Το στοίχημα της προεξόφλησης ανεβάζει το ΧΑ

Ισχυροποιείται η αντίδραση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων παικτών. Πρωταγωνιστές οι τράπεζες και ισχυρά επιχειρηματικά - επενδυτικά συμφέροντα. Διψήφια κέρδη στις τράπεζες.

Όλο και ζεσταίνεται το… ποντάρισμα προεξόφλησης στο Χ.Α. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές ο FTSE 20, αντιδρά έως τις 344 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης έως τις 820, με αιχμή τις τράπεζες και διψήφια ποσοστά για τη Eurobank αλλά και την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Οι συναλλαγές κυμαίνονται στα 50 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 13:50, στοχευμένες όμως σε 3-5 δεικτοβαρείς τίτλους, που εκ των πραγμάτων κάνουν τη διαφορά. Και οι 20 μετοχές του δείκτη αντιδρούν ανοδικά, ενώ ανάλογη τάση και κλίμα κυριαρχούν και στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Ο τζίρος μπορεί να είναι σχετικά χαμηλός, είναι όμως αυξημένες οι συναλλαγές σε κομμάτια, και αυτό παραπέμπει σε ενεργοποίηση και άλλων βραχυπρόθεσμων παικτών σε μετοχές εταιρειών πέραν του FTSΕ 20.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το αρχικό υψηλό των 2,91 ευρώ, ωστόσο ικανοποιεί η τεχνική εικόνα των Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank αλλά και των Τ.Τ. και Marfin Popular.

Ενθαρρυντική από πολλές απόψεις η επιβεβαίωση της ενεργής συμμετοχής σημαντικών παικτών από άλλους κλάδους και τομείς.

Ο λόγος για τους σηματωρούς Μυτιληναίο, MIG αλλά και Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ.
Ανάλογης ισχύος και σπουδαιότητας, επιχειρηματικοί - επενδυτικοί πόλοι δραστηριοποιούνται στις μετοχές των εταιρειών Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Intrakat - Intralot αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα, Υγεία, Frigoglass, Ελληνικά Χρηματιστήρια, μέχρι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Βιομηχανία Ζάχαρης.

Προσώρας, η βραχυπρόθεσμη τάση, που σημειωτέον προέρχεται από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης, φαίνεται πως στοχεύει στην επαναπροσέγγιση των ισχυρών αντιστάσεων και όχι σε πειστική ανοδική διάσπασή τους.

Υπάρχει χρόνος και γι' αυτήν την προοπτική, εάν επιβεβαιωθεί και με τιμές κλεισίματος σήμερα η τεχνικότητα του FTSE 20 κι ορισμένων τραπεζικών τίτλων και τριών - πέντε μετοχών-σηματωρών από άλλους κλάδους.

Σημειωτέον πως το Χ.Α. υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το… ποντάρισμα αφορά κατ' αρχάς, και κυρίως, την ελληνική οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v