Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2023

Η «προίκα» της νέας The Mall Athens – Το πείραμα της… μαρμελάδας στα σούπερ μάρκετ-Τέσσερις επενδύσεις στον τουρισμό

Η «προίκα» της νέας The Mall Athens – Το πείραμα της… μαρμελάδας στα σούπερ μάρκετ-Τέσσερις επενδύσεις στον τουρισμό

LAMDA DEVELOPMENT: Με ίδια κεφάλαια 45,2 εκατ. ευρώ θα συσταθεί η The Mall Athens, εταιρεία στην οποία η Lamda Olympia Village θα εισφέρει το ομώνυμο εμπορικό κέντρο στο πλαίσιο της διάσπασης της.

H εύλογη αξία του εν λόγω ακινήτου αποτιμήθηκε στις 31/12/2022 σε 453,7 εκατ. ευρώ και αποτελεί πρακτικά τον «κορμό» των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. αποτιμήθηκαν σε 485,7 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα, η νέα εταιρεία θα αναλάβει και υποχρεώσεις της Lamda Olympia Village 440,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. εξ αυτών τα 358 εκατ. ευρώ αφορούν σε δανεισμό από Eurobank, Πειραιώς).

Η «προίκα» στα εισφερόμενα assets και υποχρεώσεις κρύβεται στο… Λουξεμβούργο. Η The Mall Athens αποκτά από τη Lamda Olympia Village τη LOV Luxemburg, ένα SPV μέσω του οποίου ο όμιλος είχε μεταφέρει, το 2012, ρευστότητα από τη Lamda Olympia Village στη μητρική εισηγμένη (Lamda Development).

H LOV Luxemburg έχει απαιτήσεις 33,2 εκατ. ευρώ από δάνειο που χορήγησε στη Lamda Development (φωτ. ο Οδυσσέας Αθανασίου) και χρωστά στη Lamda Olympia Village 29,8 εκατ. ευρώ.

Αμφότερα τα δάνεια θα αποπληρωθούν κατά την αναδιάρθρωση δανεισμού, που συζητά ο όμιλος με τις πιστώτριες τράπεζές του.

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 12 εκατ. ευρώ προχώρησε η Voula Investments (Βούλα Επενδυτική ΜΑΕ), η οποία τρέχει την επένδυση πολυτελούς camping στη Βούλα.

Το «91 Athens Riviera» αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την Άνοιξη του 2024.

 

REGINA STORES: Μια ακόμη εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της. Ο λόγος για τη Regina Stores, -ιδρύθηκε το 2011 και διαθέτει δίκτυο τεσσάρων καταστημάτων στην Αττική- το αίτημα της οποίας έγινε εν μέρει δεκτό από το Πρωτοδικείο.

Μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης χορήγησης προληπτικών μέτρων, -ορίσθηκε για τις 20 Νοεμβρίου- αναστέλλονται προσωρινά τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, εκκρεμή ή μη, σε βάρος της εταιρείας και του εγγυητή/συνοφειλέτη.

Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, δεν αποκλείεται να κατατεθεί αίτηση εξυγίανσης και να εμφανισθεί και «λευκός ιππότης».

Ο χρόνος θα δείξει.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Για το πείραμα της μαρμελάδας σας έχουμε ενημερώσει εκτενώς. Τώρα νέα στοιχεία από τη Circana δείχνουν ότι έστω και με το… άγριο, - βλέπε πληθωρισμός και μείωση της κατανάλωσης-, παραγωγοί και λιανοπωλητές αλλάζουν εξ ανάγκης το μοντέλο.

Πέρυσι κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή αγορά 28.565 λιγότερα νέα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή 16,5% πιο λίγα από το 2021. Ο λόγος προφανής.

Η οικονομική κρίση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τέσσερα «ηχηρά» deals, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τον περασμένο Ιούνιο η Goldman Sachs απέκτησε από την κινεζική Fosun τον ξενοδοχειακό της βραχίονα Fosun Tourism Group (FTG), κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται τα ξενοδοχειακά brands Casa Cook και Cook's Club. Ετσι, με την προσθήκη 8 ακόμη ξενοδοχείων επί ελληνικού εδάφους στο χαρτοφυλάκιό της, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός αριθμεί πλέον 11 μονάδες ανά την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί τον Μάιο η απόκτηση του Elounda Gulf Villas, ενός πολυτελούς resort στην Κρήτη, από την Everty, η οποία έχει δρομολογήσει επενδύσεις 70 ακόμη εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τον ίδιο μήνα, το αμερικανικό fund HIG Capital προχώρησε στην εξαγορά του 4 αστέρων ξενοδοχείου Aldiana Club Kreta στον Μόχλο της Κρήτης, ενεργοποιώντας μια επένδυση, η οποία συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του ξενοδοχείου, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι Ισραηλινοί της Fattal βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα ακόμη project, με το χρονοδιάγραμμα να τοποθετεί τη λειτουργία του 5άστερου Kandia’s Castle Resort & Thalasso που βρίσκεται στην Κάντια, σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, το 2024.

Η εταιρεία, η οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε το ιστορικό Esperia Pallas επί της οδού Σταδίου, απέκτησε το συγκεκριμένο ακίνητο λίγο πριν την εκποίησή του από τη Cepal…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v