Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2023

Τι αποφάσισε ο ΟΤΕ για το παζάρι με Μαρινάκη & Κυριακού-Η Carrefour, το hi tech delivery και η ξεχασιάρα Wolt-Νέες κινήσεις από Trastor

Τι αποφάσισε ο ΟΤΕ για το παζάρι με Μαρινάκη & Κυριακού-Η Carrefour, το hi tech delivery και η ξεχασιάρα Wolt-Νέες κινήσεις από Trastor

ΟΤE: Πρωταγωνιστής στο τομέα των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ο Οργανισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Τσαμάζ (φωτ.) θα συνεχίσει τις επενδύσεις στο «fiber to the Home».

Η πρωτιά αναμένεται να διατηρηθεί καθώς έχει ολοκληρώσει μόλις το ένα πέμπτο των συνολικών γραμμών που περιλαμβάνει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Όπως σημείωσε ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ οι επενδύσεις σε οπτική ίνα αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα ξεκαθάρισε μιλώντας σε αναλυτές ότι ο όμιλος διατηρεί το προβάδισμα στην εγχώρια αγορά. «Ο ΟΤΕ έχει κατασκευάσει το 80% των συνολικών γραμμών FTTH στην Ελλάδα, ενώ έχει στην συνδρομητική του βάση το 70% των Ελλήνων συνδρομητών που επιλέγουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Κι αυτό παρά τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν μειώσει το καλάθι του νοικοκυριού» είπε ο χαρακτηριστικά.

Φωτιά θα πάρουν τα… φτυάρια.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Παράταση λίγων μηνών πήραν οι συνομιλίες Mega (Βαγγέλης Μαρινάκης), ANT1 και Mακεδονία TV (Θεόδωρος Κυριακού) με την Cosmote TV για την σύναψη νέων συμβολαίων, όπως σας είχε προϊδεάσει η στήλη. Ετσι, οι συνδρομητές της Cosmote θα συνεχίζουν να βλέπουν τους μήνες αυτούς τα τρία αυτά κανάλια χωρίς να χρειαστεί να διαθέτουν κεραία.

Πηγές του ΟΤΕ εκτίμησαν ότι στο διάστημα αυτό θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να μην χρειαστεί τα κανάλια να πάρουν… έξωση και από τον ΟΤE όπως ακριβώς έγινε το προηγούμενο διάστημα με την Nova.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναστολή του Mega η Nova ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στους συνδρομητές της ότι από 01/08/2023 τα κανάλια ANT1 & Μακεδονία TV δεν είναι διαθέσιμα μέσα από τις συνδρομητικές της υπηρεσίες.

 

DELIVERY: Σε άλλο επίπεδο πάει τη διανομή κατ’ οίκoν η Carrefour στο Βέλγιο. Και εξηγούμαστε: Τις παραδόσεις στη βελγική πόλη Knokke-Heist τις κάνουν η Natacha, ο Nono και η Loulou. Πρόκειται για ρομπότ που έχουν αναλάβει να διανύσουν το «τελευταίο μίλι» μέχρι την πόρτα του πελάτη.

Βέβαια για να λειτουργήσει το όλο σύστημα χρειάζονται και ανθρώπινα χέρια. Οι εργαζόμενοι της Carrefour έχοντας λάβει τις παραγγελίες που έχουν περάσει στην εφαρμογή της Deliveroo πηγαίνουν στην πλατεία Lichttorenplein και φορτώνουν τα προϊόντα στα ρομπότ.

Η δοκιμαστική περίοδος παράδοσης με το νέο σύστημα θα είναι σε ισχύ έως τις 15 Αυγούστου. Πίσω από αυτή την τεχνολογία είναι η τουρκική start-up Delivers.ai που παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες παράδοσης για άλλες μάρκες σε Ντουμπάι, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη, Γκντανσκ και Ατλάντα...



WOLT: Και επειδή είμαστε στον χώρο του delivery η στήλη διερωτάται αν ενδιαφέρει κάποιον ότι η εταιρεία έχει «ξεχάσει» να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2021.

Όπως μαθαίνουμε η δημοσίευση των προ διετίας οικονομικών καταστάσεων που θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση.

Όσο για τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 οι προβλέψεις λένε ότι θα δημοσιευθούν περί τα τέλη του Φθινοπώρου. Αλλά και πάλι καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι…

 

ΕΜΜ. ΒΑΒΟΥΡΑΚΗΣ: Νέα μονάδα παραγωγής έτοιμων γευμάτων στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης ετοιμάζει η Κοσμογεύσεις, στην οποία η Γευσήνους ελέγχει το 50% και ο Εμμανουήλ Βαβουράκης, που είναι κύριος μέτοχος και ασκεί τη διοίκηση της τελευταίας, μετέχει έμμεσα με ποσοστό 49,995%.

Βέβαια για να γίνει μια επένδυση χρειάζονται και χρήματα. Για τον λόγο αυτό η Γευσήνους αποφάσισε να παράσχει εγγύηση προς την Τράπεζα Πειραιώς, ως Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων Δανειστών, υπέρ της Κοσμογεύσεις για την έκδοση ομολόγου (ΚΟΔ) μέχρι του ποσού των 3,525 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι αυτό το μόνο ομολογιακό που θα συνάψει με την Πειραιώς. Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε επίσης να παράσχει εγγύηση προς την Πειραιώς, ως Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων Δανειστών και για λογαριασμό των ομολογιούχων δανειστών, υπέρ της Κοσμογεύσεις για την έκδοση ΚΟΔ μέχρι του ποσού των 700.000 ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να εξοφληθεί δανεισμός προς την Eurobank.

Πέρα από τα «διαδικαστικά» η νέα επένδυση του Βαβουράκη δείχνει ότι ο κλάδος των έτοιμων γευμάτων έχει… ψωμί.

 

TRASTOR: Προς την ολοκλήρωση του βασικού επενδυτικού της πλάνου σε ότι αφορά τα επενδυτικά ακίνητα logistics οδεύει η εισηγμένη. Μετά την ανακοίνωση του προσυμφώνου εξαγοράς της Σόλων Κτηματικής (οικόπεδο 30 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί κέντρο logistics 23.800 τ.μ.) ανακοίνωσε ακόμη ένα προσύμφωνο για την εξαγορά εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Αφορά στην ουσία στην απόκτηση δύο αγροτεμαχίων 18.419 τ.μ. και 11.740 τ.μ., επί των οποίων θα ανεγερθούν δύο κέντρα εμπορικής αποθήκευσης και διανομής, επιφάνειας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ., αντιστοίχως.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω κινήσεις εξαγοράς η Trastor θα έχει στο pipeline 40.000 τ.μ. επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή, πλησιάζοντας τον στόχο για προσθήκη επιπλέον 45.000 τ.μ. αποθηκών που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας για τη διετία 2023-2024.

Σημειώνεται ότι απώτερος στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου logistics 150.000 τ.μ. έως το τέλος του 2024. Μετά το πέρας της διετίας θα συζητηθεί πιθανώς η επέκταση του στόχου στην αγορά logistics, αλλά και ενδεχομένως η επέκταση σ’ έναν τρίτο πυλώνα επενδυτικών ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v