Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνείται να... κοιτάξει πίσω η Σοφοκλέους

Το 5x5 έκαναν οι αγοραστές για το ΓΔ παρά τη σημαντική υποχώρηση του τζίρου. Απώλειες για Εθνική (1,4%), Alpha (3,05%), Πειραιώς (5,37%), Eurobank (1,29%). Άνοδος για ΟΤΕ (+2%), Μυτιληναίο (+3,8%).

Παρά την εμφανή κόπωση την οποία επέδειξαν οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι και την σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), οι αγοραστές βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το 5Χ5 για τον Γενικό Δείκτη και το 4Χ4 για το 2013.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκε η κερδοφόρα εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες της Αγοράς ανακυκλώνουν τα κέρδη τους σε μετοχές που έχουν αποδώσει λιγότερο και “δικαιολογούν” καλύτερες σχετικές αποτιμήσεις.

Έστω και με ενδείξεις σχετικής κόπωσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδωσε και νέες θετικές τεχνικές ενδείξεις, από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, καθώς ούτε η ζώνη των 950 – 960 μονάδων στάθηκε ικανή να φρενάρει τον Δείκτη που “βλέπει” πλέον ευκρινέστατα την επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1010 – 1030 μονάδες.


Δυσκίνητος ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης

Πιο δυσκίνητος, λόγω Τραπεζικής υστέρησης, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνει να έχει ακόμα “ανοιχτούς λογαριασμούς” με την ζώνη αντίστασης που οριοθετείται από τις 340 – 350 μονάδες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,33%) έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, “φωτεινή εξαίρεση” η μετοχή της Τρ. Ελλάδος, που μπορεί να υποχώρησε ελαφρώς από τα υψηλά ημέρας, αλλά με την συμπεριφορά της επιβεβαίωσε πλήρως την στήλη που στο σχόλιο της Παρασκευής ειδοποίησε ότι είχε τελειώσει ο εν δυνάμει πωλητής, κλείνοντας σήμερα σε υψηλά 10 μηνών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος σημείωσε τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου 10μηνου, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 20/3/2012 (22572 τεμ.)

Η μετοχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 17,00 ευρώ η τάση θα ανεβάσει στροφές με minimum στόχο την επόμενη αντίσταση στα 24,00 ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, εκτιμώντας ότι ο Δείκτης θα δοκιμάσει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, έστω και αν οι τζίροι δεν φθάσουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το “rotation” που συνεχίζεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σταδιακά, να γίνει περισσότερο επιλεκτικό και τα “δραστήρια” χαρτοφυλάκια να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη κάθε εταιρείας.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται σχετική επαγρύπνηση, προς αποφυγή εγκλωβισμών, καθώς το γενικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλο το εύρος του Χ.Α. ίσως να μην δικαιολογείται βάση των συνολικών θεμελιωδών δεδομένων της Αγοράς.

Σταδιακά οι εμπλεκόμενοι που προς το παρόν κινούνται με περισσότερο ενθουσιασμό και λιγότερη διάθεση μελέτης των πρόσφατων ισολογισμών, παράμετρος που θα αρχίσει να επηρεάζει σε δεύτερο χρόνο τις επιλογές που θα υπεραποδώσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς, έστω και αν η μέχρι στιγμής “αγελαία” ανοδική κίνηση τυγχάνει θετικής υποδοχής αφού αυξάνει την “αγοραστική δύναμη” σημαντικού αριθμού χαρτοφυλακίων με χρόνιους εγκλωβισμούς.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει εισέλθει σε “υπεραγορασμένες” ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται να θέσει σε εγρήγορση κάποια αντανακλαστικά περιορισμού του ρίσκου καθώς
αυξάνονται οι πιθανότητες μιας τοπικής διόρθωσης.

Μάλιστα οι τελευταίοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τον πολιτικό παράγοντα, υπενθυμίζοντας ότι μετά τις τελευταίες διαγραφές στην ΔΗΜΑΡ η τρικομματική Κυβέρνηση μετρά 164 έδρες στη Βουλή, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων διαρροών βουλευτών, ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο προχωρά η έρευνα για την υπόθεση της λίστας Lagarde.


Άνοδος για ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο- Κοντά στο υψηλό ημέρας ο ΟΤΕ

Μένοντας στα δικά μας και στις Δεικτοβαρείς μετοχές του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (παρά την απεργία που ξεκίνησαν οι πράκτορες), την “παράσταση έκλεψαν” Jumbo και Μυτιληναίος, ενώ κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Ξεκινώντας από τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 6,02 ευρώ. Αν ξεπεράσει το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 6,10 – 6,20 ευρώ, θέτει τις βάσεις για κίνηση προς τα 7,20 ευρώ, ενώ ισχυροποιεί την στήριξη στα 5,50 ευρώ.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,08 ευρώ απειλώντας υψηλά 36 μηνών. Κλείσιμο υψηλότερα των 7,10 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τα 8,50 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μυτιληναίο που έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Έχει μπροστά του το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ και τις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 5,20 και 5,80 ευρώ.

Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, μετά από τρία συνεχή κλεισίματα επάνω στην αντίσταση των 5,45 ευρώ και ανοίγοντας τον δρόμο προς την ζώνη αντίστασης 5,83 – 5,95 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα δύο προγράμματα οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού που είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Πλέον, από τις 31/12/2012 ο αριθμός εργαζομένων μειώνεται σημαντικά, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο, καθώς 1.516 άτομα αποδέχθηκαν τα κίνητρα που δόθηκαν από την εταιρεία, κυρίως σε εργαζομένους που θεμελίωναν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης το διάστημα 2013-2015. Ο ΟΤΕ υπολογίζει την καθαρή ετήσια εξοικονόμηση από τη μείωση του προσωπικού σε περίπου €80 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα οικειοθελούς Αποχώρησης δεν επιβαρύνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ επωμίζεται το σύνολο του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφώς επιφυλακτική η εικόνα, ξεκινώντας από τα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια και φθάνοντας μέχρι τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας πιθανότατα θα προχωρήσει σε επιπλέον εκδόσεις Κρατικών ομολόγων που θα ξεπερνούν τα 5 τρισ. γεν ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία. Αυτό μετέδωσε το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων “Kyodo”, συμπληρώνοντας ότι η είδηση ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.
 
Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση, τότε οι συνολικές πωλήσεις ομολόγων της Ιαπωνίας για το δημοσιονομικό έτος 2012-13 που λήγει το Μάρτιο, θα ξεπεράσει τα 50 τρισ. γεν (ποσό που αντιστοιχεί σε 570 δισ. δολ.) Από την άλλη, το ανώτατο στέλεχος της Asian Development Bank, Kuroda, με δηλώσεις του άνοιξε το δρόμο για τη νέα πτώση στο γεν, έναντι όλων των νομισμάτων.

Ο Kuroda, τόνισε ότι το Ιαπωνικό νόμισμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη συνέχεια της πτώσης του. Η BoJ θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρους στόχους για τον πληθωρισμό και να συνεχίσει την απεριόριστη στήριξη προς την Ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με την ADB.

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός παραγωγού στην Ευρωζώνη κατά το Νοέμβριο κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,1% ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" 2,4%.

Βελτιώθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δείκτη Sentix για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Sentix σημείωσε βελτίωση στις -7,0 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για -14,2 μονάδες και έναντι -16,8 μονάδων το Δεκέμβριο.

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς χαρακτηρίζεται η απόφαση της επιτροπής της Βασιλείας για τις Τράπεζες καθώς η διεθνής ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να αναβάλει την επιβολή των αυστηρότερων κανόνων ρευστότητας μέχρι το 2019. Η αρχική προθεσμία είχε τεθεί για τον Ιανουάριο του 2015. Η Επιτροπή της Βασιλείας ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα φρένο στη τάση για συρρίκνωση των ισολογισμών των Τραπεζών.


Τι προβλέπει η Ernst & Young

Το 2013 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά
που θα αντιμετωπίσουν οι Τράπεζες και οι Ασφαλιστικές εταιρίες των Χωρών της Ευρωζώνης, εκτιμά η Ernst & Young.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, οι προοπτικές του δανεισμού στις Χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν βελτίωση, σε αντίθεση με εκείνες της Νότιας Ευρώπης όπου το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι Τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πλήθος μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της ύφεσης και τις συνεχιζόμενες ρυθμιστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF) της Ernst & Young, οι προβλέψεις για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιδεινωθεί και πάλι, καθώς η ποιότητα των πιστώσεων στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε από το αναμενόμενο.

Εκτιμάται ότι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 6,8% το 2012 και θα φτάσουν το, ιστορικά υψηλό για τη ζώνη του ευρώ, ποσοστό του 7,6% το 2013 (1% πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη).

Στο 60% τοποθετεί η Barclays την πιθανότητα η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από τον ESM εντός του 2013. Σύμφωνα με τον οίκο, εξακολουθεί να είναι πιθανό η Χώρα να επιχειρήσει να τα καταφέρει από μόνη της, όπως κάνει μέχρι τώρα, όμως θα χρειαστεί τόσο οι εγχώριες Τράπεζες όσο και οι ξένοι επενδυτές να προχωρήσουν σε περισσότερες αγορές απ’ ότι το προηγούμενο έτος.

Έτσι, όπως εκτιμά η Barclays, πιθανότατα θα ήταν ευκολότερο αν η Ισπανία εισέρχονταν σε κάποιο πρόγραμμα του ESM, που θα εξασφάλιζε την στήριξη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΟΜΤ), αν και δεν αναμένεται οι αγορές της ΕΚΤ να είναι τόσες πολλές. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης για άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι Επιχειρήσεις εκτός Χρηματοοικονομικού Κλάδου, τα Νοικοκυριά, κλπ.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed θα αποφασιστεί με βάση την κατάσταση της οικονομίας και όχι σύμφωνα με μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε στο CNBC, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η Fed αποφάσισε να συνδέσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με την ανεργία, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει την επεκτατική πολιτική μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας στο 6,5%. Ο κ. Bullard έκανε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα υποχωρήσει περίπου στο 7% στο τέλος του 2013, προσθέτοντας ότι η βελτίωση αυτή θα είναι αρκετή για να επιτρέψει στη Fed να αρχίσει να εξετάζει την ολοκλήρωση του QE3.

Ο Αμερικανός διαχειριστής hedge fund, Kyle Bass, αναμένει "μαύρη" κατάληξη της έκρηξης του Παγκόσμιου χρέους. “Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο”, δήλωσε ο Bass, ιδρυτής του Hayman Capital Management με έδρα το Ντάλας. “Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί”, είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Ο Bass στηρίζει την προκλητική του πρόβλεψη στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής Αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν, ειρηνικά, με τέτοιο φορτίο. Ο ίδιος εξηγεί πως ορισμένες Κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι προσφορές για την απορρόφηση του “καλού” κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στους εργαζομένους του Ταμιευτηρίου, σε συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα Δευτέρα.

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, 10 οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,11%), Eurobank Properties (-0,6%), Intralot (-0,5%), Frigoglass (-0,19%), Alpha Bank (-3,05%), Eurobank (-1,29%), Τιτάν (-0,6%), Εθνική (-1,4%), Κύπρου (-2,15%) και Πειραιώς (-5,37%).

Από την πλευρά των “πράσινων”, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Μυτιληναίο και Junbo, του 2% για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 969,43 μονάδες με κέρδη 0,54%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 45,5 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και για 25 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Χαμηλότερα του 25αρη, νέο υψηλό 14 μηνών για τον Fourli που έχει κοντινή αντίσταση τα 2,50 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,25 – 2,20 ευρώ και κύρια στα 2,03 ευρώ.

Ακούραστη η μετοχή του Κρι Κρι κινείται σε νέα υψηλά 64 μηνών. Επόμενο επίπεδο αντίστασης στα 1,90 ευρώ ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος και αντίσταση, τίθενται στην περιοχή των 2,20 ευρώ που είναι και τα ιστορικά υψηλά του τίτλου. Κοντινή στήριξη τα 1,61 ευρώ και κύρια το επίπεδο των 1,50 ευρώ.

Μετά την βραχύβια στάση αναμονής, νέο υψηλό 60 μηνών για τα Πλ. Θράκης, με επόμενη αντίσταση στα 1,53 ευρώ και στηρίξεις στα 1,26 και 1,17 ευρώ.

Επίπεδα τιμών υψηλότερα των 6,00 ευρώ “ξαναβλέπει” ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ που είναι και υψηλά 32 μηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στις 4 Ιανουαρίου 2013 τα χρέη των Δήμων προς ήταν κατά 1.122.659 ευρώ, λιγότερα σε σχέση με την 4η Δεκεμβρίου 2012.

Η εισηγμένη υποστηρίζει ότι "αντιστρέφεται η τάση της αύξησης των συνολικών χρεών των Δήμων κατά 2,5 – 3 εκατ. ευρώ το μήνα. Η μείωση αυτή, σημειώνει, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) Δήμοι είχαν ανταποκριθεί και δεν συνέχιζαν να «φεσώνουν» την ΕΥΔΑΠ".

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ανοδικά ο Μοχλός, το ομολογιακό δάνειο έβγαλε αγοραστές στον Τηλέτυπο, αξιοπρόσεκτο “bid” στο Γαλαξίδι, αγοραστικό ενδιαφέρον αγνώστου διαρκείας στον Παϊρη, σε υψηλά 51 μηνών η Ευρ. Πίστη, ενώ η μετοχή της Pasal ξεκίνησε ιδιαίτερα επιθετικά και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Επίσης παραμένουν ιδιαίτερα “τσιγκούνηδες” οι πωλητές στην Ιντεάλ και θα έχουν τους λόγους τους, η επιστροφή των αγοραστών έστειλε σε υψηλά 20 μηνών τον Παρνασσό και σε υψηλά 33 μηνών την Lamda Development, ενώ συνεχίστηκε η “επιβίβαση διορατικών χαρτοφυλακίων” στην AS Company.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με το “στοίχημα” να φαίνεται να έχει κερδηθεί στο εξωτερικό, προς το παρόν, όπως άλλωστε πιστοποιείται από την εκταμίευση της δόσης και την αναβάθμιση από την S&P, το επόμενο “crash test” είναι στο εσωτερικό, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μπορεί μετοχές (εξαιρουμένων των Τραπεζών) και ομόλογα να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα με την ψυχολογία των επενδυτών να είναι βελτιωμένη, ωστόσο για να συνεχισθεί απρόσκοπτα αυτή η τάση θα πρέπει να υπάρξει μια επί της ουσίας επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί.

Όσον αφορά τα δεδομένα θα πρέπει να αναφερθεί ότι το spread των 10ετών Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων, έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών, έχει υποχωρήσει στις 965,7 μονάδες (απόδοση 11%), στα επίπεδα που βρισκόταν στο μέσον του Απριλίου του 2011. Ο ΓΔ βρίσκεται και αυτός στην περιοχή των 969 μονάδων, σε επίπεδα όμως που βρισκόταν στα τέλη Αυγούστου του 2011, με την κεφαλαιοποίηση της Αγοράς να βρίσκεται πάνω από τα €37 δισ.

Η διαφορά φάσης αποδίδεται εν πολλοίς στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τελεί υπό διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μάλιστα να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Το ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί στο φορολογικό Ν/Σ το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί από την Βουλή έως τις 11/1 βάσει των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών.

Θα προηγηθούν της ψήφισης, λογικά, οι δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 4 και 13 Εβδομάδων, με το Δημόσιο να επιδιώκει την άντληση συνολικά €2 δισ. (λήξεις ύψους €5,4 δισ. στις 11/1).

Επίσης, την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά και επίσημα η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ΄ 3μηνου του 2012 στις ΗΠΑ, με την Alcoa στις 8/1 και λογικά το ενδιαφέρον από τα μακροοικονομικά στοιχεία θα περάσει σταδιακά στις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών και στις προβλέψεις τους για το 2013, αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης, με την είσοδο του 2013 έχει διασπάσει ανοδικά τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση της γραμμής, που ένωνε τις τρεις κορυφές, στις 920 μονάδες περίπου, απελευθερώνοντας διαγραμματικά το δείκτη από την βαρύτητα της καθοδικής τάσης των προηγούμενων 13 και πλέον μηνών, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ο ανοδικός στόχος του δείκτη μπορεί να καθοριστεί τεχνικά με τη βοήθεια του “πλάτους” του διασπασθέντος βραχυχρόνιου καναλιού δίνοντας έτσι ως τιμή το εύρος των 1080 με 1100 μονάδων. Άμεση αλλαγή των ανοδικών σχεδιασμών μπορεί να προκληθούν μόνο με την επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της περιοχής στήριξης των 920 με 890 μονάδων.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η ισχυρή γραμμή στήριξης στις 860 μονάδες, καθώς θα μπορούσε να βάλει σε επικίνδυνους καθοδικούς “μπελάδες” το Γενικό Δείκτη.

Παρά τα χιλιοειπωμένα προβλήματά του ο Τραπεζικός δείκτης για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου έχει τμήσει ανοδικά των Fibo Exponential κινητό μέσο των 21 ημερών δίνοντας “καύσιμα” για μία πιθανή ανοδική “αντιπαράθεση” τόσο με το κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 257 μονάδες, όσο και με τη καθοδική γραμμή βραχυχρόνιας τάσης, στις 267 μονάδες. Μάλιστα εάν ο Τραπεζικός Δείκτης δηλώσει τις πρώτες μέρες της εβδομάδας δυναμική διατήρησης του ανοδικού καναλιού τότε θα πρέπει να αναμένουμε κίνηση προς τη κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 280 μονάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο διαγραμματικός σχηματισμός “κούπας με χερούλι” στο εβδομαδιαίο chart τιμών της μετοχής του Fourli.

Μάλιστα η διάσπαση του “χείλους της κούπας” έχει επιβεβαιωθεί με ισχυρό ανοδικό όγκο συναλλαγών. Έτσι λοιπόν βάση του αναφερόμενου διαγραμματικού pattern ο επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται από την πρόσθεση του “βάθους της κούπας”. Η διαγραμματική αυτή πρόσθεση μας οδηγεί στο επίπεδο των 5 ευρώ.

Σε επενδυτική εγρήγορση μας θέτει και το εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής της MIG μετά κυρίως και την ανοδική διαφυγή από την περιοχή αντίστασης των 0,50 ευρώ. Επίπεδο, όπου έχει ταλανίσει τη τιμή της μετοχής από τον Ιούλιο του 2011. Η επόμενη αντίσταση – εάν επιβεβαιωθεί και αυτή την εβδομάδα η διακράτηση της ζώνης των 0,50 ευρώ - εντοπίζεται πλέον στα 0,72 ευρώ.

Η μακροχρόνια ανάλυση του Aμερικανικού δείκτη S&P 500 μας φανερώνει ένα πολύ ενδιαφέρον “ιστορικό” για το επίπεδο των 1412 με 1576 μονάδων, καθώς τη τελευταία 14ετεία αποτελεί, από πλευράς στατιστικής και μόνο, και όχι από πλευράς τεχνικής προβλέψεως, κάτι σαν μια μεγάλη περίοδο αποσυμπίεσης (9 με 11 μήνες) για τον επόμενο έντονο “καταδυτικό” κύκλο.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο monthly chart τιμών ήδη ο δείκτης διανύει τον πέμπτο μήνα με κλεισίματα πάνω από τις 1412 μονάδες. Έτσι εάν ο δείκτης διατηρήσει και σε αυτό τον κύκλο το “ραντεβού” του με τη στατιστική του ιστορία θα πρέπει να αναμένουμε από το δεύτερο τρίμηνο του έτους την απαρχή μιας νέας βίαιας καθόδου προς το “βάθος” των 850 μονάδων, αναφέρει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 30.798 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE25 υπεραπέδωσε έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,89%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.159, τιμή εκκαθάρισης 336) κινήθηκαν μεταξύ 332 και 338,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.402), Alpha Bank (5.342), Πειραιώς (8.147), Κύπρου (1.774), ΟΠΑΠ (3.081), ΟΤΕ (1.963), MIG (2.369), Eurobank (299), CPB (134), Μυτιληναίο (816), Ελλάκτωρα (288), ΕΧΑΕ (309), ΔΕΗ (948), ΓΕΚ (602), Coca-Cola (106), Intralot (721), Μέτκα (134).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large cap παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του 45%, ενώ παρά την μειωμένη δραστηριότητα (μόλις 593 options) οι traders έδειξαν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (556 calls έναντι 37 puts).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.016.249 τεμ.), Εθνική (6.228.906 τεμ.), Alpha Bank (4.436.050 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v