Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Με €200 εκατ. στην DK οδεύει το χαρτοφυλάκιο Dory

Η προσφορά της Davidson Kempner αξιολογείται ως υψηλότερη, με κριτήριο τις αιρέσεις. Τα ονόματα των εφοπλιστών, τα δάνεια των οποίων μεταβιβάζονται. Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πριν το τέλος του έτους αναμένει η τράπεζα.

Τρ. Πειραιώς: Με €200 εκατ. στην DK οδεύει το χαρτοφυλάκιο Dory

Στην Davidson Kempner (DK), έναντι τιμήματος περίπου 200 εκατ. ευρώ, οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς καθώς, μετά την αξιολόγηση των βελτιωμένων προσφορών, κρίθηκε ότι η προσφορά της, με κριτήριο τις αιρέσεις, είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της Fortress.

DK και Fortress πέρασαν στην τρίτη και τελευταία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το project Dory, διεκδικώντας δάνεια 12 ναυτιλιακών ομίλων, μικτής λογιστικής αξίας μεταξύ 400 με 450 εκατ. ευρώ.

Η περίμετρος οριοθετήθηκε εκ νέου και μίκρυνε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς εξήλθαν δάνεια εταιρειών συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου. Στην περίμετρο παρέμειναν δάνεια των Θ. Βενιάμη, Π. Παππά, Δ. Κροντηρά, Κ. Αγαπητού, Θεοδώρου καθώς και του Ν. Φράγκου.

Η μάχη, όμως, μεταξύ των δύο διεκδικητών φέρεται να κρίθηκε στις απαιτήσεις Πειραιώς από δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον πρώην εφοπλιστή Γ. Γιαλόζογλου και δευτερευόντως στις μετοχές που είχαν ως εξασφαλίσεις τα δάνεια Ν. Φράγκου. Η προσφορά της DK φέρεται να ενείχε χαμηλότερες αιρέσεις ως προς την εισπραξιμότητα συγκεκριμένων απαιτήσεων, που σχετίζονται με τις εξασφαλίσεις των παραπάνω δανείων.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Πειραιώς ζητήσει από τη Fortress την υποβολή προσφοράς χωρίς αιρέσεις.

Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Πρόκειται για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου που δρομολογεί η Πειραιώς, στο πλαίσιο της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, κατά 19,3 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων τιτλοποιήσεων μεγάλης κλίμακας και δύο πωλήσεων.

Η τράπεζα υπέγραψε, πρόσφατα, δεσμευτική συμφωνία, για την τιτλοποίηση Sunrise II (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ), με τις Intrum/Serengeti, ενώ ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Bain, για πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις leasing (project Sunshine), μικτής λογιστικής αξίας 0,53 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς στις 30/9 ανέρχονταν σε 5,9 δισ. ευρώ και το NPE ratio διαμορφώθηκε, σε pro forma βάση, σε 16,1%. Η τράπεζα, στις 30/9, πήρε τη ζημιά από την τιτλοποίηση Sunrise II (622 εκατ. ευρώ) καθώς και από την πώληση του χαρτοφυλακίου Leasing (55 εκατ. ευρώ). Για την πρώτη συναλλαγή έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία, ενώ επίκειται αντίστοιχη υπογραφή και για το Sunshine (χαρτοφυλάκιο leasing).

Τέλος, ξεκινά η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, με εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v