XA: Μάχη ΕΤΕ να μείνει πάνω από το 1 δισ. ευρώ

Αντίδραση έως το 1,09 ευρώ για την ΕΤΕ λόγω αγορών από funds της χαμηλότερης κατηγορίας MSCI. Πωλήσεις σε 3Ε, ΟΠΑΠ και πτώση του Γενικού Δείκτη. Σε επίπεδο συναγερμού ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Σε χαμηλά 2ετίας το ευρώ.

Με οδηγό την Εθνική προσπαθεί να αποφύγει νέες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 520 μονάδων και τον Ftse 20 περίπου στις 188, με αυξημένους τζίρους εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων κυρίως στη Μαδρίτη αλλά και στη Ρώμη.

Έως το 1,09 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που άνοιξε από το 1,04 ευρώ. Όπως αναμενόταν, η υποβάθμισή της προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων, η ένταξή της όμως στη χαμηλότερη κατηγορία των δεικτών MSCI ενεργοποίησε αυτόματα εντολές αγοράς, χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την ομάδα μετοχών.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη, και αυτό φάνηκε από τις εντολές αγοράς που είχαν δοθεί λίγο πριν από το άνοιγμα και ακολούθησαν μέχρι τις 10.33.

Καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή, που από νωρίτερα μας είχε προειδοποιήσει γι' αυτήν την εξέλιξη, υποστήριζε πως μετά τις χθεσινές πωλήσεις των 52 εκατ. τεμαχίων θα πρέπει να αναμένονται σύντομα αγορές έως 12 εκατ. τεμαχίων από άλλα χαρτοφυλάκια.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 11.00 στην ΕΤΕ είχαν αλλάξει χέρια 6,3 εκατ. τεμάχια. Ανάλογη κίνηση επιχειρείται και στον ΟΤΕ με 1,1 εκατ. τεμάχια.

Αναμενόμενη η διόρθωση και λόγω short στην Coca Cola 3Ε και στον ΟΠΑΠ, μετά και τη χθεσινή στήριξη.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11.05 οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε αυτά τα χαμηλότατα επίπεδα αποτίμησης πραγματοποιούνται και αυξημένες συναλλαγές και αλλάζουν χέρια πολλά πακέτα σε απόλυτο αριθμό μετοχών.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη μικρές απώλειες σημειώνονται σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίο. Ενισχύονται Τράπεζα Κύπρου, Eurobank, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς και Cyprus Popular.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Χ.Α., στην Ευρώπη συνεχίζεται η… ισπανική υποχώρηση και το διογκούμενο πρόβλημα έχει σημάνει συναγερμό στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Δυσάρεστη μεν κι αρνητική εξέλιξη, που όμως σε αυτήν τη συγκυρία λειτουργεί υπέρ της ελληνικής υπόθεσης.

Πάνω από το όριο συναγερμού τα spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων - περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό θέμα του euro2day. Προς το 1,23 δολάριο κινείται το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v