ΧΑ: Τραπεζικά κέρδη 14% σε μια εβδομάδα

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον τραπεζικό δείκτη, που εμφανίζει κέρδη 14,62% στην εβδομάδα. Κέρδη άνω του 10% για Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΤΤ, ΕΤΕ.

Μόλις δύο συνεδριάσεις παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και σήμερα, επιβεβαιώνοντας την κίνηση που ξεκίνησε στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης, επέστρεψε εκ νέου σε υψηλότερα επίπεδα, έχοντας επικεφαλής τον “γνωστό ύποπτο” που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου και η διεύρυνση εκ νέου του ενδιαφέροντος, αρκεί και αυτή την φορά η τελευταία να μην αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια.

Από την άλλη, θα πρέπει να τονιστεί ότι επιμένουν οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες η όλη κίνηση (που έχει σαν επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και ξεκίνησε από τις 10 Ιανουαρίου) γίνεται εξ ολοκλήρου από “εγχώριες δυνάμεις”, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. έχει σαν μοναδικό σκοπό την βελτίωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα του χρόνου, οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χ.Α. ήταν σαφώς λιγότερες από τις εκροές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε ένα μήνα εντυπωσιακών κερδών για τον Γενικό Δείκτη (+16,99%) και ακόμα εντυπωσιακότερων για τον Τραπεζικό (+82,66%) η συμμετοχή των ξένων να μειωθεί στο 49,7% από 50,9% το Δεκέμβριο (!)

Αντίθετα αξιοπρόσεκτη ήταν η επιστροφή των κωδικών λιανικής, κάτι που συνεχίζεται με ήπιους ρυθμούς και εντείνεται στις έντονα ανοδικές συνεδριάσεις.

Άλλωστε τα στοιχεία του Χ.Α. έδειξαν ότι τον Ιανουάριο ενεργοποιήθηκαν 13560 επενδυτικές μερίδες, περισσότερες σε σχέση με το Δεκέμβριο. Ο αριθμός των ενεργών μερίδων για τον Ιανουάριο του 2012 ανήλθε στις 38239, έναντι 24675 κατά τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιανουάριο του 2012 δημιουργήθηκαν 1925 νέες μερίδες επενδυτών έναντι των 1442 νέων μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Αλλά το πιο σημαντικό, που αποδεικνύει ότι επιστρέφουν το retail, είναι το ότι το 78,51% των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιήθηκαν στην Αγορά ήταν αξίας ως 3000 ευρώ και το 11,12% αξίας 9.000 ευρώ. Χαρτοφυλάκια ιδιαίτερα χαμηλής δυναμικής που θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τάση και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να “στηρίξουν” τις θέσεις τους.

Άρα παραμένει ζητούμενο η συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα ξένα χαρτοφυλάκια, αν αποφασίσουν να επανασχοληθούν με την Ελλάδα, μετά την ενεργοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και την έναρξη και της επίσημης προσφοράς – διαδικασίας του PSI+.

Με δεδομένο ότι και σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος απέσπασε την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, η στήλη θα προσπαθήσει να ρίξει μία προσεκτικότερη ματιά, στις γνωστές πέντε μετοχές που εδώ και αρκετό καιρό υπεραποδίδουν των υπολοίπων Τραπεζικών μετοχών, αλλά και της Αγοράς γενικότερα.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι Alpha Bank και Eurobank, κινούνται με μία “ταχύτητα” παραπάνω, καθώς και οι δύο τίτλοι έδωσαν νεότερα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο, τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και σε κλείσιμο.

Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,8100 ευρώ, αφήνοντας πίσω της το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο των 1,7400 ευρώ (13/2). Επίσης το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,8300 ευρώ ισοφάρισε το ενδοσυνεδριακό υψηλό που είχε καταγραφεί στις 1/2.

Ακόμα εντυπωσιακότερα τα πράγματα στις επιδόσεις της Eurobank. Σήμερα έκλεισε στα 1,3200 ευρώ, έχοντας σαν προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο τα 1,1700 ευρώ (14/2). Επίσης το σημερινό ενδοσυνεδριακό των 1,3400 ευρώ είναι σαφώς υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό των 1,2100 ευρώ που είχε σημειωθεί στις 14/2.

Αντίθετα η Εθνική παραμένει χαμηλότερα από το υψηλότερο κλείσιμο των 2,9700 ευρώ (8/2) και το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό των 3,1300 ευρώ (8/2).

Τα ίδια για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο. Η πρώτη απέχει από το υψηλό των 0,6800 ευρώ (31/1) και το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,8100 ευρώ (1/2) και η δεύτερη, έστω και οριακά, από το υψηλότερο πρόσφατο κλείσιμο των 0,9210 ευρώ και από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,9500 ευρώ.

Συμπερασματικά, από τους πέντε τίτλους που εδώ και καιρό μονοπωλούν το ενδιαφέρον, μόνο δύο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Eurobank, έδωσαν νέες “κορυφές”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τεχνικά.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το Χ.Α. σήμερα προεξόφλησε σε υπερθετικό βαθμό τις προσδοκίες τη Δευτέρα θα κλείσει η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, κάτι που εξέφρασαν σε τηλεδιάσκεψη και οι Μάριο Μόντι, Λουκάς Παπαδήμος και Αγκελα Μέρκελ.

Η ανοδική αντίδραση, σύμφωνα με την ίδια σχολή σκέψης, μπορεί να συνεχιστεί με ηπιότερους ρυθμούς και διαφορετικότερους πρωταγωνιστές, όμως από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει σημαντική διόρθωση, στον απόηχο των Τραπεζικών αποτελεσμάτων, των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου και της πολιτικής αστάθειας που αναμένεται να φέρει το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Εν πάσει περιπτώσει και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, προσθέτοντας στον Γενικό Δείκτη 3,37% και στον Τραπεζικό 14,62%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 21,14% και 89,82% αντίστοιχα.

Εννοείται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η ειδησεογραφία θα είναι πυκνή, ενώ δεν θα σταματήσουν και οι εκθέσεις – εκτιμήσεις, με τις αρνητικές να υπερτερούν καταφανώς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να συμμετάσχουν στο PSI τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης διατηρούν Ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, αναφέρει το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης από το Μάιο του 2010 και αναμένεται να τα αντικαταστήσει για να αποφύγει πιθανό "κούρεμα".

Τρεις πηγές του πρακτορείου από Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι στο 50%.

Να τρέχει και να μη… φθάνει βλέπει την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες η Bank of America - Merrill Lynch αφού εκτιμά ότι θα χρειαστεί να διανύσει έναν μαραθώνιο σαν να τρέχει σπριντ, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συζητήσεις του PSI.

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο προκλητικό, ενώ στις προκλήσεις για τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνονται η εφαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, η οριστικοποίηση του PSI και ο καθορισμός της συμμετοχής σε αυτό.

Σε περίπτωση όπου υπάρξει πιστωτικό γεγονός, αν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα περιβόητα CACs, ενεργοποιηθούν, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει να στηρίζει τις Ελληνικές Τράπεζες ενώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το “κούρεμα” του χρέους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, κατά την άποψη της BofA - ML, ειδικά αφού η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα.

Η έξοδος από το ευρώ θα είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ελλήνων, δήλωσε σε συνέντευξή του στη WSJ ο επικεφαλής του Ifo Ηans-Werner Sinn, λέγοντας ότι μόνο τότε η Ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. "Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη", σημείωσε. "Θα χρειαστεί να περικόψει τις τιμές κατά 31% για να τις φέρει στο επίπεδο της Τουρκίας και αυτό θα φέρει τη Χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ifo ανέφερε ακόμα ότι το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ για τη Χώρα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού της Συστήματος, το οποίο θα δοκιμαστεί μετά την εισαγωγή της δραχμής. Την ίδια ώρα, απέρριψε τους φόβους για μετάδοση της κρίσης και διάλυση της Ευρωζώνης.

"Ο κίνδυνος της διάσπασης υπάρχει", ανέφερε, αλλά τόνισε ότι διογκώνεται υπερβολικά από όσους κατέχουν ομόλογα της Ευρωζώνης. "Όλοι σήμερα είναι προετοιμασμένοι για έξοδο της Ελλάδας και μετάδοση της κρίσης στην Ιρλανδία απορρίπτεται", υπογράμμισε ο Η. Sinn, λέγοντας ωστόσο ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να βρεθεί στην κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
 
Ο Ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης 9.84, αποκάλυψε ότι το σχέδιο των δανειστών της Χώρας προβλέπει την διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ μέχρι και τον Ιούλιο προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη, αφού τυχόν πτώχευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει κι άλλες Χώρες.

“Παραμένουμε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους μετά την αναδιάρθρωση και είναι πολύ πιθανό η τρόικα να λάβει την απόφαση ότι είναι προτιμότερο να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και την ΕΚΤ να δεχτεί τις απώλειες των περίπου 30 δισ ευρώ από τα Ελληνικά ομόλογα, από το να πληρώσουν το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, ποσό που μάλλον δεν θα σταματήσει εκεί” δηλώνει η Credit Suisse, που θεωρεί ότι η πιθανότητα για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Ευρώπης έχει αυξηθεί και μάλιστα αυτή να γίνει στις ή πριν από τις 20 Μαρτίου.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά η Ελβετική Τράπεζα θεωρεί ότι οι πιθανότητες να συμβεί άτακτη χρεοκοπία είναι υψηλή (!)

Θετική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ευρώ, επιφυλακτικό ξεκίνημα στην Wall Street, ενώ ίσως πρέπει να αξιολογηθεί μία πληροφορία της τελευταίας στιγμής σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συνεισφέρει μόνο € 13 δισ. στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους €130 δισ., όπως ανέφεραν στη WSJ καλά πληροφορημένες πηγές.

Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, σημαίνει ότι οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από ότι στις προηγούμενες τρεις διασώσεις (!)

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλώ, “πράσινο” όλο το ταμπλώ του 20αρη, όπου ξεχώρισε η Eurobank (+22,22%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 16% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank, του 14% για την Πειραιώς, του 10% για την Εθνική, του 8% για τον Μυτιληναίο, του 7% για Τιτάνα, Ελλάκτωρα και MPB και του 6% για MΙG, Folli Follie Group.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 828,26 μονάδες (16.12) και έκλεισε τελικά στις 824,26 με κέρδη 5%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 94 εκατ.

Πολύ θετική, όσον αφορά την αναλογία, η τελική εικόνα με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και 34 τίτλοι βρέθηκαν να κλείνουν με ημερήσια κέρδη από 8 έως 22,22%.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη και σχετικά πειστικές συναλλαγές, μεταξύ άλλων, συνδύασαν και οι Σωλ. Κορίνθου, Χαλκόρ, Ιντρακόμ, Αττικής, Αγροτική, Lavipharm, Frigoglass κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το τελείωμα της χθεσινής συνεδρίασης είχε προϊδεάσει για το τι θα συμβεί σήμερα όμως οι διψήφιες αποδόσεις στους Τραπεζικούς τίτλους και μάλιστα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αιφνιδίασαν και τους πλέον αισιόδοξους, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διαφαινόμενη αποδοχή της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup της Δευτέρας δημιούργησε εκ νέου θετική δυναμική βελτιώνοντας αισθητά το κλίμα. Αμιγώς τεχνικά η Αγορά πλέον έχει ζυγισμένο ανοδικό διάγραμμα υπό την έννοια της επαρκούς διόρθωσης από τα υψηλά των 843 μονάδων.
 
Πολύ θετικό κρίνεται το γεγονός της μη διάσπασης του κινητού μέσου των 30 ημερών που ενδεχομένως θα ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά πωλήσεων ενώ και οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί προς τις ουδέτερες ζώνες από την γρήγορη διόρθωση.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της ανόδου έχουν βελτιωθεί θεαματικά και αν και η άνοδος συντηρείται σχεδόν μονοδιάστατα από τον Τραπεζικό κλάδο, οι πιθανότητες καταγραφής νεότερου φετινού υψηλού είναι πλέον πολύ αυξημένες κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις καθώς οι εφεδρείες δυνάμεων σε ότι αφορά την ανοδική συνεισφορά σε Δεικτοβαρείς μετοχές είναι σημαντικές δεδομένου ότι τα κέρδη από τα χαμηλά της ανόδου υπολείπονται της απόδοσης ακόμα και του Γενικού Δείκτη.

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς, σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε μπροστά μας αρκετά σοβαρά ζητήματα όπως είναι π.χ. το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της BlackRock που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Στις διεθνείς αγορές, οι νέες υποβαθμίσεις Χωρών και Τραπεζών από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να προκάλεσαν ανησυχία σε μερίδα επενδυτών, ωστόσο είναι σαφές ότι τέτοια νέα έχουν χάσει αρκετή από την ισχύ που είχαν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., θετικές χαρακτηρίζονται οι ενδείξεις “εγρήγορσης” σε μη Τραπεζικούς τίτλους, αν αυτό έχει και συνέχεια, ενώ τονίζεται ότι η Δευτέρα θα εμπεριέχει σημαντικό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών κερδών, όμως η σταθερά ανοδική πορεία που ακολούθησε η Αγορά δεν βοήθησε τις συναλλαγές που υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με καλύτερες αποδόσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε οριακή υπερτίμηση.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8022, τιμή εκκαθάρισης 347,75), κινήθηκαν μεταξύ 331 και 350,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, κατρακύλησε στο 67%, με τον όγκο συναλλαγών να μένει χαμηλά, καθώς δεν ξεπέρασε τα 1300 δικαιώματα, ενώ σήμερα έληξε η σειρά Φεβρουαρίου.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20334), Alpha Bank (17800), ΟΤΕ (1049), Ταχ. Ταμιευτήριο (1640), ΟΠΑΠ (484), Πειραιώς (3787), ΔΕΗ (893), Κύπρου (4100), Μυτιληναίο (482), MIG (710), ΓΕΚ (393), ΕΧΑΕ (220), Intralot (345), Ελλάκτωρα (129), MPB (171), Τιτάνα (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ευρ. Πίστη (25 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11550719 τεμ.), MIG (4142761 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4890987 τεμ.), Κύπρου (4120953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v