Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούλιαξε η αγορά εταιρικών ομολόγων με βροχή υποβαθμίσεων

Ο ρυθμός-ρεκόρ με τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης προβαίνουν σε υποβαθμίσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού προκαλεί αναταράξεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Οι περιπτώσεις των Ford και Kraft Heinz και οι «έκπτωτοι άγγελοι».

Βούλιαξε η αγορά εταιρικών ομολόγων με βροχή υποβαθμίσεων
  • του Joe Rennison (Λονδίνο)  

Μια ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου του 2012, οι υπάλληλοι της Ford ντύθηκαν με λευκά και μπλε T-shirts, συγκεντρώθηκαν στο γκαζόν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Dearborn του Μίσιγκαν και μπήκαν σε σειρά τέτοια ώστε να σχηματίζουν τον γνωστό οβάλ λογότυπο της εταιρείας, για να γιορτάσουν την αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας στην πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η Ford είχε υποβαθμιστεί επτά χρόνια νωρίτερα, μαζί με την General Motors, σε μια από τις μεγαλύτερες υποβαθμίσεις στην κατηγορία “junk” σε όρους ομολόγων. Η γιορτή της Ford του 2012 έδειξε τη σημασία που είχε για την εταιρεία μια αξιολόγηση κορυφαίας ποιότητας, ένα σημείο που επαναλάμβανε τα επόμενα οκτώ χρόνια στις τηλεδιασκέψεις με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση ενός ισχυρού ισολογισμού και στη διατήρηση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε τον Φεβρουάριο στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της εταιρείας ο CFO της, Tim Stone, προσθέτοντας πως η Ford θα είναι σε καλή κατάσταση για να αντιμετωπίσει την επόμενη ύφεση.

Πού να ήξερε πως η επόμενη κρίση θα έφτανε τόσο γρήγορα. Η πανδημία της Covid-19 έχει διαρρήξει την παγκόσμια οικονομία, με τη Ford να κλείνει τις περισσότερες παγκόσμιες μονάδες της, απειλώντας την ήδη προβληματική προσπάθεια turnaround που επιχειρούσε ο διευθύνων σύμβουλος Jim Hackett.

Οι υποβαθμίσεις από την S&P και τη Moody’s αυτόν τον μήνα αφαίρεσαν για μια ακόμα φορά την επενδυτική βαθμίδα από την εταιρεία, στέλνοντας το χρέος ύψους 36 δισ. δολαρίων και πάλι στην κατηγορία «junk». Την ίδια ώρα, οι υποβαθμίσεις έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους για τις επιπτώσεις μιας σειράς «έκπτωτων αγγέλων» -που είναι το παρατσούκλι που έχει δοθεί σε εταιρείες που χάνουν την επενδυτική βαθμίδα.

Ορισμένοι επενδυτές δεσμεύονται λόγω προαπαιτούμενων να διακρατούν μόνο χρέος υψηλότερης βαθμολόγησης, όπως για παράδειγμα η Western Asset, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ομολόγων στις ΗΠΑ. Η Western έχει προσπαθήσει να αποφύγει ένα ξεπούλημα, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να πουλήσει ομόλογα που εξέδωσε η Occidental Petroleum, μετά την υποβάθμισή της τον περασμένο μήνα στην κατηγορία junk. Τέτοιες ταχείες πωλήσεις από επενδυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία πως οι «έκπτωτοι άγγελοι» μπορεί να οξύνουν τις πιέσεις στις αγορές των εταιρικών ομολόγων.

«Σοκάρει πολλούς», σχολίασε ο αναλυτής της Bank of America, Hans Mikkelsen. «Σπρωχτήκαμε σε μια ύφεση με πρωτοφανή ταχύτητα. Όλοι τρεκλίζουν. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν εταιρείες μέσα σε εβδομάδες, ενώ κανονικά θα χρειάζονταν μήνες».

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, υποβαθμίστηκαν σε περιοχή “junk” ομόλογα ύψους-ρεκόρ 90 δισ. δολαρίων. Η BofA προειδοποιεί πως το σύνολο για το έτος θα μπορούσε να αγγίξει τα 200 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές φαίνεται να είναι έτοιμοι για ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ομόλογα ύψους 360 δισ. δολαρίων που βαθμολογούνται με «ΒΒΒ», που είναι η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, διαπραγματεύονταν με αποδόσεις συγκρίσιμες με αυτές ομολόγων που βαθμολογούνται με «ΒΒ».

Η εύρεση αγοραστών για τους «έκπτωτους αγγέλους» μπορεί να είναι δύσκολη. Η ύψους 6,7 τρισ. δολαρίων αγορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ μεγαλύτερη από την ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων αγορά ομολόγων με υψηλές αποδόσεις, όπως την μετρούν οι δείκτες της Ice Data Services.

Επιπλέον, για τον επόμενο μήνα, η πρόκληση μπορεί να έγινε ακόμα δυσκολότερη λόγω των αποφάσεων εταιρειών που παρέχουν βασικούς δείκτες. Το Bloomberg, που «τρέχει» αυτόν που θεωρείται ευρύτερα ως ο δείκτης-ορόσημο για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, αφαίρεσε στις αρχές του μήνα εκδότες όπως η Ford, η Occidental και η Macy’s.

Όμως η Ice, που «τρέχει» τον δείκτη ομολόγων υψηλής απόδοσης, επέλεξε να περιμένει για έναν μήνα προτού συμπεριλάβει τους νεοαφιχθέντες, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τριβές, ενώ οι κινήσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες.

Αυτό σημαίνει πως οι fund managers που εξειδικεύονται στα ομόλογα υψηλής απόδοσης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρεκκλίνουν του δείκτη για να αγοράσουν χρέος πριν τελειώσει ο μήνας.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ουσιαστική διασπορά αποδόσεων μεταξύ των managers», ανέφερε ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Diamond Hill Capital Management.

Οι «έκπτωτοι άγγελοι» αλλάζουν τη σύνθεση της αγοράς και με άλλους τρόπους. Ορισμένοι από τους νεοαφιχθέντες, όπως η Kraft Heinz, έχουν εκδώσει ομόλογα πολύ μακράς ωρίμανσης, για παράδειγμα, που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να το «χωνέψουν» οι επενδυτές εκείνοι που είναι πιο συνηθισμένοι στο να δανείζουν χρήματα για πιο σύντομες χρονικές περιόδους. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων στην αγορά junk έχει αυξηθεί από τα 5,8 χρόνια τον Φεβρουάριο στα 6,1 χρόνια, σύμφωνα με την Ice, και αυτό πριν συμπεριληφθούν ορισμένα από τα πιο μακροχρόνια ομόλογα της Ford.

Είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι αλλαγές στις τιμές που προκαλούνται από τους «έκπτωτους αγγέλους» από τις ευρύτερες κινήσεις στην αγορά τον τελευταίο μήνα.

Το χρέος της Ford έχει αυξηθεί σημαντικά σε επίπεδο τιμής από τότε που υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως το ίδιο έχει συμβεί και στην υπόλοιπη αγορά. Τα 30ετή ομόλογα της Kraft Heinz έχουν επίσης εμφανίσει καλές επιδόσεις από τότε που υποβαθμίστηκαν τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Kevin Lorenz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία asset management Nuveen, λόγω και της θέσης της εταιρείας σε έναν σχετικά αμυντικό κλάδο.

«Νομίζω πως κάθε μέρα, όλοι χρειάζεται να επαναπροσανατολίζονται ως προς το τι συμβαίνει ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των επιπτώσεών της», είπε. «Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για συνεχιζόμενη αστάθεια στην αγορά».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v