Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχώρησε προς τις πρώτες στηρίξεις

Ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι λιγοστοί πωλητές επέβαλαν πτωτικό τέμπο στη συνεδρίαση. Ισχυρές απώλειες άνω του 5% για 3Ε, OTE, υποχώρησαν οι τράπεζες. Υπεραπέδωσαν ΔΕΗ, MOH.

Με διόρθωση ξεκίνησε χρηματιστηριακά η εβδομάδα, καθώς ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» στις 626,22 (-2,04%) μονάδες, ο Ftse20 στις 226,82 (-1,97%) μονάδες με μέτριες συναλλαγές.

Ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος οι λιγοστοί πωλητές σε δεικτοβαρείς μετοχές, όπως της Coca Cola Hellenic, του ΟΤΕ και των τραπεζών- από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης- επέβαλαν τη λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνηση του ΧΑ, την υποχώρηση προς τις πρώτες στηρίξεις και την χωρίς ανησυχίες επιβεβαίωση της τεχνικότητας των δεικτών & μετοχών- σηματωρών.

Μέτριος ο τζίρος στα περίπου 15, 5 εκατ. ευρώ ενδεικτικός του κλίματος που έχει παγιωθεί πλέον στο ΧΑ αν και σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων ο μεγαλύτερος αριθμός πραγματοποιήθηκε στην Κύπρου.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες το ΧΑ, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αναμένουν, κινούνται και επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα επερχόμενα. Η διελκυστίνδα για το αν ένα Grexit είναι λιγότερο ή περισσότερο πιθανό, οι νουθεσίες (αλλά και οι ακραίες...κραυγές ορισμένων ευρωπαίων) λίγο πριν το κρίσιμο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά και σχεδόν ένα μήνα πριν το καθοριστικό Eurogroup (14-15/9) αναδεικνύουν όχι μόνο τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα (πολιτικά, οικονομικά & γεωπολιτικά) αλλά και την ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη μεταλλασσόμενη Νέα Ευρώπη.

Ωστόσο μέσα στον γενικότερο χαμό δηλώσεων και αντιδηλώσεων θα περιοριστούμε στις σαφέστατες θέσεις του W. Scheuble, την ανάλυση της Goldman Sachs, τη δημοσκόπηση του Reuters. Επιπλέον στις δηλώσεις του G. Westerwelle και την έκθεση της Credit Agricole.

Σημειώνουμε, πως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών λίγο μετά την συνάντηση του με τον ομόλογο Δημ. Αβραμόπουλο, υποστήριξε πως «...η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι δεν είναι δυνατή η σημαντική χαλάρωση του προγράμματος της Ελλάδας», σύμφωνα με το Reuters. Πάντως εκτός των άλλων η διάψευση (από τον εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού Οικονομίας) του δημοσιεύματος του Der Spiegel οδήγησε σε «μάζεμα» στις αγορές ομολόγων , που αποκλιμακώνονταν σημαντικά νωρίτερα.

Στο ΧΑ συνεχίζεται η συσσώρευση, καθώς το «ελληνικό πρόβλημα» έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με τον πρωθυπουργό να συναντά στις 22 τον J.C. Juncker, στις 24 με την A. Merkel και στις 25 με τον Fr. Hollande ενώ παράλληλα θα «τρέχει» η διαδικασία ελέγχων της Τρόικας.

Και μπορεί η Τρόικα να υποβάλλει την έκθεση της εν όψει το Eurogroup (14-15/9) αλλά η ουσία είναι, πως η λύση θα είναι πολιτική και θα δοθεί άνωθεν. Προφανώς οι ανώτατοι υπάλληλοι της Τρόικας θα συντάξουν την έκθεση τους «επηρεαζόμενοι» σε μεγάλο βαθμό από τις βουλές των ανωτέρων τους- δανειστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως κυρίως στην συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο θα έχουμε ικανό δείγμα γραφής για τη συνέχεια.

Όλα αυτά «ανιχνεύονται» από το ΧΑ, περνούν από τη κρησάρα των εντός παιδιάς ενεργών με την «ιδιότυπη» νηνεμία να έχει ημερομηνία λήξης. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν γνώστες της αγοράς και διορατικοί παίκτες που ενισχύουν διακριτικά τις όποιες θέσεις τους. Πάντως σήμερα βασικοί δείκτες & μετοχές «αφέθηκαν» να διολισθήσουν χαμηλότερα.

Στίγμα των προθέσεων τους δόθηκε εξ΄αρχής καθώς η διόρθωση της δεικτοβαρούς Coca Cola Hellenic και του σηματωρού ΟΤΕ παρέσυρε την αγορά χαμηλότερα. Από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης οι πωλητές ανέλαβαν δράση και στον τραπεζικό κλάδο, με την Eurobank να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Χαμηλότερα έως τα 1,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, έως τα 1,32 ευρώ η Alpha Bank με τις διεργασίες στο μέτωπο της Εμπορικής να συνεχίζονται.

Λογικά στο δ.σ της Credit Agricole (στις 27/8) θα συζητηθεί το θέμα των προσφορών των τριών διεκδικητών αν και είναι σαφές, πως η απόφαση για την Εμπορική θα έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Γάλλοι και ΤΧΣ (δηλαδή Δημόσιο) θα έχουν τον τελευταίο λόγο (και λιγότερο οι πραγματικές οικονομικές παράμετροι) με την αγορά να προεξοφλεί ανάλογα για το που θα καταλήξει η Εμπορική.

Σταθεροποιητικά η MIG (συνεχίζονται οι αγορές από τον Ανδρέα Βγενόπουλο), υπεραπόδοση για τον τίτλο της ΔΕΗ που φτάνει τα 2,57 ευρώ, καλή συνεδρίαση για Motor Oil και Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συγκριτικά υψηλός τζίρος στα ΕΧΑΕ (κράτησε τα 3,00 ευρώ) με σχεδόν εκατό χιλιάδες κομμάτια, στην Ιντραλότ, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και Σιδενόρ. Πάνω από μισό εκατομμύριο κομμάτια στο Τ.Τ που έκανε χαμηλό ημέρας στα 0,227 του ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v