Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2022

Στουρνάρας: Η κρίση, οι δηλώσεις και τα σενάρια *Premia: Αγοράζει ακίνητο-κλειδί από ΕΤΕ *Νέα συνεργασία Cepal-Resolute

Στουρνάρας: Η κρίση, οι δηλώσεις και τα σενάρια *Premia: Αγοράζει ακίνητο-κλειδί από ΕΤΕ *Νέα συνεργασία Cepal-Resolute

CEPAL-RESOLUTE: Cepal και Resolute έχουν συνάψει από τον περασμένο Μάιο συνεργασία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.  

Εξετάζουν, όμως, την εμβάθυνσή της σε joint venture, με «όχημα» της συνεργασίας την Kaikan Hellas, εταιρεία μέλος του ομίλου Cepal.

«Προίκα» για το εξεταζόμενο σχήμα θα αποτελέσει η διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων της Cepal και πιθανώς η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον χειρισμό των ενεχυριασμένων ακινήτων προβληματικών δανείων.

 

PREMIA - ΕΤΕ: Κοντά σε συμφωνία με την Premia για την πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της βρίσκεται η Εθνική. Πρόκειται για ακίνητο όμορο του Athens Heart στην Οδό Πειραιώς, το οποίο θα καταλήξει στην Premia εφόσον επικυρωθεί από το δικαστήριο το αίτημα εξυγίανσης.

Με την απόκτηση του όμορου ακινήτου, η Premia θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επέκταση των εγκαταστάσεων του εμπορικού κέντρου.

Η Εθνική αποτελεί τον μεγαλύτερο -ίσως και μοναδικό- εμπράγματο πιστωτή της Doreco, της εταιρείας που ελέγχει το Athens Heart και έχει συμφωνήσει με την προτεινόμενη εξυγίανση.

 

MEGAS YEEROS: Το 2015 οι μουσουλμάνοι ήταν 1,8 δισεκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. το 2060. Πρόκειται για μια σημαντική πληθυσμιακή ομάδα με ιδιαίτερες διατροφικές αλλά και ενδυματολογικές προτιμήσεις, λόγω θρησκείας. 

Τις διατροφικές προτιμήσεις των μουσουλμάνων προσπαθεί να προσεγγίσει η Megas Yeeros, που έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση Halal, καθιστώντας 4 προϊόντα της αποδεκτά προς κατανάλωση από ανθρώπους που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό. 

Halal (αποδεκτό) θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο ενώ αντίθετα Haram (απαγορευμένο) τα τρόφιμα και ποτά τα οποία δεν επιτρέπονται. Η πιστοποίηση HALAL των τροφίμων αποτελεί έναν συνδυασμό ελέγχου θρησκευτικών απαιτήσεων και παραγωγικών διαδικασιών, με στόχο την ασφάλεια και την «καθαρότητα» των παραγόμενων προϊόντων. 

Τα προϊόντα Halal πρέπει να συμμορφώνονται με τους Ισλαμικούς Κανόνες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιέχουν μη επιτρεπτά από το Ιερό Μουσουλμανικό Δίκαιο συστατικά όπως χοιρινό (ή υποπροϊόντα τα οποία προέρχονται από χοίρους), αλκοόλ, τοξικές για τον οργανισμό ουσίες, αίμα, τρίχες κ.α. Κατά την παραγωγή δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη επιτρεπτών και μη επιτρεπτών (haram - najis) προϊόντων, συστατικών ή εξοπλισμού. Συνειδητοποιεί κανείς λοιπόν το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για να πιστοποιηθούν ως Halal προϊόντα μιας εταιρείας που παρασκευάζει γύρο. 

Αν υπολογίσουμε τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και την έμφαση που δίνει η εταιρεία στις εξαγωγές, ίσως χτυπήσει… φλέβα χρυσού.

 

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ίσως από τις πιο πολιτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ποτέ ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, η χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στην οποία όχι απλώς περιέγραψε το αρκετά ζοφερό τοπίο των επόμενων μηνών, αλλά σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται «ισχυρές κυβερνήσεις», σημειώνοντας μάλιστα ότι σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, «δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών, όπως φάνηκε και στην Ιταλία», με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι.

Με αυτή τη δήλωση ο κ. Στουρνάρας ρίχνει… νερό στη φωτιά των σεναρίων που τον έφεραν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του πρωθυπουργού, σε μια «τεχνοκρατική» συγκυβέρνηση με βασικούς πόλους Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ.

Και έμμεσα, σηματοδοτεί ότι μάλλον ασπάζεται την επιχειρηματολογία εκείνων που πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της απλής αναλογικής και του «ελαφρώς ενισχυμένου» νόμου Θεοδωρικάκου, που θα ισχύσει στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, σε αυτή την «πολεμική» κρίση, ίσως να αποτελεί τροχοπέδη για τη χώρα.

Θα σχολιαστούν ποικιλοτρόπως τα όσα είπε, αλλά πράγματι το φρέσκο παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι είναι δύσκολοι καιροί για κυβερνήσεις που δεν στηρίζονται σε συμπαγείς κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v