημειώνουμε τις τρέχουσες αποτιμήσεις στα 764 και στα 452 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αφορμής δοθείσης, το παιχνίδι επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου, παρασύροντας στη συνέχεια και μη τραπεζικούς τίτλους.

Σημειώνουμε πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε έως τα 2,52 ευρώ, με την αποτίμησή της στα 2,38 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς έως το 0,59 ευρώ, με αποτίμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ πάνω από αυτήν της Eurobank, ενώ υπεραποδίδουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Marfin Popular και η Τράπεζα Κύπρου.

Από τεχνικής πλευράς, η Alpha επιβεβαιώνει όσους βραχυπρόθεσμα πόνταραν κυρίως στη μετοχή της και δευτερευόντως στης Eurobank.

Στον σημερινό Εκηβόλο σημειώνουμε πως η ανοδική διάσπαση του 1,183 ευρώ (που είναι τα χαμηλά Σεπτεμβρίου 2011) έχει τεράστια σημασία. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις γιατί δεν θα περιοριστούν στο δίδυμο Alpha-Eurobank, καθώς θα πυροδοτήσουν συνέργειες ευρύτερα στον κλάδο και κατά την εκτίμησή μας όχι μόνο στις τράπεζες.

Υψηλότερες τιμές για MIG, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο.

Για τη συνέχεια θα περιμένουμε κατ' αρχάς την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως με τη χθεσινή προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης εγκλωβίστηκαν αρκετοί βιαστικοί παίκτες και ενδεχομένως επιβεβαίωση των 312,29 μονάδων για τον 20άρη. Για τον FTSE 20 έχει σημασία η επιβεβαίωση του ανοδικού χάσματος με το οποίο ξεκίνησε τη συνεδρίαση, όπως επίσης για την Εθνική η στήριξη των 2,40 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v