Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2022

Η ΑΒ, οι αποχωρήσεις και τα μυστήρια - Πρώτη δουλειά της Hive Energy στην Ελλάδα - Πώς είδαν οι developers το «Σπίτι Μου»

Η ΑΒ, οι αποχωρήσεις και τα μυστήρια - Πρώτη δουλειά της Hive Energy στην Ελλάδα - Πώς είδαν οι developers το «Σπίτι Μου»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στην τελική ευθεία βρίσκεται, αν πιστέψουμε την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, η υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για ανταλλαγή στρατιωτικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με την ίδια, σύντομα θα φτάσουν στην Ελλάδα 40 Marder και στη συνέχεια η χώρα μας θα παραδώσει 40 ρωσικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία.

Για το «swap» έγινε πολλή κουβέντα στην Ελλάδα, τώρα θα γίνει και στην Ουκρανία. Κι αυτό γιατί το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς να παραλάβει γερμανικής τεχνολογίας οχήματα.

Κάτι που κατά πώς φαίνεται δεν θα γίνει…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η αγγλική εταιρεία Hive Energy Ltd βρίσκεται πίσω από την Bluesky300 ΙΚΕ, που εξασφάλισε χθες το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων για επένδυση σε ΑΠΕ και αποθήκευση, ύψους 226,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία με έδρα το Hampshire, στη νοτιοανατολική Αγγλία, είναι κατά βάση developer που χρηματοδοτεί έργα ΑΠΕ σε 23 χώρες. Ιδρύθηκε το 2010 από τον Giles Redpath, που είναι και CEO της εταιρείας.

Η 100% θυγατρική της στην Ελλάδα, η Hive Energy Hellas, συστάθηκε το 2021 και στις αρχές του 2022 ιδρύεται και η εταιρεία ειδικού σκοπού Bluesky300 ΙΚΕ, με CEO τον Κωνσταντίνο Κάραλη.

Η επένδυση, που αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και μονάδες αποθήκευσης και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο, σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή του Δομοκού. Στόχος είναι η παραγόμενη ενέργεια να διατίθεται κατά ένα μέρος με συμβόλαια PPAs και το υπόλοιπο να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στις βλέψεις της ελληνικής θυγατρικής, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων 300 MW, είναι η σύμπραξη με ελληνικές εταιρείες.

Το έργο στον Δομοκό θα είναι το πρώτο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

 

ΦΘΗΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Λίγες ημέρες (πέντε συγκεκριμένα) πριν ανέβει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ανακοινώσει από το βήμα ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζει ένα ελκυστικό πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε δικαιούχους έως 39 ετών, το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει τους βασικούς άξονες της δράσης.

Το ερώτημα τώρα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, είναι πότε το υπουργείο Επικρατείας, που έχει πάρει πάνω του το θέμα, θα συντονιστεί με τις τράπεζες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Διότι μια γκρίνια για τους όρους υποβόσκει.

 

ΣΤΕΓΗ: Φιλόδοξο το σχέδιο της κυβέρνησης για να δώσει ώθηση στην ιδιοκατοίκηση των νέων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλούς μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος.

Και ακριβώς επειδή ο χρόνος περνά, καλείται πριν καλά καλά ξεκινήσει, να ανεβεί τον Γολγοθά της συγκυρίας.

Με τις τιμές των ακινήτων σχεδόν 10% υψηλότερες το δεύτερο τρίμηνο (ΤτΕ), τις τιμές των υλικών κατασκευής 12% υψηλότερα (ΕΛΣΤΑΤ) και τα επιτόκια να έχουν πάρει την ανηφόρα, τα περιθώρια κινήσεων για τα νοικοκυριά και τους νέους στενεύουν…

 

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ: Θετικά αλλά με περίσσια αμηχανία υποδέχθηκε τόσο η κατασκευαστική αγορά όσο και εκείνη του real estate τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική

Αφενός, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος και αφετέρου, πως ενδεχομένως να δημιουργηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, οι περισσότεροι στέκονται στο «ενδεχομένως», καθώς στην παρούσα φάση, οι εξαγγελίες -συνομολογούν- χρειάζονται εξειδίκευση.

Για τις κατασκευαστικές εταιρείες, μοιάζει ως ένα προϊόν που αφορά κυρίως τις μικρού μεγέθους εταιρείες (κλασικούς εργολάβους), πλην της περίπτωσης που δημιουργηθούν διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, οπότε το μέγεθος του έργου (και οι αποδόσεις) θα έχουν νόημα και για τους μεγάλους.

Από την πλευρά των developers (π.χ. Dimand), εφόσον το σχέδιο για την κοινωνική στέγαση αφορά σε ανάπτυξη και ανακατασκευή ακινήτων και απευθύνεται στην ευρύτερη αγορά, αποτελεί ένα ενδιαφέρον case.

Οι επικεφαλής των ΑΕΕΑΠ, μετά από μια πρώτη «γύρα» που έκανε η στήλη για τις εκτιμήσεις τους, εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν δηλώσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τα οικιστικά ακίνητα δηλώνουν επιφυλακτικοί έως ότου δουν το μοντέλο των διαγωνισμών που τελικώς θα προκύψει.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορα λειτουργικά μοντέλα για τέτοιου είδους αναπτύξεις (π.χ. το ιταλικό μοντέλο, όπου ο επενδυτής μιας προνομιακής έκτασης οφείλει να δημιουργήσει κτίρια κοινωνικής στέγασης), που λειτουργούν ικανοποιητικά και για τα επενδυτικά standards των RICS.

Ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστούν οι εξαγγελίες, οι οποίες βασίστηκαν εν πολλοίς στη δέσμη προτάσεων της EY (τελούσε ως σύμβουλος της κυβέρνησης). Εδώ έρχεται και το «καρφί» εκ μέρους των εκπροσώπων του κλάδου, οι οποίοι δεν κλήθηκαν ούτε καν σε μια έστω άτυπη διαβούλευση.

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας ακόμη κύκλος απολύσεων, ο τελευταίος όπως υποστηρίζει η μητρική Ahold - Delhaize, ολοκληρώνεται αυτές τις ώρες στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Αρμοδίως πηγές της εταιρείας αναφέρουν στη στήλη ότι το νέο κύμα αποχωρήσεων αφορά περιορισμένο αριθμό στελεχών που απασχολούνται στις κεντρικές της εγκαταστάσεις, εντάσσεται στις αλλαγές που κάνει ο μητρικός όμιλος στις θυγατρικές του στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και δεν αφορά εργαζόμενους στα καταστήματά της.

Οι πληροφορίες πάντως είναι συγκεχυμένες για το πόσοι ακριβώς από τα κεντρικά γραφεία, στα οποία απασχολούνται 680-700 άτομα, αποχωρούν.

Στελέχη της αγοράς που μίλησαν στη στήλη υποστηρίζουν ότι το νέο κύμα επηρεάζει μέχρι στιγμής 85 άτομα από τα τμήματα συντονισμού, αποθηκών, πωλητών, περιφερειακών διευθυντών και merchandising και έπονται τα τμήματα του back office και των οικονομικών υπηρεσιών.

Πηγές της αλυσίδας επιμένουν ότι αυτά τα νούμερα δεν ισχύουν, ούτε ότι τα στελέχη που εξέρχονται θα λάβουν μόνο τη νόμιμη αποζημίωση. Υποστηρίζουν, χωρίς να δίνουν όμως περαιτέρω πληροφορίες και ακριβή στοιχεία, ότι όσοι φεύγουν λαμβάνουν πέραν της νόμιμης αποζημίωσης και «πριμ» αποχώρησης.

Πέρα από το πόσοι φεύγουν, που δεν είναι αμελητέο, το κλίμα στα κεντρικά της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι βαρύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v