Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επόμενος στόχος το μέλλον"

"Η επιβίωση είναι πρωταρχικός μας στόχος, αλλά το μέλλον είναι ο επόμενος", δηλώνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στους F.T. Γιατί "επιμένει ελληνικά" και πώς διαχειρίζεται τις προκλήσεις της κρίσης χρεών.

  • Kerin Hope
Επόμενος στόχος το μέλλον
Η επιβίωση είναι όλο το παιχνίδι για την εταιρία Μυτιληναίος, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Οι εξαγωγές κρατούν στην επιφάνεια την υπό οικογενειακό έλεγχο εταιρία παραγωγής αλουμινίου, μηχανολογικών εργολαβιών και παροχής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίo.

Υπάρχουν ωστόσο και νέες προκλήσεις, καθώς οι τραπεζικές πιστώσεις προβλέπεται να συρρικνωθούν περισσότερο, οι δανειστές επιβάλλουν στην Ελλάδα νέους φόρους και οι θεσμικοί επενδυτές πιέζουν να μετακινηθούν ορισμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

«Όλοι οι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, να προσπαθούν να επιβιώσουν», δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. «Αν κάποιος πει το αντίθετο, δεν είναι αλήθεια».

Όμως, ο όμιλος παραμένει κερδοφόρος, με τζίρο που προβλέπεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ φέτος, τονίζει. Πάντως, έχει εγκαταλείψει σχέδια επέκτασης, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση έχει στεγνώσει από τότε που η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Θα συμμετείχαμε στις τουρκικές ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων και θα είχαμε χτίσει μια βάση εκεί», αναφέρει ο κ. Μυτιληναίoς.

Αντί αυτού, η προσοχή πέφτει στις περικοπές των δαπανών, στη σφιχτή διαχείριση του ρευστού και στις βελτιώσεις στα εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα: στο καθετοποιημένο μεταλλουργείο αλουμινίου και σε τρεις ενεργειακούς σταθμούς καύσης αερίου.

Η παρατεταμένη συρρίκνωση του δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες έχει υποχρεώσει την επιχείρηση να χρηματοδοτείται μέσα από την εσωτερική ταμειακή ρευστότητα, τις προκαταβολικές χρηματοδοτήσεις από καθιερωμένους πελάτες και τα περιορισμένα ποσά πιστώσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες με τις οποίες διατηρεί μακροχρόνια σχέση.

Η εταιρία Μυτιληναίος εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος, τον μόνο εγχώριο παραγωγό, και τη Μέτκα, επιχείρηση που ειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων, μέσω των πωλήσεων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που ανέλαβε η Ελλάδα όταν εισήλθε στο ευρώ, περίοδο όπου οι εγχώριες τράπεζες ήταν γεμάτες ρευστότητα.

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του χυτηρίου αλουμινίου κόντευε να ολοκληρωθεί ότι χτύπησε η κρίση και κόπηκε η τραπεζική πίστωση.

«Ολοκληρώσαμε το επενδυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας εσωτερική ρευστότητα και ξεπληρώσαμε χρέη από την αύξηση των εσόδων μας», σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίoς. «Νιώθω άνετα με το χρέος - έχει μεταφερθεί από τη holding company στις λειτουργικές μονάδες που έχουν ισχυρά EBITDA».

Οι τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν διογκώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες. Η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και τη χαλάρωση της πιστωτικής αποστράγγισης, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, καθυστέρησε λόγω των δύο γενικών εκλογών και συμφωνήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Εξαιτίας των πολλών οριακών ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ένας ξένος πελάτης της Αλουμίνιον της Ελλάδος ήταν τόσο ανήσυχος που πάγωσε συμφωνία προχρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ «κι έκανε καλά με δεδομένες τις συνθήκες», λέει ο κ. Μυτιληναίoς.

Η Μέτκα έχει υποστεί σκληρά πλήγματα λόγω της κρίσης, μολονότι είναι το «αστέρι» του ομίλου με παραγγελίες 1,6 δισ. ευρώ για έργα στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή. Έχει καταφύγει στην εξοικονόμηση ρευστού για να το χρησιμοποιεί ως εγγύηση και να μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, επειδή υπάρχει πρόβλημα στην εξασφάλιση τραπεζικής εγγύησης για κάθε χώρα με έδρα στην Ελλάδα.

Ο κ. Μυτιληναίoς έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει τις προτάσεις να μετακινηθούν στο εξωτερικό τα κεντρικά γραφεία της Μέτκα, αν όχι και όλου του ομίλου. «Δεν νιώθω καλά με τους μετόχους να μας λένε ότι πρέπει να μεταφερθούμε, αν και το 95% των δραστηριοτήτων μας βρίσκεται εκτός Ελλάδας», υποστηρίζει. «Δεν είναι σωστό να πρέπει να φύγεις για να επιβιώσεις».

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του ομίλου δοκιμάζεται. Ο ενοποιημένος τζίρος 9μήνου ήταν αμετάβλητος στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τα 46,1 στα 11,6 εκατ. ευρώ. Η Μέτκα ανακοίνωσε μείωση τζίρου 45% στα 409 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 50,9 εκατ. ευρώ από 79,7 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι φόροι που έχουν στόχο τον ενεργειακό κλάδο θα κοστίσουν στον όμιλο 50 εκατ. ευρώ το 2013, δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. Η τρόικα έχει επιβάλει ειδικούς φόρους στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, στη συμπαραγωγή ρεύματος και στις εκπομπές καυσαερίων, για να δώσει μια γρήγορη τόνωση στα έσοδα και να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Παρά τις προκλήσεις, ο κ. Μυτιληναίoς κοιτάζει στο μέλλον. Θεωρεί την εμπορία φυσικού αερίου υποσχόμενη επιχείρηση για την εταιρία, μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil, τον ελληνικό όμιλο ναυτιλίας και διύλισης, για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς αερίου στον ανταγωνισμό. Οι συνεργάτες αγοράζουν φυσικό αέριο από διεθνείς προμηθευτές σε ελκυστικές τιμές για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία που εισάγει ρωσικό αέριο και ελέγχει το 80% της αγοράς.

Η Μυτιληναίος και η Motor Oil, που έχει τις βαθιές τσέπες της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, έχουν προεπιλεγεί στους πλειοδότες που θα ανταγωνιστούν με την Gazprom της Ρωσίας και τη Socar του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, από την οποία θα αντληθεί 1 δισ. ευρώ για την απομείωση του χρέους.

«Η επιβίωση είναι ο πρωταρχικός στόχος μας, αλλά το μέλλον είναι ο επόμενος», δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. «Θα έλθει το τέλος της κρίσης, αργά ή γρήγορα, και ο όμιλός μας πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε πολύ καλή θέση για την επόμενη μέρα».


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v