Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στα καυτά ραντεβού

Το ΧΑ περιμένει δείγμα προθέσεων από τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ. Κλειδί η περιοχή των 210 μον. για τον FT 20. Τα αποτελέσματα της Coca Cola αλλά και ο ΟΤΕ και οι ΕΤΕ-Alpha Bank θα επηρεάσουν την τάση.

Προς τις πρώτες στηρίξεις υποχώρησε χθες το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 626,22 μονάδες και τον FTSE 20 στις 226,82, με σύνολο συναλλαγών 15,4 εκατ. ευρώ.

Ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και του ανάλογου δέλεαρ οι βασικοί δείκτες αφέθηκαν να γλιστρήσουν χαμηλότερα. Μετά το κλείσιμο ακολούθησε η αναστροφή του βραχυπρόθεσμου κλίματος στην Ευρώπη και αργότερα ο προβληματισμός στη Wall Street λόγω των εξελίξεων στη γηραιά ήπειρο.

Για νηνεμία πριν από την καταιγίδα (ή τη λαμπρότατη λιακάδα) κάνουν λόγο εδώ και μέρες παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι, αν και κρατούν μικρό καλάθι από το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά, διαβλέπουν χαραμάδες φωτός στο βάθος.

Παραμένουν βέβαια με το βλέμμα στο Βερολίνο, καθώς από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα διαφανεί δείγμα προθέσεων, την ώρα όπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προϊδεάζει την Αθήνα πως δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Σημαντικές ίσως όχι σε αυτήν τη φάση των αγορών, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Γερμανοί - Bundesbank είναι κάθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ουσιαστικής χαλάρωσης (συμπεριλαμβανομένου του ευρωομολόγου) κι ο ESM δεν μπορεί να λειτουργήσει (επί της ουσίας, ακόμη). Αλλαγές επουσιώδεις, ωστόσο αφήνεται ένα μικρό περιθώριο πως μπορεί να υπάρξουν και αυτό το γνωρίζει η Αθήνα και κατά την εκτίμησή μας σε αυτό προσβλέπει.

Σε τίποτε περισσότερο -σε αυτήν τη φάση των αγορών- προκειμένου να κερδίσει χρόνο και ζωτικό χώρο εντός ευρώ, καταβάλλοντας αιματηρό τίμημα.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου μεταφέρει όπως πάντα πλήρες ρεπορτάζ για την πρώτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά αύριο το απόγευμα. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή στάση Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ για τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι διαρροές αναφέρουν ότι το κρίσιμο τετ α τετ του Αντ. Σαμαρά είναι με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η αλήθεια είναι άλλη. Η πιο καθοριστική συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο του eurogroup, καθώς η αίσθηση που θα αποκομίσει ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ από τις συζητήσεις στην Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη στάση που θα κρατήσουν η Γερμανία και η Γαλλία. Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 17:00 αύριο το απόγευμα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου και επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Σαμαράς. Το κλειδί των εξελίξεων όμως δεν βρίσκεται στην καθιερωμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Βρίσκεται στην κατ' ιδίαν συνάντηση (δεν ανακοινώθηκε) που θα έχουν οι Σαμαράς, Στουρνάρας και Γιούνκερ. Οι τρεις θα συναντηθούν ξεχωριστά και εκεί αναμένεται να ειπωθούν πολλά. Τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά».

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε, σε αυτό το σημείο στέκεται και το Χ.Α. περιμένοντας το πρώτο δείγμα γραφής. Για να δούμε... Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών, λιγοστές ουσιαστικές ειδήσεις μπροστά στις κάμερες, αλλά το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί το κλίμα που δημιουργείται μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Εύλογα το Χ.Α. επιχειρεί να προεξοφλήσει τα επερχόμενα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα κλειδί εκτιμάται πως θα είναι η συμπεριφορά μεμονωμένων εισηγμένων-σηματωρών. Για παράδειγμα η χθεσινή βουτιά της CCH επηρέασε τον 20άρη και την αγορά.

Ο όμιλος ανακοίνωσε 109 εκατ. ευρώ συγκρίσιμα κέρδη α΄ εξαμήνου της Coca Cola 3Ε, έναντι των 110,1 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εμφανίζουν πτώση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα συγκρίσιμα EBIT υποχώρησαν κατά 23% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 192 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 1% το πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 3,43 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2% στα 1.011 εκατομμύρια κιβώτια. Στις αναδυόμενες αγορές ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές υποχώρησε 5% και 4% αντίστοιχα.

Με τον ΟΤΕ σε φάση μικρής, τεχνικής κυρίως, κίνησης διόρθωσης η αγορά θα χρειαστεί σήμερα έναν-δύο... τζόκερ για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v