ΧΑ: Ανάσα, αλλά για πόσο;

Βραχυπρόθεσμη ανάσα στις αγορές και στο ευρώ δίνει η λύση για την Ισπανία. Τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στις ελληνικές εκλογές, ενώ οι 480 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ.

Ανάσα στις αγορές, αλλά για πόσο; Οι τελευταίες εξελίξεις από το ισπανικό μέτωπο μπορεί να ενισχύουν βραχυπρόθεσμα τις αγορές, τα ομόλογα και το ευρώ, ωστόσο είναι πολλά τα ουσιώδη ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν βραχυμεσοπρόθεσμα και μεγάλα τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν στη συνέχεια.

Προσώρας, οι αγορές επιλύουν το πρόβλημα με τον τρόπο που το επιχειρούν, κερδίζοντας ουσιαστικά χρόνο και ενδεχομένως κεφάλαια. Στρέφουν πλέον το… βλέμμα τους στην Αθήνα καθώς η εκλογική αναμέτρηση της 17ης/6 ήταν και παραμένει κλειδί των εξελίξεων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή επιχειρήθηκε να προεξοφληθούν βραχυπρόθεσμα ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται οριακά στις 492,69 μονάδες και τον Ftse 20 στην περιοχή των 177,58 μονάδων.

Στη Μαδρίτη ο IBEX ενισχύεται σε διάστημα εβδομάδας 8,03% (στις 6.552 μονάδες), παραμένει όμως 35,02% χαμηλότερα από τα υψηλά 12μήνου.

Η διαμετρικά αντίθετη ερμηνεία που δίνουν η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στη λύση που επιλέχθηκε για την Ισπανία επιβεβαιώνει το πόσο δυσχερής είναι ακόμη ο δρόμος. Σε σχετικό θέμα της Αγγ. Παπαμιλτιάδου παρουσιάζεται ένα γερμανικό πρόσωπο, που δεν θα πρέπει να εφησυχάζει τους Ισπανούς αλλά ούτε και τις αγορές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο θέλει πολύμηνη διαπραγμάτευση, που μπορεί να φτάσει και τον έναν χρόνο, για να συμφωνηθούν το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο τόσο της πολιτικής ένωσης όσο και της οικονομικής διακυβέρνησης.

Το Βερολίνο θέλει να νομιμοποιήσει την παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί ως προς το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου αλλά και την υιοθέτηση μέτρων ανάπτυξης.

Για πολλούς οι Ισπανοί πέτυχαν μία έντιμη… ήττα στα σημεία. Πέτυχαν κατ' αρχάς να μη δαιμονοποιηθούν όπως η Ελλάδα, διασφαλίζουν γραμμή πίστωσης περίπου 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και ξεκινούν έναν… μαραθώνιο, που μακάρι να τους βρει νικητές στον τερματισμό του.

Λέμε μακάρι γιατί θα ποντάραμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μας στο ότι εν τέλει οι Γερμανοί θα πετύχουν αυτό που εξαρχής έχουν σχεδιάσει. Να συνεκτιμηθεί πως πάραυτα κυκλοφορούν φήμες ότι άλλες δύο χώρες, η Ιταλία και η Κύπρος, σπρώχνονται ώστε να ακολουθήσουν τη δική τους θεραπεία.

Στο Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση είναι προφανές πως σχετίζεται πλέον περισσότερο με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι τρέφουν ελπίδες πως το ισπανικό δεδικασμένο αφήνει ένα μικρό παράθυρο για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών ομίλων.

Μακάρι να δικαιωθούν και αυτοί, αν και ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει κατά ριπάς πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τους Έλληνες. Βραχυπρόθεσμα, όμως, παρακολουθούμε την τάση με κλειδί τη συμπεριφορά των τριών τραπεζικών μετοχών (Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) αλλά και τίτλων-σηματωρών όπως είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Στον μεν ΟΠΑΠ μετά την τεχνητή χαμηλότερη προσαρμογή της τιμής, στον ΟΤΕ μετά τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα και στη ΔΕΗ λόγω των συνεχιζόμενων αγορών κατά πάσα πιθανότητα από το λονδρέζικο χαρτοφυλάκιο Silchester.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v