ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών, στήριξη από ΟΠΑΠ

Συνεδρίαση μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων με «δοκιμασία» των πρώτων στηρίξεων για ΓΔ και Ftse Large Cap. Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της ΕΤΕ, με υπεραπόδοση ΟΠΑΠ διατηρείται το ΧΑ στις 960-970 μον.

Με τον... αέρα των πρώτων τριών συνεδριάσεων, το Χ.Α. συνεχίζει υψηλότερα. Στις πρώτες τοπικές κορυφές σημειώθηκαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις, πιθανότατα για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Αναλυτικότερα, μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης, όπου οι αγοραστές υπερτερούσαν έναντι των πωλητών, ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 970 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική να ενισχύεται προς το 1,50 ευρώ και τον FTSE Large Cap να αντιδρά έως τις 335 μονάδες.

Καλός ο τζίρος, για αρχή της συνεδρίασης, επικεντρώνεται εκ νέου σε Εθνική, Alpha Bank, ενισχύοντας την εκτίμηση κάποιων παικτών πως η διεκδίκηση του υγιούς Τ.Τ. μπορεί να διατηρήσει μία στοιχειώδη μόχλευση για τον κλαδικό δείκτη. Να συνεκτιμηθεί η σταθερότητα του Τραπεζικού Δείκτη πάνω από τις 230 μονάδες σε μία δύσκολη περίοδο.

Οι πρώτες ρευστοποιήσεις - πιέσεις εκδηλώθηκαν σταδιακά μετά τις 11.45-11.50, ξεκινώντας από την Alpha Bank, ενώ και η μετοχή της Πειραιώς, μετά το τρέξιμο της Παρασκευής, διορθώνει έως 2,85% στο 0,38 ευρώ. Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν στο... κόκκινο (λίγο μετά τις 10.50) καθώς πωλήσεις βγήκαν και στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ η σταθεροποιούνταν στα 18 ευρώ. Λόγω της υψηλής στάθμισης αυτών των δύο τίτλων και της υπερίσχυσης των πωλητών (προσώρας παραπέμπουν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων), ο... 25άρης υποχώρησε προς τις 330 μονάδες με ζητούμενη τη δοκιμασία - επιβεβαίωση λίγο χαμηλότερων περιοχών. Από τεχνική πλευρά, ένα μικρό βραχυπροθεσμο κενό-χάσμα φαίνεται να έχει διαμορφωθεί λίγο πάνω από τις 325 μονάδες, περιοχή που πιθανόν να δοκιμάσει στη συνέχεια ο δείκτης.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, κρατά ο ΟΠΑΠ -που παραμένει αστάθμητος παράγοντας-, ο Τιτάνας διορθώνει στα 14,75 ευρώ, ενώ κερδίζουν πόντους μετοχές όπως Μέτκα, Motor Oil, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Marfin Investment Group. Για τη μετοχή του Τιτάνα έχει ανέβει από νωρίς στον Εκηβόλο σχετικό πολυετές διάγραμμα και ιστορική προσέγγιση (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket).

Το ενθαρρυντικό είναι πως παρά την προηγηθείσα αντίδραση (που μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί) υπάρχουν ενεργές δυνάμεις να επανατοποθετηθούν από τα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων. Κάτι που φάνηκε λίγο πριν από τις 11.00 με τη δεικτοβαρή να ενισχύεται έως τα 18,09 ευρώ, δίνοντας τις απαραίτητες και χρήσιμες στηρίξεις στον Large Cap και στον Γενικό Δείκτη.

Προφανώς και η μάχη της διεκδίκησης του Τ.Τ. είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής της τάσης (κυρίως της βραχυπρόθεσμης) κι ο Χρ. Κίτσιος εστιάζει στην αντιπαράθεση Εθνικής - Alpha Bank αλλά και στα... αουτσάιντερ Eurobank - Attica Bank.

Θα προσθέσουμε άλλον έναν ρυθμιστή (όχι τόσο βραχυπρόθεσμο), που ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμάται στο εξής. Αφορά τον χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών ομίλων, περισσότερο δε το πότε θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ της Εθνικής. Κι αυτό γιατί η δική μας πληροφόρηση κάνει λόγο για πιθανότητα αυτή να λάβει χώρα ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, και εάν επιβεβαιωθεί προφανώς και θα έχει τη σημασία της.

Καλό θα είναι λοιπόν, πέραν του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού (στο πλαίσιο το αργότερο του Τ+3), να διαμορφώνουμε ευρύτερη εικόνα για τον κλάδο, καθώς και οι εκκρεμότητες παραμένουν και η επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των παικτών διατηρείται. Από τεχνική πλευρά, η μετοχή της Εθνικής, παρά την αρχική προσπάθεια επαναπροσέγγισης του 1,50 ευρώ, παραμένει... ολίγον προβληματική.

Όμως, για τους δείκτες μετρά το ότι ενισχύεται η φορά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (έως 3,13% στις 11.05) αλλά και ισχυρών εφεδρειών, δεδομένης της διαφαινόμενης κόπωσης προσώρας λ.χ. των ΟΤΕ-ΔΕΗ. Αυξημένος τζίρος στη MIG, που βλέπει προς το 0,555 ευρώ, για Μέτκα, Jumbo και για ακόμη 2-4 χρήσιμους εναλλακτικούς τίτλους. Όπως σημειώνεται στον σημερινό Εκηβόλο, θα χρειαστεί η στήριξη από νέες δυνάμεις προκειμένου να έχει συνέχεια η αντίδραση πάνω από τις 970 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11.05 οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 10,5 εκατ. ευρώ (από τα οποία 1,1-1,2 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και 1,3 στην Πειραιώς). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή του Φουρλή παραμένει στο ανοδικό κανάλι της προς τα 2,55 ευρώ, σε Σωληνουργεία και Σιδενόρ σημειώνεται ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, η ΓΕΚ-Τέρνα παλεύει τα 2,20 ευρώ, ενώ τη διαφορά φαίνεται να κάνουν (από τις μετοχές του δείκτη) τα Πλαστικά Θράκης. Κι αυτό γιατί με συναλλαγές 170.000 και πλέον τεμαχίων αξίας 240.000 ευρώ ενισχύονται έως 9,1% στο 1,40 ευρώ. Φουρλής και Πλαστικά Θράκης με απόδοση 28% και 17% αντίστοιχα (από την αρχή του έτους) είναι οι πιο... βιαστικοί τίτλοι του FtseMid για την αρχή του 2013. Και είναι ενθαρρυντικό το ότι μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι εισηγμένοι, πέραν των γνωστών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v