Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2008

ΜΑΙΚ: Τα "φάουλ", το 3μηνο και τα... μαξιλάρια

ΜΑΙΚ: Τα φάουλ, το 3μηνο και τα... μαξιλάρια
Η επίσπευση της ανακοίνωσης μεγεθών α΄ τριμήνου της Μ. Ι. Μαΐλλης στις 8 Μαΐου εκλήφθηκε από την αγορά ως προάγγελος ανακοίνωσης καλών αποτελεσμάτων.

Και δικαίως. Πρεμούρα, άλλωστε, να ανακοινώσουν πρώτες έχουν συνήθως οι εταιρίες με καλά, έως και... πολύ καλά, αποτελέσματα.

Μόνο που στην περίπτωση της Μαΐλλης υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα.
 
Ο όμιλος μετά την «επαναταξινόμηση» του μακροπρόθεσμου δανεισμού του σε βραχυπρόθεσμο, λόγω αθέτησης όρων των δανειακών συμβάσεων (έστω κι αν οι τράπεζες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα) είναι υπό τραπεζική παρακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινώσει η Μ. Ι. Μαΐλλης, έπειτα από ερώτηση της Ε.Κ., είχαν τεθεί τέσσερις προϋποθέσεις από τους δανειοδότες της (ομολογιούχους και δανειοδότριες τράπεζες) προκειμένου να παραιτηθούν από τους όρους των δανειακών συμβάσεων που συνδέονται με την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, μέχρι την 27η Ιουνίου του 2008.

Σημασία τώρα έχουν οι δύο εξ αυτών. Η πρώτη (και σημαντικότερη) αφορά στην επίτευξη ελάχιστου ορίου κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το α΄ τρίμηνο του 2008. Και η δεύτερη στην υποβολή τριμηνιαίας πρόβλεψης χρηματορροών. 

Προφανώς η εταιρία αισθάνεται σίγουρη για την κάλυψη των προϋποθέσεων. Πόσο καλά θα είναι όμως στην ουσία τα αποτελέσματα;

Εξαρτάται με τι θα συγκριθούν. Αν μέτρο σύγκρισης θα είναι η «καμένη γη» του δ΄ τριμήνου του 2007, τότε μπορεί να είναι και εντυπωσιακά. Χειρότερα πάντως δεν γίνεται να είναι.

Αν συγκριθούν με το α΄ τρίμηνο του 2007, τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν καθώς σε εκείνο το τρίμηνο η Μ. Ι. Μαΐλλης εμφάνισε EBITDA 10,3 εκατ. ευρώ.

Λειτουργικά, κατά το φετινό α΄ τρίμηνο το «αδύναμο» δολάριο δεν επέτρεψε εξαγωγές μεταλλικής ταινίας στις ΗΠΑ, ενώ τα μέτρα αναδιάρθρωσης (διοικητική αναδιάρθρωση, μείωση αποθεμάτων, απαιτήσεων, απολύσεις με κόστη που εγγράφηκαν το 2007), όπως παραδέχεται και η διοίκηση, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς που θα φανούν προοδευτικά εντός της χρήσης (πιθανώς και από το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξη του CFO στο euro2day.gr). 

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος των τιμών του χάλυβα τον Μάρτιο θα δώσει ανάσες τόσο από πλευράς αποτίμησης αποθεμάτων όσο και στα περιθώρια.

Ακόμη, λόγω των μεγάλων προβλέψεων που ελήφθησαν στο δ΄ τρίμηνο του 2007 πιθανώς να υπάρχουν και «μαξιλάρια» από πλευράς αντιλογισμών.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε η ίδια η εταιρία, από τον Νοέμβριο είχαν ενημερωθεί οι τράπεζες για την αθέτηση των όρων δανεισμού και ήταν αναμενόμενο ότι θα εισερχόταν η εταιρία υπό τραπεζική παρακολούθηση, με βασικό όρο την εμφάνιση ικανοποιητικών EBITDA.

Σε αντίθεση όμως με τις τράπεζες, οι μέτοχοι έπρεπε να περιμένουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2007, για να δουν την "επαναταξινόμηση" του δανεισμού. Ουδείς εκ των αρμοδίων της εταιρίας έκρινε σκόπιμο να βγάλει σχετικό warning, ούτε καν να ενημερώσει κατά την περίοδο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων!

Κι αυτό ήταν σίγουρα...  "φάουλ".

Εν συνεχεία οι μέτοχοι (πολλοί εκ των οποίων ενημερώθηκαν από σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr) άκουσαν και... παραινέσεις  του τύπου "να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μεμονωμένα δημοσιεύματα και να συνεκτιμούν όλες τις παρεχόμενες επισήμως πληροφορίες, δεδομένου ότι η μείωση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής μας ενδέχεται να αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο υποτιμητικής κερδοσκοπίας"!

Αυτό βέβαια ήταν ένα δεύτερο "φάουλ" από την πλευρά της καλής εταιρίας, που έδειξε ότι υπήρξε και πανικός, λόγω των πιέσεων στη  μετοχή. Ας είναι, δεν πειράζει, ξέρουμε ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας. 

Βλέπουμε όμως ότι αυτή τη φορά αποφάσισαν να δουν πιο σωστά το θέμα της ενημέρωσης των επενδυτών, αφού μαζί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων διοργανώνουν και ειδική παρουσίαση.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... λέμε εμείς, κι ευχόμαστε ολόψυχα τα αποτελέσματα να είναι από πάσης πλευράς θετική έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v