Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ταμπού για τις Βρυξέλλες

Τι δείχνουν οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων και γιατί οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ως μεμονωμένο γεγονός. Εκμηδενίστηκε ο κίνδυνος μετάδοσης στην περιφέρεια; Τι έγινε στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΗΠΑ.

  • Των Andrew Bolger και Elaine Moore
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ταμπού για τις Βρυξέλλες

Η ανακοίνωση επίσπευσης της εκλογής προέδρου στην Ελλάδα προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας από το 1987 με βαριές απώλειες και για τα ελληνικά ομόλογα. Παρ' όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης επηρεάστηκε ελάχιστα.

Η σχετική αυτή ηρεμία δείχνει ότι η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, η οποία προ τριετίας κινδύνευσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος, μπορεί πλέον να μην αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη.

Προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται πως χειρίζονται την Ελλάδα ως μεμονωμένο γεγονός και όχι ως εστία μεταδοτικού κινδύνου. Η βασική τους έννοια είναι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μεγάλο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

«Ένα εξίσου σημαντικό γεγονός, όπως η αιφνιδιαστική εκλογή προέδρου στην Ελλάδα, είναι απίστευτα σημαντικό για τη χώρα, αλλά ο αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή, είναι προς το παρόν περιορισμένος» αναφέρει και ο Καρλ Νορέι, της JPMorgan.

Αυτό, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με το αποτέλεσμα της εκλογής προέδρου. Εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη για τον υποψήφιό του, τότε η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε γενικές εκλογές, ενώ ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. «Σε αυτή την περίπτωση, η προσοχή θα στραφεί ευρύτερα στα αντικαθεστωτικά κόμματα της Ευρώπης και στους συνεπαγόμενους κινδύνους και αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων» εξηγεί ο Νόρεϊ.

Ο Νικ Νέλσον, της UBS, δηλώνει πως οι επιπτώσεις από την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα είναι περιορισμένες λόγω της περίφημης δέσμευσης που έκανε τον Ιούλιο του 2012 ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ.

Αυτή είναι επίσης η άποψη αρκετών αξιωματούχων της ευρωζώνης οι οποίοι πιστεύουν ότι οι νέοι μηχανισμοί προστασίας που έχουν έκτοτε δημιουργηθεί - ειδικότερα το ταμείο των 500 δισ. ευρώ για τις στηρίξεις κρατών και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ευρύτερης αναταραχής από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Υπάρχει όμως, ένα σημαντικό ρήγμα σε αυτό το οικοδόμημα: Το πρόγραμμα της ΕΚΤ αντιμετωπίζει μία σοβαρή πρόκληση από μια ομάδα Γερμανών πολιτικών και ακτιβιστών που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι συνιστά παράνομη παρέμβαση της ΕΚΤ σε δημοσιονομικά θέματα. Ενδεχόμενη απόφαση που θα θέτει εκτός νόμου το πρόγραμμα ΟΜΤ ενδέχεται να εγείρει νέα ερωτήματα αναφορικά με τις δυνάμεις «πυρόσβεσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και πάλι όμως, η προοπτική μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον τόσο μεγάλο ταμπού για τις Βρυξέλλες, ενώ πριν από μόλις δύο χρόνια οι ηγέτες της ευρωζώνης φοβούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας παρουσιάστηκε ως ρεαλιστής κατεβάζοντας τους τόνους στην εμπρηστική ρητορική από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.

Ορισμένοι επενδυτές ωστόσο, δεν έχουν πειστεί. «Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η πολιτική δεν έχει πάντα την πορεία που θέλουν οι επενδυτές. Βλέπουμε ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού κλίματος σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Έτσι, οι πολιτικοί έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Νέλσον.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v