Συσσώρευση δυνάμεων στη Σοφοκλέους

Δοκιμάζει νέα υψηλά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ΧΑ. Μέσω ΟΠΑΠ απορροφώνται οι πιέσεις σε Alpha Bank, ΔΕΗ. Μικρές διακυμάνσεις για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κινητικότητα στα "μεσαία" και εναλλαγές θέσεων.

Οι εναλλαγές προσήμου του Γενικού Δείκτη χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση. Στην περιοχή των 960-970 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 335 μονάδων ο FTSE Large Cap και με οριακές απώλειες στις 252 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης.

Η αξία των συναλλαγών προς τα 30 εκατ. ευρώ και με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και MIG.

Μέχρι τώρα ο… 25άρης κυμαίνεται μεταξύ χαμηλού ημέρας στις 330,95 μονάδες και υψηλού στις 335,31 μονάδες. Πρακτικά για τον δείκτη επιβεβαιώνεται, μέχρι τώρα, η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη που έχει διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται στις 249,06 - 256,94 μονάδες, σε άλλη μια... χρήσιμη επιβεβαίωση.

Στις τράπεζες μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στη διεκδίκηση του υγιούς Τ.Τ., ωστόσο κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλα επιμέρους θέματα κι εκκρεμότητες.

Ενδεικτικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να είναι πολύ κοντά στο να δώσει το πράσινο φως για τα τυπικά της συμφωνίας Εθνικής-Eurobank.

Το ΤΧΣ εξετάζει τις προστάσεις που έχουν υποβληθεί για το Τ.Τ. και μέσα στις επόμενες μία-δύο ημέρες θα υπάρχει σαφώς ξεκάθαρη εικόνα.

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap η Εθνική κυμαίνεται στο 1,42-1,47 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,60-1,67 ευρώ, ενώ η Eurobank στο εύρος του 0,685-0,720 ευρώ. Η έτερη συστημική, Πειραιώς, κυμαίνεται στο εύρος του 0,377-3,396 ευρώ.

Αυτά συμβαίνουν στις τράπεζες, αλλά σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας έχει μετακυλιστεί εδώ και καιρό σε άλλες εισηγμένες, τομείς. Έως τα 5,49 ευρώ ο ΟΤΕ, με αυξημένες συναλλαγές τα τελευταία 45-50 λεπτά, έως τα 6,13 ευρώ η ΔΕΗ, με αντίθετη από του ΟΤΕ πορεία.

Όμως, η χρήσιμη στήριξη σήμερα δίνεται από τον ΟΠΑΠ, υποκαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τον ΟΤΕκαι τη ΔΕΗ, που δικαιολογημένα παρουσιάζουν ενδείξεις κόπωσης.

Έως τα 6,02 ευρώ αντέδρασε λίγο μετά τις 11:15 η μετοχή του ΟΠΑΠ, για να σταθεροποιηθεί έκτοτε στα 5,93-5,95 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για MIG, Intralot, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, FF Group.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μεν μετοχή της Αττικής υποχωρεί προς το 0,66 ευρώ, υπεραποδίδουν ωστόσο Φουρλής (8,33%), ΓΕΚ Τέρνα (2,73%), ΕΒΖ (4,35%), Νηρεύς (7,04%), Πλαστικά Θράκης (9,09%), Σαράντης (1,12%), Σωληνουργεία Κορίνθου (1,20%) και κατά 0,52% η Σιδενόρ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, λίγο μετά τις 13:45, σημειώνουμε πως η υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ συμβάλλει στην απορρόφηση των όποιων πιέσεων δέχονται η Alpha Bank κι η ΔΕΗ, ενώ η Εθνική παραμένει χαμηλότερα του 1,50 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν θεωρούσαν τόσο σημαντικό το αν η σημερινή συνεδρίαση θα κλείσει με μικρές απώλειες ή μικρά κέρδη, όσο το ότι διαμορφώνεται μια δυναμική, διευρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε άλλες μετοχές, εταιρείες από κατηγορίες της μεσαίας και της χαμηλότερης αποτίμησης.

Δεν έχει και τόση σημασία δηλαδή εάν το Χ.Α. θα παραμείνει και σήμερα... αδιόρθωτο, όσο το ότι ενισχύεται η εκτίμηση όλο και περισσότερων πως κάτι αργά μεν, σταθερά δε, αλλάζει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v